Spanguolių kisielius tai tas gėrimas, kurį dažniausiai geriame vieną kartą metuose, per Kūčias ir Kalėdas. Tačiau nebūtinai! Jį galima gerti ir paprastą savaitgalį, jei tik norisi šilumos ir jaukumo. Receptu dalinasi „Maistas ant stalo“.
Spanguolių kisielius receptas su krakmolu
- 360 g spanguolių
- 2 litrai vandens
- 6 šaukštai balto cukraus arba 9 šaukštai rudojo cukraus (cukraus kiekį reguliuokite pagal save)
- 2 šaukštai krakmolo (kisielius nebus labai tirštas, jei norite labai tiršto dėkite 3 šaukštus)
Kaip virti spanguolių kisielių su krakmolu
- Nuplaukite ir perrinkite spanguoles. Sutrinkite bulvių grūstuve arba rankiniu blenderiu. Nukoškite sultis ir padėkite į šalį. Tirščių neišmeskite.
- Tirščius sumeskite į puodą, suberkite cukrų, užpilkite vandeniu ir virkite apie 9 minutes. Nukoškite ir išmeskite tirščius.
- Į nedidelį dubenėlį įpilkite apie 50-100 ml vandens, suberkite krakmolą ir maišykite iki vientisos masės.
- Į verdantį nukoštą spanguolių nuovirą supilkite ištirpintą krakmolą. Būtina nuolat maišyti Turėkite omenyje, kad ilgai verdamas sirupas skystėja, todėl virimas neturėtų trukti ilgiau nei 2-5 minutes jeigu naudojate bulvių krakmolą ir 10-15 minučių jei naudojate kukurūzų krakmolą.
- Kisielių atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į atvėsintą kisielių supilkite išspaustas sultis, išmaišykite. Skanaus!

Spanguolių kisielius su linų sėmenimis
- 2 litrai vandens
- 200 g linų sėmenų
- 200 g rudojo cukraus arba 6 šaukštai balto cukraus (cukraus kiekį reguliuokite pagal savo skonį)
- 360 g spanguolių
Kaip virti spanguolių kisielių be krakmolo
- Nuplaukite ir perrinkite spanguoles. Sutrinkite bulvių grūstuve arba elektriniu blenderiu. Nukoškite sultis ir padėkite į šalį. Tirščių neišmeskite.
- Tirščius sumeskite į puodą, suberkite cukrų, linų sėmenis, supilkite vandenį ir virkite apie 30 minučių.
- Kai kisielius pradės tirštėti nukoškite tirščius ir sėmenis. Padėkite atvėsti. Į kambario temperatūros kisielių supilkite sultis, kurias atidėjote išmaišykite. Paragaukite ar skonis tinkamas. Skanaus !