Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Balandėliai be mėsos

Balandėliai be mėsos (RECEPTAS)

Balandėliai be mėsos tirpsta burnoje. Jie ne ką prastesnio skonio nei tradiciniai. Puiki alternatyva tiems, kurie atsisakė gyvulinio maisto kai norite gardžiai ir sočiai pavalgyti.

Šiuos balandėlius gaminau taip kaip gamina mano mama, tik vietoj mėsos dėjau su daržovėmis troškintus ryžius. Recepte nurodyti produktų kiekiai tinka keturių asmenų šeimai su likučiu labai alkaniems.

Istorijos šaltiniai teigia, kad balandėliai pas mus atkeliavo iš Artimųjų Rytų. Rytietiška versija vadinama „dolma” gaminama iš avienos faršo, maišyto su ryžiais ir svogūnais. Vyniojama į jaunus vynuogių lapus.

Šis patiekalas į Europą atkeliavo dar XV amžiuje. Paplito Austrijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ir Rusijoje. Šeimininkės vynuogių lapus pakeitė kopūstais, avieną – kiauliena ar kita namuose auginamų gyvulių mėsa, o granatų sultis – grietine.

Taigi Jūsų dėmesiui vegetariški balandėliai.

Balandėliai be mėsos: receptas

4-5 asmenims

Įdarui

  • 360 g ekologiškų ilgagrūdžių ryžių
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • 3 nedideli svogūnai, jeigu turite didelį svogūną, užteks ir vieno
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 pomidorai
  • 3 valgomieji šaukštai pomidorų padažo, naudoju Suslavičiaus be krakmolo
  • 3 – 4 valgomieji šaukštai Picos prieskonių (sudėtis: raudonėliai, bazilikai, mairūnai)
  • žiupsnelis druskos
  • 2-3 kaimiški kiaušiniai

Balandėliams

  • didelis kopūstas (2kg)
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai, gali būti vienas jei didesnis
  • 4-5 valgomieji šaukštai Suslavičiaus pomidorų padažo
  • gvazdikėliai (sauja) jei nemėgstate naudokit dantų krapštukus
  • žiupsnis druskos
  • grietinė

Gaminimas

Įdaras

  1. Suberkite ryžius į puodą. Išvirkite, kad būtų birūs.
  2. Į keptuvę įpilkite truputį aliejaus. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus ir pomidorus. Sudėkite į įkaitintą keptuvę, suberkite picų prieskonius, pabarstykite druska ir kepkite kol suminkštės.
  3. Kai ryžiai išvirs, juos pasūdykite, įdėkite 3 šaukštus pomidorų padažo, sudėkite pakepintas daržoves ir viską gerai išmaišykite. Šis įdaras labai skanus vienas, tad nesuvalgykite, palikite įdarui.
  4. Išplakite kiaušinius, supilkite į ryžių masę, gerai išmaišykite.

Balandėlių sukimas

  1. Išpjaukite kopūsto šerdį.
  2. Nuo kopūsto galvos atsargiai nuplėšykite lapus. Geriausiai pradėti plėšti nuo koto. Atplėštus lapus sudėkite į didelį puodą pilną pasūdyto vandens ir kelias minutes apvirkite kol šiek tiek suminkštės. Nepervirkite. (Į puodą galite sudėti visą kopūsto galvą, pavirti kol viršutiniai lapai lengvai nusiims. Nuėmus viršutinius lapus kopūsto galvą palikite toliau virti. Kai apvirs sekantys lapai, juos nuplėškite ir taip virkite kol apvirsite visus lapus kiek reikia).
  3. Išgriebkite kopūsto lapus. Nupilkite maždaug pusę kopūstų sultinio. Į puodą su vandeniu kuriame virė kopūstų lapai sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, sutarkuotas morkas, pomidorų padažo ir palikite užvirti. Kol virs jūsų sultinys balandėliams, pasiruoškite juos pačius.
  4. Ant kopūsto lapo krašto įdėkite įdaro, užlenkite kraštelius ir susukite į balandėlį. Kopūsto lapo kraštus sutvirtinkite gvazdikėliais. Paruoštus, jau suvyniotus balandėlius labai atsargiai sudėkite į verdantį kopūstų sultinį, pagardintą morkomis, svogūnais ir pomidorų padažu. Jeigu mėgstate kopūstus, į sultinį įdėkite virti atlikusius mažesnius kopūstų lapus.
  5. Balandėlius virkite 10 – 15 min. Patiekite su grietine. Skanaus!
Balandėliai be mėsos

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai