53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
#image_title

Dienos receptas: nachos receptas

Šis nachos receptas gali būti gaminamas su jautiena arba vištiena, daržovių padažu, gvakamole ir sūriu. Jeigu Jums įdomus vegetariškas nachos receptas be mėsos, ją tiesiog pakeiskite virtomis pupelėmis. Mūsų nachos yra sotūs ir skanūs. Tiks bet kokiai progai, vakarienei su šeima ar draugais, pietums ar vakarėliui. Kaip užkandis ar kaip pagrindinis patiekalas.

Kas keliavo po pasaulį man pritars, Meksikietiška virtuvė tikras lobis. Gvakamolė, tacos, kesadilijos ir nachos yra tie užkandžiai kurie visada pakelia nuotaiką.

Smagiausia gaminti namuose ir susirinkus visiems prie stalo kalbėtis, juokauti ir gardžiai valgyti. Šis receptas pamaitins keturių asmenų šeimą. Jei Jums patiks šio recepto idėja, galite jį panaudoti kaip įdarą kesadilijoms ar takams. Su juo turėtumėte pagaminti aštuonis „tacos”.

Nachos receptas

Galite naudoti jautienos faršą sumsišytą su kalakutiena (1:1) arba keptą plėšytą vištieną. Jeigu esate vegetaras naudokite virtas pupeles. Rinktis Jums.

Meksikoje nerasite džiovintų prieskonių, nes ten visais metų laikais palankus klimatas. Meksikiečiai savo virtuvėje naudoja tik šviežias žoleles. Mano nachos receptas yra su džiovintais raudonėliais ir šviežia kalendra arba petražolėmis, svogūnų laiškais.

Recepte naudojau dviejų rūšių sūrį: paprastą fermentinį ir pecorino Romano – aštrų, sūrų itališką sūrį, pagamintą iš avies pieno. Jį galite pakeisti bet kuriuo kietuoju sūriu. Geriausiai tinka 24 mėn. brandintas Džiugo sūris.

Kietasis sūris gali pasirodyti keistas sprendimas su nachos, tačiau tai puikus pakaitalas neįprastiems, ilgiau brandintiems meksikietiškiems sūriams, kuriuos Lietuvoje būtų sunku rasti. Juk norime Meksikos savo namuose? Be to, ilgai brandintas sūris yra be laktozės.

Žinau, kad beveik pusė kilogramo sūrio atrodo daugokai, bet, kad nachos patiekalas būtų gardus reikia daug sūrio.

Pabaigoje ant viršaus dedame gvakamolę. Tiesiog sutrinkite vieną gerai prinokusį avokadą su vieno laimo sultimis ir dėkite druskos pagal skonį. Pabarstykite šviežių žalumynų.

Kas tie nachos?

Nachos yra meksikietiškas patiekalas, kurio pagrindas traškučiai pagaminti iš kukurūzų miltų. Jie padengiami mėsa ir sūriu. Taip pat dedami kiti įvairūs priedai ir garnyrai. Dažniausiai patiekiama su mėsa (pvz., kepintu jautienos faršu ar vištiena). Jeigu esate vegetarai, puikiai tiks virtos pupelės.

Dedamos daržoves (pvz., čili pipirai, salotos, pomidorai ir alyvuogės) ir pagardai, tokie kaip salsa, gvakamolė arba grietinė. Paprasčiausia nachos versija gali būti tik iš traškučių su pašildytu ir išsilydžiusiu sūriu ant viršaus (dažniausiai čederio sūriu arba amerikietišku sūriu).

Nachos Meksikoje ir JAV patiekiami kaip užkandis, arba kaip pagrindinis patiekalas. Ką dėsite ant viršaus Jūsų fantazijos ir skonio reikalas. Nebijokite improvizuoti, juk taip gimsta patys geriausi receptai.

Kaip atsirado nachos traškučiai ir patiekalas?

Patiekalą 1941 metais sukūrė Ignacio Anaya, vietinių vadintas Nacho. Jis dirbo restorane „Victory Club“ Piedras Negras mieste, Meksikoje. Užėjusi moterų kompanija paprašė pagaminti kažką naujo, neįprasto, ko dara ragavę. Moterys tiesiog norėjo kažko naujo.

Nacho suko galvą ką pagaminti ir virtuvėje pamatė ką tik iškeptas tortilijas. Jas supjaustė į trikampius, paskrudino, pabarstė sūriu, pašildė ir ant viršaus pabarstė jalapeno pipirų.

Šis patiekalas atėjusiai moterų kompanijai labai patiko ir vėliau tapo visų klientų mėgstamiausiu. Kiek vėliau Nacho atsidarė savo restoraną ir jį pavadino „Nacho’s restoranas”. Patiekalas pamažu išpopuliarėjo Teksase (JAV) ir visose pietvakarių valstijose.

Kokie ingredientai dažniausiai naudojami nachos patiekalui ruošti?

Padažai:

Pomidorų pasta, Pico de gallo arba kitaip salsa, grietinė, gvakamolė(avokadai sutrinti su laimo sultimis ir druska), rančo arba salotų padažas

Daržovės:

Pupelės, jalapeno arba čili pipirai, laiškiniai česnakai arba laiškiniai svogūnai, salotos, alyvuogės, svogūnai, česnakai, marinuoti agurkai, pomidorai

Mėsa:

Jautienos faršas, smulkiai supjaustytas kepsnys, vištiena, chorizo dešra, ​šoninė, Pepperoni dešra.

