53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI

Dienos receptas: gvakamolė

Šis gvakamolės receptas nėra labai aštrus. Nors Meksikoje, gvakamolės Tėvynėje, būna visokių variantų. Mūsų guacamole receptas su pomidorais ir alyvuogėmis. Tie kas ragavo, suvalgė viską ir prašė dar. 

Gvakamolės receptas

Avokadai

Apie pagrindinį gvakamolės ingredientą avokadą turbūt žinote visi – tai  riebalų, baltymų ir angliavandenių šaltinis. Jame yra folio rūgšties, vitamino C, B grupės vitaminų bei riebaluose tirpių vitaminų A, E, K. Avokadai taip pat yra omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių šaltiniai, savo sudėtyje turi mineralinių medžiagų: vario, kalio, magnio. Avokadai yra skaidulinių medžiagų bei mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Avokaduose esančios medžiagos taip pat reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Laimas

Žalioji citrina – laimas, turi vitaminų C, A. Limonoidai esantys žaliojoje citrinoje sunaikina kancerogenus, sukuria šarminę aplinką organizme, išplauna toksinus ir užkertą kelią uždegimui. Gerina virškinimą, užkerta kelią vėžiui, inkstų akmenims. Tai antras pagrindinis gvakamolės ingredientas, be kurio šio patiekalo neįsivaizduoju.

Pomidorai

Moksliniais tyrimais įrodyta – pomidorų maistinė vertė neutralizuoja senėjimą ir degeneracinius procesus tokius kaip: oksidacinis stresas, vėžys, aterosklerozė, odos ir širdies kraujagyslių ligų formavimasis bei laisvųjų radikalų kaupimasis. Antioksidantai yra būtini kovai su laisvaisiais radikalais. O pomidoruose esantis antioksidantų kiekis yra tikrai didelis – 1 kg šviežio produkto yra apie 500 mg įvairių antioksidantų: 160-240 mg vitamino C, 10-200 mg karotenoidų (bendrai), 30-50 mg fenolinių rūgščių, apie 10 mg vitamino E, 20-60 mg flavonoidų, 0,1-0,4 mg folatų, o taip pat ir nedidelis kiekis mineralų: kalio, seleno, cinko ir vario.

Guacamole receptas – ingredientai

Taigi sudėjus avokadą, laimą ir pomidorus, gauname sveikiausią patiekalą pilną vitaminų ir mineralų. Tai jos didenybė Gvakamolė. Šis gvakamolės receptas visai nesudėtingas, jam pagaminti reikės:

  • 2-3 gerai sunokusių avokadų
  • 1 laimo sulčių
  • 1-2 pomidorų (priklauso nuo dydžio), aš naudoju vyšninius, tuomet jų reikia daugiau
  • žiupsnelio druskos
  • saujos juodųjų alyvuogių be kauliukų
  • lavašo „Oriental

Gaminimas

Lavašus sukarpau nedideliais gabalais ir pakaitinu belgiškoje vaflinėje, kol pasidaro sausi ir traškūs.

Avokadus sutrinu šakute, ant viršaus užspaudžiu laimo sultis, užberiu druskos, ir dar kartą viską gerai pertrinu kol gaunasi vientisa masė. Šią avokadų – gvakamolės masę galite naudoti gamindami Benedikto kiaušinius, ar tiesiog tepti ant duonelės vietoj sviesto.

Smulkiai supjaustau pomidorus, alyvuoges, sumaišau su jau pagaminta avokadų – gvakamolės mase ir Voila. Pati skaniausia gvakamolė pasaulyje! Ar šis gvakamolės receptas Jums patiko, o gal darėte savaip, pasidalinkite savo įspūdžiais komentaruose.

Gvakamolės receptas gardus su traškiu lavašu ar kukurūzų traškučiais. Skanaus!

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai