Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Receptai: moliūgų sriuba ir kiti beprotiškai gardūs patiekalai

Receptai: moliūgų sriuba ir kiti beprotiškai gardūs patiekalai

Moliūgas gali būti tiesiog moliūgas arba pavirsti į Pelenės karietą, arba tapti baisiu baisuokliu per Heloviną, arba džiuginti mūsų pilvukus, kai patenka į geros šeimininkės rankas.

Iš moliūgų galima išvirti pačią nuostabiausią tyrę. Ja mūsų šeima gardina blynus, kepinius, mėsos ir makaronų patiekalus.

Reikės: tik moliūgo

Moliūgą perpjauname pusiau, išskaptuojame sėklas ir supjaustome riekėmis. Moliūgo žievę galime nulupti arba palikti (iškepusio moliūgo žievę lengviau pašalinti). Riekes, žievele žemyn, dedame į skardą ir kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Iškepęs moliūgas turi būti minkštas ir lengvai kabinamas šaukštu. Moliūgui suminkštėjus ir atvėsus, nulupame žievę ir trintuvu sutriname iki vientisos masės. Tyrę šaldytuve laikome iki savaitės arba užšaldome.

Drėgni, minkšti ir gardūs moliūginiai keksiukai

15–17 keksiukų reikės:

•  1,5 stiklinės visų grūdo dalių kvietinių miltų;

•  1/4 stiklinės agavų ar klevų sirupo;

• 1 stiklinės moliūgų tyrės;

• 2 didelių kiaušinių;

• 150 g sviesto;

• 125 g natūralaus jogurto;

• 2 a. š. kepimo miltelių;

• žiupsnelio druskos.

Viename dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius, moliūgų tyrę, sviestą, agavų sirupą ir jogurtą. Sumaišome sausus ir drėgnus produktus. Paruoštą tešlą paskirstome į keksiukų formeles ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 min.

Trinta moliūgų sriuba

Jau beveik dešimtmetį šią sriubą ruošiu taip: tingiai ir lengvai. Kol ingredientai troškinasi orkaitėje, skiriu šį laiką savo mažyliui ar knygai. Sunkiausia dalis – panaudoti trintuvą… Na, gal dar lupti ir pjaustyti moliūgą…

Reikės:

• 800 g moliūgo;

• 3 svogūnų;

• 3 skiltelių česnako;

• 3 v. š. alyvuogių aliejaus;

• 60 ml grietinėlės;

•  vištienos arba daržovių sultinio;

• druskos, pipirų.

Pagardinti:  skrudintų moliūgų sėklų, žalumynų arba duonos skrebučių.

Moliūgą nulupame ir supjaustome 3 cm dydžio gabalėliais. Česnako skilteles nulupame. Svogūnus nulupame ir supjaustome į 4 dalis. Moliūgo gabalėlius, česnako skilteles ir svogūno ketvirčius užpilame aliejumi, pabarstome druska, pipirais, išmaišome ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Skardą dedame į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30–35 min., kol moliūgai suminkštės. Iškepusias daržoves dedame į puodą ir užpilame sultiniu, kad apsemtų. Verdame 10–15 min. Į išvirusią sriubą įpilame grietinėlės, dar paverdame minutę ir sutriname trintuvu.

Moliūgų blynai

Sveikesnė blynų interpretacija su moliūgų tyre ir avižiniais dribsniais.

3–4 porcijoms reikės:

 1 stiklinės moliūgų tyrės;

• 1 stiklinės avižinių dribsnių;

• 50 ml pieno;

• 2 v. š. kokosų aliejaus;

• 2 v. š. kokosų miltų;

• 1 v. š. citrinos sulčių;

• 2 v. š. agavų ar klevų sirupo;

• 2 kiaušinių;

• 1 a. š. kepimo miltelių;

• 1 a. š. cinamono;

• 1 a. š. maltų gvazdikėlių;

• žiupsnelio druskos.

Avižinius dribsnius maisto smulkintuvu susmulkiname iki miltų konsistencijos. Juos sumaišome su kepimo milteliais, kokosų miltais, cinamonu, gvazdikėliais ir žiupsneliu druskos. Dubenyje išplakame kiaušinius, moliūgų tyrę, pieną, aliejų, citrinos sultis ir klevų sirupą. Skystą masę supilame į birių produktų masę iš išmaišome. Tešlai leidžiame pastovėti kambario temperatūroje 10–15 min. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame blynus. Blynus valgome su mėgstamais priedais.

Mano išsaugoti straipsniai