Sūriai:

Lydytas sūris, Čederio sūris, Mocarela sūris, Cotija sūris (Meksikietiškas, švelnus karvės pieno sūris brandinamas metus)

Oachaka sūris (baltas puskietis Meksikietiškas sūris dažnai naudojamas kesadilijose ir empanadose)

Šveicariškas sūris (Emmentalis, Gruyere arba Etivaz – tai brandinti kietieji sūriai gaminami iš nepasterizuoto pieno, o karvės maitinamos tik žole, žiemą šienu.)

Provel sūris (industrinis, lengvai tirpstantis karvės pieno amerikietiškas sūris naudojamas sūrio sriubose, kaip baltas padažas ant makaronų, su vištiena ir tt. )

Monterey Jack (puskietis, kremiškos tekstūros, salstelėjusio skonio amerikietiškas sūris)

Pepper Jack sūris (Monterey Jack sūris pagardintas čili pipirais, paprikomis ir žolelėmis)

Mūsų receptui reikės:

Mėsai

  • 2 šaukštai aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 2 maži svogūnai, smulkiai supjaustyti
  • 2 didelės stambiai supjaustytos česnako skiltelės
  • 250 g pomidorų pastos (naudoju Felix pomdorų padažą su baziliku)
  • 1 marinuota paprika (gali būti ir šviežia)
  • 2 pomidorai
  • 1 labai smulkiai pjaustytas jalapeno pipiras
  • pusė šaukštelio cukraus
  • pusė šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • pusė arbatinio šaukštelio druskos
  • 450 g jautienos ir kalakutienos faršo (maišome 1:1, galite pirkti mėsos gabalus ir pasidaryti faršą) arba gabaliukais plėšytos keptos vištienos arba 300 g virtų pupelių
  • Sauja šviežios kalendros arba petražolių

Nachos traškučiams

  • 360 g nachos traškučių (1 pakelis)
  • 240 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 180 g tarkuoto pecorino Romano sūrio (naudojau 24 mėn. brandintą Džiugo sūrį)
  • saujos smulkiai pjaustytų laiškinių svogūnų, (2-3 svogūnų laiškai)
  • saujos šviežios smulkintos kalendros arba petražolių

Ant viršaus papuošimui-patiekimui

  • 1 avokadas
  • 2 laimai (žalioji citrina)
  • Grietinė (nebūtinai)

Gaminimas:

Mėsos paruošimas

1.Pradėkite nuo mėsos. Aš faršą gaminuosi pati, tiesiog nusiperku du gabalus mėsos ir ją susmulkinu kombainu. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Įdėkite supjaustytus marinuotą papriką, pomidorą, jalapeno pipirą, svogūną ir česnaką ir lengvai pakepinkite, dažnai maišydami, kol suminkštės. Maždaug apie 5 minutes.

nachos receptas su farsu
nachos receptas su vistiena

2. Sudėkite faršą, pomidorų pastą, cukrų, raudonėlį ir druską. Patroškinkite kelias minutes ant didesnės kaitros, tada sumažinkite kaitrą ir dar troškinkite neuždengę apie 10 minučių kol faršas iškeps. Pabarstykite kalendros arba petražolių. Jeigu naudojate jau keptą vištieną, suplėšykite kasnio dydžio gabaliukais ir sudėkite pabaigoje troškinimo. Jeigu vietoj mėsos naudojate virtas pupeles, jas sudėkite pabaigoje.

nachos receptas su suriu
nachos receptas su jautiena

3. Sudėkite traškučius vienu sluoksniu ant kepimo skardos. Keptą faršą ar vištieną arba virtas pupeles tolygiai sudėkite ant traškučių.

nachos receptas su gvakamole

4. Sutarkuokite sūrį ir gerai išmaišykite. Ant traškučių su faršu viršaus tolygiai pabarstykite sūrį ir kepkite orkatėje apie 7 minutes kol sūris visiskai išsilydys, 180°C. Išėmus iš orkaitės ant viršaus pabarstykite svogūnų laiškų, kalendros arba petražolių.

nachos receptas suris
nachos receptas paruosšas

5. Viršų galite papuošti gvakamole. Šakute sutrinkite avokadą, įspauskite 1 laimo sultis, įdėkite druskos ir viską gerai išmaišykite. Tolygiai sudėliokite gvakamolę, pašlakstykite grietine ir pridėkite supjaustytų laimo gabaliukų (ketvirčių).

nachos

Nachos receptas su daržovėmis

Mūsų nachos receptas yra su jautiena, vištiena, faršu, sūriu ir gvakamole. Vegetariškas nachos receptas be mėsos būtų tiesiog vietoj jos dedant virtas pupeles. Šį patiekalą galite gaminti su įvairiausiais ingredientas pagal tai ką labiausiai mėgstate. Puikiai tiks veganiškų tortilijų daržovių įdaras. Viskas ko reikės tai pabarstyti sūrio ir papuošti.

Skanaus!

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai