Kaip atpažinti tinkamai prinokusį avokadą ar mangą, jau įgudę daugelis tautiečių. Bet kaip atskirti prisirpusį, kokybišką kertuotį, pasiflorą ar rambutaną, greičiausiai pasakys ne kiekvienas vaisių mėgėjas. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis egzotinius vaisius ir kuo jie vertingi sveikatai – juk daugelis šių vaisių pasižymi vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų organizmui naudingų medžiagų gausa.
„Egzotinius vaisius renkasi vis daugiau pirkėjų, o daliai jų jie tapo kone kasdienės mitybos dalimi. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, plečiame šių vaisių asortimentą, tuo pačiu maksimalų dėmesį skirdami jų kokybės ir šviežumo užtikrinimui. Šiuo metu mūsų tinklo parduotuvėse vykstanti egzotinių vaisių savaitė yra puiki galimybė atrasti išskirtinių skonių bei sustiprinti imunitetą organizmui naudingomis medžiagomis“, – sako T. Atraškevičius.
Spalva, kvapas, tekstūra – trys svarbiausi kriterijai
Pasak „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimų skyriaus vadovės Julijos Butkevič, renkantis daugelį egzotinių vaisių galioja panašūs kriterijai: reikia atkreipti dėmesį į spalvą, kvapą ir tekstūrą. Jei vaisius turi būti raudonas ar geltonas, derėtų įvertinti, ar ant jo nėra neaiškios kilmės dėmių, taip pat žalsvų odelės zonų, rodančių, kad vaisius dar nesunokęs.
Paimtas į rankas bet kuris vaisius turi būti atitinkamo kietumo, mat per kietas gali būti nepakankamai prinokęs, o per minkštas – jau pradėjęs gesti. Vis dėlto bene geriausiai vaisiaus kokybę nusako uoslė – egzotiniai vaisiai neretai turi specifinį kvapą, tačiau daugelis jų kvepia saldžiai ir maloniai. Jei užuodžiate rūgštumą, o vaisius rūgštele nepasižymi, verčiau jo nevalgykite. Vis tik J. Butkevič pabrėžia, kad yra ir specifinių bruožų, būdingų kiekvienam vaisiui, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.
„Drakono vaisiumi vadinamas raudonasis kertuotis, kaip nusako pats pavadinimas, turėtų būti ryškiai raudonos ar rožinės spalvos, su žalsvais žvyneliais. Jo aromatas švelnus, salstelėjęs. Atpažinti gerą raudonąjį kertuotį galima pagal kvapą – jei juntamas rūgštumas, vaisius gali būti pradėjęs gesti“, – sako J. Butkevič.

Salotos su figomis
Egzotiniai vaisiai yra puikus pasirinkimas norintiems vėsų rudenišką vakarą prisiminti vasaros džiaugsmus. „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo pasigaminti mocarelos ir šviežių figų salotų. Joms reikės:
- 4 šviežių figų;
- 2 vnt. mocarelos (didesnių rutuliukų);
- 2 šviežių pomidorų;
- pusės citrinos;
- šviežio baziliko arba čiobrelio;
- itin gryno alyvuogių aliejaus;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Figas supjaustykite ketvirčiais, pradėdami nuo kotelio. Pomidorus supjaustykite griežinėliais. Mocarelą suplėšykite. Figas, pomidorus bei sūrį išdėliokite lėkštėje, ant viršaus galite užbarstyti šviežio baziliko arba čiobrelio lapelių – rinkitės pagal mėgstamą skonį. Viską apšlakstykite citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, įberkite norimą kiekį druskos bei pipirų. Patiekti geriausia su itališka duonele – čiabata. Skanaus!