Vaikas auga lyg ant mielių. Vyras iš paskutinių stengiasi padėti namuose. Atrodo, viskas einasi, lyg sviestu patepta. Bet yra vienas „bet“.
Tai prieškambaryje kabantis veidrodis, į kurį pažvelgus kaskart sudiegia: „Kada gi pagaliau dings priaugti kilogramai?“ Kaip taisyklingai maitintis po gimdymo, ką daryti su papildomais kilogramais, klausiame gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės.
Jei palygintume paprastos ir ką tik pagimdžiusios moters, savo pienuku mažylį maitinančios mamos, valgiaraščius, jie daug kuo skirtųsi?
Maitinanti mama gali valgyti tai, ką valgė besilaukdama. Tik reikia šiek tiek padidinti maisto raciono energinę vertę: paprastai per dieną žmogui reikia maždaug 2000 kilokalorijų, o nėščiosios poreikiai padidėja iki 2300 kcal, žindyvės – iki 2500 kcal. Pvz., pieno galima gerti iki keturių stiklinių per dieną. Juk pienas ir jo produktai yra lengviausiai įsisavinamas kalcio šaltinis, kurio dabar reikia ne tik mamai, bet ir kūdikiui. Tačiau jei pieno moteris nemėgsta, reikėtų suvalgyti 30-40 g daugiau mėsos. Kad būtų aiškiau, galiu pasakyti, kad tai du, maždaug pusės delno dydžio gabalėliai mėsos. Taip pat būtina gerti šviežių daržovių ar vaisių sulčių. Savo pienuku atžalėlę maitinanti moteris turėtų suvartoti apie tris litrus skysčių per parą.
Ką valgyti mamai, norinčiai apsaugoti kūdikį nuo alerginių ligų?
Alergija dažniausiai sergama, jei tėvai ir seneliai yra alergiški. Tačiau net 15 procentų kūdikių alergiją įgyja net jei niekas šeimoje jos neturi. Siekdamos išvengti šios ligos, besilaukiančios ir žindančios moterys turėtų nepiktnaudžiauti citrusiniais vaisiais, saldumynais. Taip pat po labai nedaug galima valgyti ir braškių, žemuogių, riešutų, chalvos, šokolado. Beje, kad netrūktų kalcio, dažnai moterims patariama vartoti kuo daugiau pieno produktų, tačiau persistengus kūdikis gali tapti jautrus ir karvės pienui.
Kokių produktų patartumėte vengti, kad kūdikiui nepūstų pilvuko?
Kūdikių pilvo dieglius gali sukelti karvės, ožkos pienas, šokoladas, šokoladiniai saldainiai ar pyragaičiai, kofeino turintys gėrimai, sultys, kviečių, kukurūzų, avižų produktai, įvairūs riešutai, grybai, svogūnai, žalieji pipirai, visų rūšių kopūstai, pupos, žirniai, česnakai. Jei jūsų kūdikėlis kenčia nuo pilvo dieglių, šių produktų reikia visai atsisakyti. Jei tokios bėdos nėra, galite paskanauti, bet nedaug.
O kokie produktai skatina pieno gamybą?
Valgis laktacijos neskatina. Todėl jei valgysite daug ir riebaus maisto, pieno tikrai nepadaugės – tik priaugsite svorio.
Kokių produktų galėtų nebūti pagimdžiusios mamytės šaldytuve?
Sveikiausias yra troškintas ir šviežias maistas. Todėl siūlyčiau nevalgyti rūkytų gaminių ir ant grotelių kepto maisto, kurie turi kancerogeninių medžiagų bei dirgina skrandį. Jei labai norisi, geriau pirkti vytintų maisto produktų.
– Nevalgykite žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos.
– Venkite žalių kiaušinių, žalios žuvies, pvz., sušio, patiekalų.
– Nepirkite konservuotų maisto produktų ir pusgaminių jau vien dėl to, kad juose daug druskos ir riebalų.
