53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Vertingas maistas produktas

Vertingas maistas produktas, kurio vaikai įprastai paragauja prieš pirmą gimtadienį

Toli gražu ne visi vaikai mielai valgo kiaušinius. Tuomet mamos imasi gudrybių – virto kiaušinio trynį įmaišo į košę ar sriubą, kad vaikas nesuprastų. Ar tikrai kiaušiniai yra būtini vaiko mitybai?

Kiaušinis vaiko mityboje – nuo kada?

Apie vienuoliktą dvyliktą mėnesį vaikui jau galima paragauti virto kiaušinio, jį reikėtų pavirti ne trumpiau kaip 5 min., mat per tiek laiko žūva vaikui ypač pavojingos salmonelės, kurių gali būti likę ant lukšto. Negalima virti įtrūkusio kiaušinio, prieš verdant reikia gerai nuplauti, galite netgi prieš plaunant į vandenį įpilti truputį acto ar citrinos rūgšties. Visa tai irgi padeda apsisaugoti nuo salmonelių.

Trynys – sveikiausia valgyti

Vaiko pažintį su kiaušiniu reikėtų pradėti nuo trynio. Tai vertingiausia kiaušinio dalis. Deja, bet neretai pirmąkart paragavusiam vištos kiaušinio vaikui pasireiškia alerginė reakcija. Tokiu atveju patariama išbandyti putpelės kiaušinį.

Maistinė kiaušinių vertė priklauso nuo baltymo ir trynio cheminės sudėties, kurią lemia vištos veislė, lesalas, laikymo būdas ir metų laikas. Valgymui rekomenduojama vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius.

Kuo kiaušinis vertingas?

Kiaušinis yra gana nekaloringas produktas. 100 gramų kiaušinio yra tik 157 kilokalorijos. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta stiklinei pieno. Didžiausią vištos kiaušinio dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų – natrio, kalcio, geležies, B grupės vitaminų. Tačiau pati vertingiausia kiaušinio dalis vis dėlto yra trynys. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu jo baltyme, gausu ir vitaminų — A, D, E, B grupės. 

Kiaušiniai yra vienas vertingiausių maisto produktų, kuriuose yra lengvai pasisavinamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių ir kitų maistinių medžiagų (fosfolipidų, polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, cholino, karotinoidų liuteino ir zeaksantino ir kt.). Kiaušinių baltymai yra vertingiausi iš visų maisto produktų baltymų. Jų organizmas įsisavina net 98 proc. Juose labai gerai subalansuotos visos amino rūgštys, kurių organizmas pats negali pasigaminti.

Cholesterolis 

Anksčiau kiaušinio valgyti buvo baiminasi dėl per didelio cholesterolio kiekiu. Vėliau buvo išsiaiškinta, kad cholesterolis būna „geras“ ir „blogas“. Kiaušinio trynyje jų yra per pusę, o baltyme visai nėra.

Ne kasdien 

Kiaušinis – tikrai vertingas maisto produktas, žinoma, perlenkti lazdos nereikia ir kiekvieną dieną jo duoti nepatariama. Jei vaikas nelabai mėgsta kiaušinio, galima jį tiesiog kitaip patiekti. Pavyzdžiui, įsukti virtą trynį į daržovių košę arba įmušti į mėsos ar žuvies kukulius, o tik tada juos garinti.

Suvalgęs vieną kiaušinį suaugęs žmogus gauna apie 30-40 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) vitamino B12, apie 15-20 proc. RPN fosforo, iki 10-20 proc. RPN cinko, seleno ir vitamino B2 bei patenkina apie 40-65 proc. pagrindinių amino rūgščių poreikį.

Mano išsaugoti straipsniai