Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Nuo mažakraujystės sauganti daržovė

Nuo mažakraujystės sauganti daržovė, kuri lietuvių nepelnytai ignoruojama

Ši violetinės spalvos daržovė turi daug gerųjų medžiagų ir yra lengvai virškinama. Kodėl ji daugelio namuose vis dar retas svečias?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kodėl baklažanai yra naudinga daržovė?

– Baklažanuose gausu skaidulų.

– Daug vitamino A ir folio rūgšties, taip pat B grupės vitaminų, kalio, kalcio, magnio, geležies ir kitų naudingų vitaminų bei mikroelementų.

– Juose yra mikroelementų, reikalingų kraujodarai, todėl rekomenduojami mažakraujystės profilaktikai.

– Baklažanai turi gausybę antioksidantų, todėl rekomenduojami onkologinių ligų profilaktikai.

– Troškintus baklažanus (ne keptus) rekomenduojama ruošti nutukusiems vaikams, nes ši daržovė mažai kaloringa, tačiau ilgam suteikia sotumo jausmo.

Vida Press

Nuo kada galima baklažano pasiūlyti vaikams?

Baklažanai nelinkę alergizuoti, todėl šios daržovės galima pasiūlyti jau nuo 10-12 mėnesių kūdikiui. Ruošiant baklažanus kūdikiams, odelę patartina nulupti.

Vida Press

Kaip išsirinkti baklažaną parduotuvėje ar turguje?

Rinkdamiesi baklažanus, vadovaukitės šiais principais: jie turi būti sunkoki, lygia, blizgia, nepažeista (neparudavusia, neįspausta) odele.

Perpjautą baklažaną suvartokite ilgai nedelsdami. Perpjautos daržovės nepalikite šaldytuve kitam kartui.

Baklažanų sudėtyje yra solanino – tai augalinis nuodas. Dėl to neprinokusių baklažanų valgyti negalima. Solaninas suyra termiškai apdorojant baklažanus.

Naudingi patarimai:

Baklažanus supjaustykite reikiamo storio riekelėmis ir pamerkite sūriame vandenyje 30-60 minučių. Taip praras kartumą.

Vaikams baklažanus geriau troškinti, nes kepami prisigeria daug riebalų.

Derinkite baklažanus su bulvėmis, cukinija, žaliaisiais žirneliais, varške, pomidorais.

Vida Press

2 receptai su baklažanais

Baklažanai su daržovėmis patiems mažiausiems vaikams

Reikia:

1 baklažano;

mėgstamų daržovių (gali būti morkos, pomidoras, cukinija ir pan.);

200 ml sultinio.

Baklažanus perpjaukite perpus, palaikykite sūdytame vandenyje. Nulupkite odelę, išskobkite viduriuką, nuplikykite verdančiu vandeniu ir perliekite šaltu, nušluostykite sausai. Į baklažanų laivelius sudėkite pakepintas daržoves (tinka visokios, išskyrus bulves). Sudėkite daržovėmis įdarytus baklažanus į puodą, įpilkite nedaug sultinio ir patroškinkite apie 30 minučių.

Baklažanų troškinys paūgėjusiems vaikams

Reikia:

1 baklažano;

svogūno;

3 bulvių;

1 šaukšto aliejaus;

1 šaukšto pomidorų padažo.

Baklažanus išplaukite, perpjaukite pusiau, pamirkykite sūriame vandenyje ir kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Svogūną smulkiai supjaustykite, pakepinkite aliejuje ir sumaišykite su išskobta baklažano mase bei pomidorų padažu. Patroškinkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Patiekite su virtomis bulvėmis.

Mano išsaugoti straipsniai