– Nevalgykite apipelijusių maisto produktų, net jei nuvalius pelėsį atrodo visiškai geri.
– Venkite gausiai tręšiamų ar auginamų netoli gatvės vaisių ir daržovių.
– Taip pat nėščiosioms patariama vengti tuno ir kitų riebių žuvų, pvz., lašišos, nes taukuose neretai būna per daug gyvsidabrio, švino ir kitų sunkiųjų metalų.
– Negerkite limonado, pakeliuose parduodamų sulčių, nes šiuose gėrimuose daug sintetinių maisto priedų (dažiklių, saldiklių, konservantų, emulsiklių).
– Negerkite nepasterizuoto pieno, o jei pieno atsivežate, pvz., iš kaimo, būtinai pavirinkite.
Na, ir bene pats svarbiausias daugumai moterų klausimas – kaip pagimdžius atsikratyti antsvorio?
Svarbiausia tiek per nėštumą, tiek per žindymą yra visavertė mityba. Nereikia pamiršti, jog apetitą didina nuovargis, todėl kiek įmanoma daugiau ilsėkitės, miegokite, eikite pasivaikščioti, reguliariai sverkitės. Nepamirškite, kad stresas apsunkina gyvenimą, todėl nesilaikykite drastiškų dietų, nes gali dingti pienas. Jei pagimdžius svoris nekrinta taip greitai, kaip norėtųsi, neskubėkite. Antsvorio geriausia atsikratyti nustojus žindyti kūdikį. Tačiau jei manote, kad be dietos neapsieisite, atkreipkite dėmesį į kelis dalykus:
– Nevalgykite visko, kas papuola po ranka, ypač saldumynų. Galvokite, ką valgote.
– Rinkitės kuo liesesnius produktus, pvz., riebi ir liesa varškė kalorijų gausa skiriasi net šešis kartus.
– Miltiniai produktai (duona, batonas, pyragas, sausainiai) ir saldainiai yra gana kaloringi, todėl valgykite jų po nedaug. Tik nepamirškite, kad jei labai norisi, saldumynų atsisakyti nereikia – juk geriau suvalgyti keletą saldainių, negu kankintis ir vieną dieną neištvėrus iš karto sukirsti pusę torto.
– Mažiausiai kalorijų turi žalios arba virtos daržovės be krakmolo, nesaldūs vaisiai.
– Maistą stenkitės gaminti namuose. Nepamirškite, kad geriau troškinti, o ne kepti patiekalai.
– Nebadaukite – jei vieną dieną gersite tik vandenį, kitą dieną net lengvi užkandžiai sugrąžins visą svorį.
Ką daryti toms moterims, kurios, žindydamos kūdikį, neturi galimybių sportuoti ir jaudinasi, kad antsvorio liks?
Baimintis nevertėtų. Juk sportuojame tam, kad būtų geresnė savijauta. Jei labai bijote, kad buvęs svoris niekada nebegrįš – stebėkite save. Paprastai buvusias formas moterys atgauna praėjus pusei metų po gimdymo. Jei taip neatsitiko, pažiūrėkite, kiek kilogramų numetate per mėnesį. Žindanti mamytė kas mėnesį turi prarasti maždaug po 2 kg. Jei buvote priaugusi daugiau, nereikalingi kilogramai tirps ilgiau. O jei vis dėlto matysite, kad pačioms sulieknėti per sunku ar žindant svoris visai nekrito, kreipkitės į specialistus.
Naujai iškepta mama ne visada spėja ir vaikutį prižiūrėti, ir namus pasitvarkyti, ir pietų išsivirti. Grįžta vyras iš darbo, paima mažiuką ant rankų, tada nusilaksčiusi mamytė ir pavalgo. Ar labai pavojinga valgyti vakare?
Svarbiausia – kiek suvalgei per visą dieną. Todėl jei mamos pasijunta alkanos vėlai vakare, pavalgyti, žinoma, gali. Tik geriau, jei tai bus vaisius, jogurtas ar kitas koks pieno produktas.