53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Sriubos – ir maistas

Sriubos – ir maistas, ir vaistas (RECEPTAI)

Sriuba – naudingas patiekalas, kurį vaikystėje mums virdavo tėvai, o dabar mes ją verdame savo vaikams. Sveikas vaikas gali užaugti ir be sriubos. Vis dėlto kartais ji būna vienintelis karštas mažylio patiekalas. Ką verta žinoti apie sriubas?

Konsultuoja gydytoja dietologė Žana Antonova

 

Truputis istorijos

Sriubos istorija mena labai senus laikus. Ją valgė dar pirmykščiai žmonės. Tiesa, tuometės sriubos virimo technologija labai skyrėsi nuo šiuolaikinės. Tais laikais žmonės iškasdavo duobę, išklodavo ją žvėrių oda, įpildavo vandens, sudėdavo sumedžiotų žvėrių kaulus, daržoves ir įmesdavo įkaitintų akmenų. Sriubos išradimas buvo didžiulis lūžis žmonijos istorijoje, nes atsirado galimybė vartoti tuos maisto produktus, kurių anksčiau žmonės nevalgydavo (pavyzdžiui, mėsos nuo kaulų, pupelių, grūdų). Maždaug 5 tūkst. m. prieš mūsų erą buvo išrasti keraminiai indai, tinkantys virti sriubai, ir nuo to laiko jos virimo technologija nelabai pasikeitė. Iki XVII a. buvo valgomos tirštos – tepamos ant duonos – sriubos, o vėliau, kai buvo išrastas šaukštas, išpopuliarėjo skystos sriubos.

 

Įvairovė

Kiekviena šalis turi savo sriubų gaminimo tradicijas. Sriubos gali būti tirštos arba skystos, karštos arba šaltos. Lietuvoje sriubos dažniausiai yra karštas patiekalas. Taip nutiko dėl klimato ypatumų – šalyje būna daugiau šaltų dienų – todėl šilta sriuba yra ne tik maistas, bet ir būdas sušilti. Vasarą populiarios šaltos sriubos, pavyzdžiui, šaltibarščiai, ir saldžios sriubos iš vaisių. Sriuba – vertingas patiekalas, tačiau jeigu vaikas jos nemėgsta, nenori valgyti, per prievartą maitinti nereikėtų. Išbandyti vertėtų tirštą trintą daržovių sriubą, kuri puikiai tinka net ir kūdikiams. Ją galima duoti kaip košytę.

Prieš maitinant kūdikį ar mažą vaiką, sriubą reikėtų atvėsinti iki kambario temperatūros. Galima į lėkštę sriubos įdėti specialų šaukštą, kuris pakeičia spalvą, jei sriuba yra per karšta, arba pridėti šaukštą sriubos sau prie lūpų ir patikrinti jos temperatūrą. Jeigu suaugusiojo lūpoms nekaršta, sriuba tiks ir kūdikiui.

 

Tinkami mitybos įpročiai

Sriuba yra mažai kaloringas patiekalas, tad ji ypač tinka nutukusiems ar linkusiems tukti vaikams. Esame pratę valgyti tris patiekalus – sriubą, antrąjį patiekalą ir desertą. Tai nėra gerai, ypač vaikui, nes suvalgęs sriubą mažylis užpildo skrandį ir neretai atsisako mėsos. Tad reikėtų nuo pat mažų dienų formuoti tinkamus mitybos įpročius ir sriubą patiekti tik su daržovėmis. Geriausiai, jei vaikas pirmiausia suvalgytų daržovių salotų, paskui – sriubos. Tačiau jeigu pastebite, kad suvalgęs daržoves vaikas sriubos nebenori, pasiūlykite iš pradžių jos, o vėliau – daržovių salotų. Sriuba ir salotos – puikus derinys, nes pirmas patiekalas yra lengvai virškinamas, dažniausiai šiltas, o daržovėse gausu vitaminų ir mineralų, kurių labai reikia augančiam organizmui.

Dažniausiai esame pratę sriubą valgyti per pietus, tačiau ji nebūtinai turi būti pietų patiekalas – gali būti patiekiama vakarienei arba pusryčiams. Kadangi sriuba dažniausiai yra šilta, rudenį ir žiemą ji puikiai sušildo organizmą. Ypač ji rekomenduojama mokyklinukams, nes neretai tai būna vienintelis šiltas vaiko patiekalas per dieną. Ne visi tėvai suspėja namuose pagaminti šilto maisto, kuris bent jau kartą per dieną vaikui yra būtinas, tad mokykloje suvalgyta lėkštė sriubos yra tikras išsigelbėjimas. Sriuba naudinga ir tiems vaikams, kurie nusisuka pamatę daržoves. Jeigu mažylis jų nemėgsta, trintoje sriuboje jų nepastebi ir suvalgęs jos gauna daržovių dienos normą.

