Pastarnokas: receptas, kuris nustebins švelniu skoniu ir nauda sveikatai

pastarnokas receptai
Pastarnokas / Shutterstock

Pastarnokas – daržovė, kurią dažnas vis dar nepelnytai pamiršta. Iš pirmo žvilgsnio primenantis baltą morką, šis šakniavaisis išsiskiria švelniu saldžiu, riešutiniu skoniu ir gausybe naudingų medžiagų. Jis tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. O geriausia – iš pastarnokų galima pasigaminti skanų, sveiką ir net gurmanišką patiekalą. Štai paprastas ir gardus keptų pastarnokų receptas, kuris puikiai tiks tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.

Kepti pastarnokai orkaitėje

Ingredientai:

  • 4–5 vidutinio dydžio pastarnokai
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis medaus (nebūtina, bet suteikia malonų karamelinį skonį)
  • Žiupsnelis druskos ir maltų juodųjų pipirų
  • Šviežių ar džiovintų prieskonių: čiobrelių, rozmarinų ar raudonėlio

Paruošimas:

  1. Pastarnokus nulupkite ir supjaustykite pailgais griežinėliais – panašiai kaip bulvytes fri.
  2. Sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įdėkite prieskonių, druskos, pipirų ir, jei norite – šiek tiek medaus.
  3. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
  4. Išdėliokite pastarnokus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu.
  5. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 25–30 minučių, kol pastarnokai taps auksiniai ir traškūs.

Patarimas: keptus pastarnokus galima pabarstyti trupučiu tarkuoto parmezano arba šviežių petražolių – taip jie įgaus dar daugiau skonio ir aromato.

pastarnokas receptai
Pastarnokas / Shutterstock

Alternatyva – pastarnokų tyrė

Jei norite minkštesnio ir švelnesnio varianto, pabandykite pastarnokų tyrę.
Tiesiog išvirkite supjaustytus pastarnokus, sutrinkite juos su trupučiu sviesto, pieno ar augalinio gėrimo, įberkite druskos bei muskato riešuto. Ši tyrė puikiai tinka vietoje bulvių košės – ji švelni, lengva ir labai maistinga.

Kodėl verta valgyti pastarnokus?

Pastarnokai yra puikus skaidulų, vitamino C, folio rūgšties, kalio ir mangano šaltinis. Jie gerina virškinimą, stiprina imunitetą ir padeda palaikyti normalų kraujospūdį. Be to, šakniavaisiai yra natūraliai salstelėję, todėl gali tapti puikiu būdu mažinti cukraus kiekį patiekaluose.

Ar patiko straipsnis?