53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
2 lietuviškos uogos

2 lietuviškos uogos, kurių nauda neįkainojama

Medicinos mokslų daktaras doc. vaistininkas Juozas Vasiliauskas aptaria, kuo naudingos mums ir mūsų vaikams dvi itin populiarios uogos – juodieji serbentai ir avietės.

Juodasis serbentas: vitaminų šaltinis

„Vaistams” tinka ir laukinio, ir sukultūrinto juodojo serbento lapai bei vaisiai. Iš lapų gaminami nuovirai ir užpilai, iš uogų – nuovirai, sultys, uogienės, morsas.

Serbentų lapus reikia skinti, kai žydi, t. y. birželio–liepos mėnesiais. Juos džiovinti pavėsyje gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje esant 25–30 laipsnių temperatūrai. Gerai išdžiovinti lapai yra žalios spalvos ir kvapūs.

Uogos renkamos, kai prinoksta, o tai nutinka liepos–rugpjūčio mėnesiais. Skinamos be žiedynkočių rankomis ir džiovinamos specialioje džiovykloje esant 60–65 laipsnių temperatūrai. Tinkamai išdžiovinti serbentų vaisiai yra raukšlėti, nesulipę, rūgščiai saldaus skonio.

Vida Press

Serbentų lapai skatina šlapintis ir prakaituoti, taip pat gerina antinksčių veiklą. Nuovirų rekomenduojama vartoti esant inkstų ir šlapimo takų uždegimams, jie lengvina spazminį kosulį.

Serbentų uogos tonizuoja, valo kraują, šlapimą, skatina prakaituoti. Turi daug vitaminų, todėl rekomenduojamos vartoti sergant avitaminoze, mažakraujyste, išsekus po ligos, profilaktiškai nuo peršalimo ligų.

Avietė: peršalus

Močiučių vadinama uogų uoga. Paplitusios drėgnuosiuose miškuose, pamiškėse, auginamos soduose, tačiau daugiau gydomųjų galių turi laukinės avietės.

Avietės žydi birželio–liepos mėnesiais, uogas subrandina liepą–rugpjūtį, tada jas ir reikia rinkti. Uogos skinamos be žiedsosčio ir taurelės, t. y. nutraukiamos, lieka tik tuščias uogos „kibiriukas”. Jas galima trumpai padžiovinti saulėje ir tada džiovinti džiovykloje paskleidus plonu sluoksniu esant 50–60 laipsnių temperatūrai. Tinkamai išdžiovintos uogos turi būti pilkai raudonos spalvos, kvapios, nesulipusios.

Vida Press

Aviečių lapus reikia skinti pasirinktinai, t. y. kad augalas neliktų „nuogas”, be lapų. Lapus džiovinkite pavėsyje gerai vėdinamoje patalpoje arba specialioje džiovykloje esant 40–45 laipsnių temperatūrai.

Aviečių uogos skatina prakaituoti, šlapintis, mažina skausmą ir karščiavimą. Arbatas rekomenduojama gerti keliskart per dieną vos pajutus pirmuosius peršalimo požymius. Avietės turi antibakterinių savybių, slopina uždegimus. Tinka ir viduriuojant.

Aviečių lapų nuoviras padeda atsikosėti, o sergant angina juo rekomenduojama skalauti gerklę.

Mano išsaugoti straipsniai