 

Svarbios taisyklės

·       Verdant sultinį ar sriubą su mėsa, pirmąjį nuovirą rekomenduojama nupilti, tačiau šio patarimo laikosi ne visi. O vertėtų, ypač verdant sriubą vaikui. Nupylus pirmąjį nuovirą ir įpylus į puodą naujo vandens galima virti toliau. Tai reikalinga, nes iš mėsos ir kaulų išsiskiria daug purinų – medžiagų, skatinančių pokyčius kraujyje, didinančių šlapimo rūgšties, liaudiškai vadinamų druskų, kiekį. Ilgainiui šios žalingos medžiagos gali sukelti podagrą (sąnarių skausmą, deformacijas). Verdant sultinį galima nenupilti pirmojo vandens, jeigu vaikutis ką tik persirgo kokia nors liga, nes sultinys teikia jėgų ir energijos. Tad purinų žala šiuo atveju yra mažesnė blogybė už tokio sultinio suteikiamą naudą vaiko organizmui. Galima sriubą virti ir be mėsos, tuomet, kad vaikas gautų reikiamą riebalų kiekį, į pravėsusią sriubą rekomenduojama įpilti šaukštą aliejaus.

·       Ko gero, neįsivaizduojame daržovių sriubos be morkų. Morkose, kaip ir kitose rausvose daržovėse, gausu likopeno – nuo vėžio saugančios medžiagos. Ši medžiaga gausiau išsiskirs ir lengviau pateks į organizmą, jeigu morkos bus šiek tiek pakepintos. Jas kepinti reikia vos įkaitintame aliejuje (jeigu kepinant morkas aliejus rūksta, vadinasi, temperatūra yra per aukšta ir gali išskirti vėžį sukeliančių medžiagų). Ne tik morkas, bet ir pomidorus prieš verdant rekomenduojama šiek tiek apkepti. Vaikui verdant sriubas reikėtų nulupti pomidoro odelę – tą lengviau padaryti, daržovę trumpam pamerkus į karštą vandenį.

·       Anksčiau, kad sriuba būtų kaloringesnė, į ją buvo dedama sviesto. Kadangi šiuolaikiniams vaikams kalorijų ir taip pakanka, sviesto dėti į sriubą nėra reikalo. Jeigu norisi ją balinti, galima į išvirtą sriubą įdėti šiek tiek grietinės; jeigu vaikas turi antsvorio – natūralaus jogurto.

·       Prieš verdant parduotuvėje pirktas daržoves galima jas pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje. Taip iš daržovių pasišalins nitratai.

·       Kad daržovėse išliktų kuo daugiau naudingų medžiagų, sriubos ilgai virti nereikia – tik tol, kol suminkštėja daržovės.

·       Labai svarbu vaikui duoti šviežią sriubą – tad ją reikėtų virti kasdien, o nesuvalgytą išpilti.

Estetika

Atrodytų, mažas vaikas turėtų valgyti viską, ką mama išverda. Tačiau net ir pats mažiausias žmogutis turi estetikos jausmą ir gali nevalgyti neišvaizdžiai patiekto maisto. Ypač vaikai nemėgsta nuo kruopų papilkėjusios sriubos. Todėl jeigu verdate perlinių kruopų sriubą, pirmiausia išvirkite kruopas, nupilkite vandenį, įpilkite šviežio vandens ir toliau virkite. Tuomet sriuba atrodys estetiškiau ir mažylis mieliau ją valgys. Ko gero, visų mažų vaikų mėgstamiausias valgis yra makaronai. Neretai mažyliai net ir sriubą mieliau suvalgo, jeigu ji išvirta su makaronais. Dietologai rekomenduoja rinktis kukurūzų miltų makaronus, mat juose yra daugiau virškinimą skatinančių skaidulų.

 

Nebijokime duonos!

Mamos internete dalijasi mintimis, kad vaikui nereikia duoti duonos, nes ji nėra naudinga organizmui ir skatina vaiko nutukimą. Tačiau, pasak dietologės Žanos Antonovos, duonos bijoti nereikia, o juoda duona ypač naudinga tiek vaiko, tiek suaugusio žmogaus organizmui. Žmogaus dienos mitybą turi sudaryti apie 60 procentų sudėtinių angliavandenių, kurių šaltinis yra kruopos ir duona. Be šių produktų sudėtinių angliavandenių žmogaus mityboje bus per mažai. Rekomenduojama nuo mažens vaiką pratinti daržovių sriubą valgyti su juoda duona, kuri teigiamai veikia virškinamąjį traktą.

