Niekam ne paslaptis – nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė pavalgyti mėgsta ir savo virtuvėje mielai išbando įvairius receptus. Kartais kulinariniai šedevrai gimsta laikantis įmantrių receptų, bet dažnai puikų rezultatą pasiekti galima ir be didelių pastangų. Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė prasidedant pavasariui dalijasi paprasta, bet tobulai improvizacijoms pasiduodančia daržovių apkepo idėja. Patiekalui puikiai tiks tai, ką turite po ranka, todėl ši idėja bus tikras išsigelbėjimas tiems, kurie ištikimi šiuolaikiniam gyvenimo būdui – nenori švaistyti nei maisto, nei pinigų.
Kurias daržoves dėti į šaldytuvą, o kurias – į spintelę?
Kad jau prasideda pavasaris, rodo ne tik gerėjančios orų prognozės, bet ir pirkėjų apsipirkimo įpročiai. Pasirodžius naujam pavasario derliui, daugelis skuba pasimėgauti traškiomis morkomis, spalvingais ridikėliais ar pirmaisiais sunokusiais lietuviškais pomidorais, pastebi minėto prekybos centro komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
„Pavasarėjant gyventojai dar aktyviau ieško sveikatai palankaus maisto, šviežių daržovių, kurios po žiemos suteiktų trūkstamos energijos ir vitaminų. Šiuolaikinės galimybės dabar leidžia dar nuo sausio pabaigos pirkėjams atvežti lietuviškų pomidorų, svogūnų laiškų, o Lietuvoje augintų trumpavaisių agurkų, salotų pasiūlyti žiemą. Kol laukiame dar daugiau lietuviškų gėrybių, pirkėjų poreikius išpildyti leidžia šviežio derliaus daržovės iš pietinių šalių, kur dėl šiltesnio klimato ir palankesnių gamtinių sąlygų jos užauga anksčiau ir greičiau nei pas mus. Matome, kas jos labai lauktos po prailgusios žiemos – lentynose neužsibūna nei tokia pavasario klasika kaip švieži kopūstai, bulvės, nei įdomesni variantai, pavyzdžiui, iš naujo atrandamos kaliaropės“, – sako G. Kitovė.
Tinklo atstovė primena, kad renkantis šviežio derliaus gėrybes, verta iš karto apgalvoti ir patiekalus su jomis. Taip bus galima pasimėgauti maksimaliu traškumu ir gaiva. O jeigu nesiruošiate gaminti iškart, derėti prisiminti esminius patarimus, kaip daržovių šviežumą išlaikyti ilgiau ir taip sutaupyti sumažinant išmetamo maisto kiekį.
Kartais lengva pamiršti, kad skirtingoms daržovėms reikia skirtingų sąlygų, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Pavyzdžiui, pomidorus dėti į šaldytuvą rekomenduojama tik tuomet, kai perpjovus lieka nepanaudota jo dalis, arba norite sustabdyti nokimo procesą.

„Tuo tarpu trumpavaisiai agurkai, salotos, morkos, ridikėliai, žiediniai kopūstai, brokoliai šaldytuve ilgiau išlaikys traškumą. Bulvėms, svogūnams, česnakams reikia tamsios ir vėsios vietos, tačiau ne šaldytuvo – geriausiai tam tiks rūsys ar tamsus sandėliukas. O kad ilgiau pasimėgautumėte žalumynais, juos pamerkite į stiklinę vandens ar apvyniokite sudrėkintu rankšluosčiu“, – pataria J. Sabaitienė.
Daržovių gausai išnaudoti – prie bet kokio skonio pritaikomas apkepas
Nutiko taip, kad namuose visgi užsiliko nesuvartotų daržovių? A. Kulitaitė įsitikinusi, kad maistas – ne tik būtinybė, bet ir menas bei būdas parodyti meilę. Sau, kitiems ir net tiems produktams, kurie jau galvoja apie pensiją.
„Ir čia į sceną įžengia daržovių apkepas – paprastas, bet tobulai improvizacinis patiekalas, kuris ne tik išgelbės jūsų šaldytuvo gyventojus, bet ir taps šiltu apkabinimu iš orkaitės. Tai receptas, dėl kurio nereikia sukti galvos: jį galima valgyti karštą, šiltą arba visiškai atvėsusį. Jis tinka pusryčiams, pietums, vakarienei – nes kodėl gi ne? Be to, ir kainuoja tiek, kiek fantazija leidžia. Nes paslaptis paprasta: čia telpa viskas, ką turit po ranka“, – sako A. Kulitaitė.
Nuomonės formuotoja pasakoja, kad šis receptas jos gyvenime atsirado, nes ji tiesiog nemėgsta maisto švaistymo.
„Jei matau, kad daržovės jau žvelgia į mane su nebyliu pagalbos šauksmu, jos keliauja į sriubą arba šį apkepą – paskutinę vakarienę, kuri iš tiesų būna puiki. O jei dar mėgstate daržoves taip, kaip aš, šis receptas taps jūsų virtuvės klasika. Ir čia tas patiekalas, kurio paragavę vieną kartą, nebenorėsit sustoti. Bet, kaip ir visur gyvenime, yra viena svarbi taisyklė: nepamirškit pagrindinio ingrediento – meilės“, – sako A. Kulitaitė.
Ko reikia skaniam ir paprastai paruošiamam apkepui? Jokių griežtų taisyklių – improvizuokit su daržovėmis, priedais, prieskoniais, siūlo A. Kulitaitė. Apkeptas puikiai dera su šviežiomis žolelėmis, o jei norisi dar daugiau kreminio švelnumo – su grietine arba graikišku jogurtu. Šįkart ji naudojo:
● Daržoves: 2 cukinijas, kelias šviežias morkas, 1 raudonąją papriką, šiek tiek vyšninių pomidorų, vieną svogūną, kelias česnako skilteles.
● Baltymus: 5–6 kiaušinius, kelis šaukštus grūdėtos varškės, 50 g tarkuoto sūrio.
● Mėsą (jei norisi): karštai rūkytą kiaulienos kumpį, tačiau tiks bet kokia mėsa arba nieko, jei norit vegetariškai.
● Prieskonius ir šviežias žoleles: druską, pipirus, petražoles, laiškinius svogūnus.
Gaminame:
1. Paruošiame ingredientus – sutarkuojam, supjaustom, susmulkinam.
2. Paruošiame kepimo formą – išklojame kepimo popieriumi, nes gyvenime reikia palengvinti sau darbą, kur tik įmanoma.
3. Dedame viską į formą – daržoves, kumpį, varškę.
4. Magijos momentas – įmušame kiaušinius, pagardiname druska, pipirais ir viską išmaišome taip, kad visi ingredientai susidraugautų tarpusavyje.
5. Finalinis potėpis – apibarstome sūriu ir dedame į iki 180 °C įkaitusią orkaitę (viršutinis ir apatinis kaitinimas). Kepame 30–40 min. Jei dar viduje skystoka – sukaupiame dar 5 min. kantrybės.
6. Skanaus! Valgome tiesiai ištrauktą iš orkaitės arba leidžiam apkepui „susigulėti“.