Kasmet gyventojai vis labiau taupo laiką ruošdamiesi Velykoms, tačiau ir toliau neapleidžia tradicijų puoselėjimo: užuot patys plušę virtuvėje prieš šventę, parduotuvėje įsigyja jau numargintus kiaušinius bei paruoštas tradicines mišraines, atskleidžia prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Atliepdamas nuolat besikeičiančius pirkėjų poreikius, šiemet prekybos tinklas paruošė dar daugiau numargintų kiaušinių, o galvodamas apie pirkėjų patogumą – populiariausias mišraines sufasavo į didesnes pakuotes.
Lietuvos gyventojai nuo pat kovo pradžios aktyviai ruošiasi Velykoms – seka geriausių kainų pasiūlymus ir taip iš anksto renka produktus, reikalingus šventiniam stalui. Kaip įprasta, dažniausiai artėjant Velykoms, pirkėjų krepšeliuose atsiduria: mėsos ir žuvies gaminiai, kiaušiniai, majonezas, krienai, daržovės – viskas, ko reikia paruošti šventinį stalą. Ant Velykų stalo pasirodo ir tortai bei įvairūs saldumynai – pastarųjų įsigyjama 6 kartais daugiau nei įprastu metu, rodo prekybos tinklo duomenys.
Pirkinių krepšelyje – vis dažniau jau paruošti margučiai
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pasakoja, kad svarbiausiais stalo atributais – kiaušiniais – pirkėjai pradeda rūpintis gerokai anksčiau, likus kelioms savaitėms iki šventės, o pastaruosius trejus metus prieš Velykas daugiau nuperkama ne balto, o rudo lukšto kiaušinių. Prieššventiniu periodu balto lukšto kiaušinių įsigyjama apie 5 kartus mažiau nei rudų.
Džiugina ir dar vieni pasikeitę pirkėjų įpročiai – Velykų stalui dažniau pasirenkami ne narvuose, o laisvai laikomų vištų kiaušiniai. Be to, pasak „Maximos“ atstovės, kelerius metus pastebima, kad šventiniame prekių krepšelyje ne tik paprasti kiaušiniai, bet ir prekybos tinklo meistrų dažyti margučiai, kuriuos pirkėjai renkasi norėdami pasilengvinti šventinio stalo ruošą.
„Pernai pirkėjai įsigijo daugiau nei 48 tūkst. „Maximos“ meistrų rankomis numargintų kiaušinių, tad, matydami nuo 2019-ųjų vis augančią paklausą, šiemet jų paruošėme dar daugiau. Kiaušinių marginimo technologijai naudojami maistiniai dažai, todėl margučiai yra saugūs, o ir įspūdingai atrodantys savo spalvų įvairove. Užtikrinant margučių šviežumą ir kokybę, parduotuvėse jie bus siūlomi ribotą laiką – kovo 28–31 dienomis, prieš ir pirmąją Velykų dieną. Nėra abejonių, kad šie margučiai puikiai atrodys ant kiekvieno Velykų stalo, o ir bus vieni stipriausių kiaušinių daužymo „varžybose“, – dalinasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Lietuviška mišrainė Velykų stalui – populiaresnė nei per Kalėdas
Be to, prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai renkasi ne tik iš anksto numargintus kiaušinius, bet ir ant šventinio stalo serviruoja jau paruoštus bei parduotuvėje įsigytus konditerijos, kulinarijos gaminius: užkandžius, mišraines, o taip pat ir mėsos ar žuvies patiekalus.
Pernai pirkėjai daugiausiai ant savo stalo dėjo prekybos tinklo meistrų keptus viščiukų broilerių ketvirčius, lietuvišką mišrainę, kurios pirkėjai suvalgė apie 8,7 tūkst. kilogramų, ir fasuotą šaltieną su vištiena. Smaližių stalus praėjusiais metais taip pat puošė ir meistrų gaminti gardėsiai – tortas su maskarponės sūriu, plokštainis su maskarpone ir karamele bei „Kuršėnų“ vyniotinis, be kurio daugeliui būtų sunku įsivaizduoti Velykas.
„Pastebime, kad kai kurios mišrainės ir salotos prieš Velykas būna populiaresnės nei prieš Kalėdas. Vien lietuviškos mišrainės ar pupelių ir duonos salotų su obuoliais pirkėjai priešvelykiniu laikotarpiu įsigyja daugiau nei prieš Kalėdas. Atliepdami pirkėjų poreikius šiemet užtikrinome, kad mėgstamomis mišrainėmis bus galima pavaišinti ir gausesnį svečių stalą, kadangi joms paruošėme didesnes pakuotes“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Pasiruošimas šventėms pagal kiekvieno poreikius
Reaguodamas į besikeičiančius pirkėjų įpročius ir vis didėjančią jau paruoštų gaminių paklausą šventiniam stalui, prekybos tinklas paruošė naujienų šių metų Velykoms. Be to, pastebima, kad prieš Velykas iš anksto paruoštų produktų ieško ir veganai – duomenys rodo, kad augalinio maisto asortimento įvairovė šventiniu periodu tampa itin aktuali.
„Kiekvienais metais dedame pastangas, kad pasiruošimas didžiausioms šventėms būtų kuo lengvesnis ir atitiktų visų pirkėjų poreikius ir lūkesčius, todėl kasmet atsiranda vis daugiau jau paruošto maisto alternatyvų veganams ar vegetarams. Duomenys rodo, kad pirkėjai dažniausiai renkasi veganiškus kibinus su grybais, plovą, keptus falafelius su daržovėmis, mangų ir braškių tortą“, – teigia I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Prekybos tinklas primena, kad šiemet pirmąją Velykų dieną, sekmadienį, parduotuvės nedirbs, todėl apsipirkimus ragina pirkėjams suplanuoti anksčiau ir nepalikti jų paskutinėms dienoms – taip bus galima sutaupyti daugiau laiko ir pinigų bei išvengti šventinių spūsčių.