 

Prieskoniai

Verdant sriubą vaikui reikėtų ją pagardinti natūraliais prieskoniais – svogūnu, česnaku, galima įmesti juodąjį pipirą. Druskos galima įberti labai mažai arba neberti išvis. Kuo mažesnis vaikas, tuo mažiau aštri sriuba turėtų būti. Į vaikui verdamą sriubą geriau nedėti sultinių kubelių, gatavų sriubos prieskonių, nes juose gausu druskos ir kitų komponentų, sintetinių priedų, galinčių sukelti alergiją.

 

Pieniškos sriubos

Pieniškos sriubos vaikų mėgstamiausios, ypač jeigu išvirtos su makaronais. Šios sriubos gali būti puikus kalcio šaltinis mažiesiems. Vaikai neretai nemėgsta gerti pieno, o pienišką sriubą pasigardžiuodami suvalgo. Pieniška sriuba vaiką galima maitinti ryte, per pietus arba vakare. Ją galima šiek tiek pasūdyti ir pasaldinti, tačiau nei druska, nei cukrumi piktnaudžiauti nereikėtų. Verdant sriubas vaikams nereikia vadovautis savo skoniu, nes vaikai valgo tokį maistą, prie kurio yra nuo mažens pripratinami. Jeigu vaikutis alergiškas pieno cukrui – laktozei, galima nusipirkti pieno be laktozės ir palepinti jį pieniška makaronų sriuba.

 

—-

Keli sriubų receptai mažiesiems

Pieniška moliūgų sriuba

Reikės: 0,5 l pieno, šiek tiek daugiau nei stiklinės vandens, šviežio moliūgo, žiupsnelio druskos, šaukštelio cukraus, apie 4–5 šaukštelius ryžių nuoviro.

Į vandenį įberkite žiupsnelį druskos (jeigu vaikas pratęs valgyti be druskos ir cukraus – jų nereikia). Į verdantį vandenį įmeskite kubeliais pjaustytą moliūgą. Virkite tol, kol suminkštės. Tada nupilkite vandenį, kad puode liktų tik moliūgo gabaliukai. Į puodą įpilkite pieno. Įberkite cukraus. Užvirinkite, tada nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Kai sriuba atvės, įpilkite ryžių nuoviro (sriuba bus tirštesnė) ir sutrinkite trintuvu.

 

Trinta žirnelių sriuba

Reikės: 1 nedidelės morkos, griežinėlio saliero, 0,5 stiklinės žirnelių, trupučio pipirų, petražolių lapelių.

Į vandenį įdėkite daržoves ir jas išvirkite. Konservuotus žirnelius nusunkite ir sutrinkite šakute. Žalius žirnelius užpilkite verdančiu vandeniu ir išvirkite atskirai. Paskui sutrinkite ir įdėkite į daržovių nuovirą. Įdėkite šiek tiek pipirų, petražolių lapelių. Truputį pavirkite, atvėsinkite ir trintuvu sutrinkite sriubą.

 

Pomidorų sriuba su kiaušinio tryniu

Reikės: ½ pomidoro, ½ morkos, petražolių lapelių, alyvuogių aliejaus, ½ kietai virto kiaušinio trynio.

Daržoves nuplaukite, pomidorą įdėkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę, išimkite sėklytes. Daržoves ir pomidorą sudėkite į verdantį vandenį. Kai jos išvirs, jas išimkite, sutrinkite tintuvu, užpilkite trupučiu nuoviro, įdėkite kiaušinį, įpilkite aliejaus ir išmaišykite.

 

Burokėlių sriuba su kiaušinio tryniu

Reikės: ½ buroko, ½ morkos, ½ bulvės, petražolių, alyvuogių aliejaus, ½ kietai virto kiaušinio trynio.

Daržoves nuplaukite, nulupkite. Įdėkite į verdantį vandenį. Kai išvirs, sutrinkite trintuvu, įpilkite šiek tiek daržovių nuoviro ir išmaišykite. Atvėsinkite sriubą. Tada įpilkite aliejaus ir įdėkite trintą kiaušinio trynį.

 

Saldi obuolių ir kriaušių sriuba

Reikės: 1 l vandens, 2 obuolių, 2–3 kriaušių, 4 šaukštų cukraus, 2 šaukštų krakmolo, 0,5 stiklinės raudonųjų serbentų (gali būti šaldyti), cinamono.

Į verdantį vandenį suberkite cukrų ir nedideliais gabalėliais supjaustytus obuolius bei kriaušes. Pavirkite 10–15 min. Tada supilkite ištirpintą krakmolą ir suberkite raudonuosius serbentus. Paskaninkite cinamonu. Sriubą dar kartą užvirinkite ir atšaldykite. Ją galima patiekti su grietinėle.

 

 

Mano išsaugoti straipsniai