53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Balta mišrainė

Dienos receptas: tradicinė balta mišrainė (ar tikrai žinote jos istoriją)?

Balta mišrainė tai ta skani mišrainė, kuria valgo kiekvienuose namuose per šventes. Kokios šventės be baltos mišrainės. Mano močiutė gamindavo dviejų rūšių, vieną su pupelėmis, kitą su žirneliais. Aš šiandien dalinuos tradiciniu receptu.

Apačioje rasite kiekius trijų ir šešių asmenų šeimai(mažesnį ir didesnį mišrainės dubenį). Maistą visada gaminu pagal pajautimą iš akies, todėl recepte ingredientus pasvėriau ir surašiau svorį, nes daržovių dydžiai skiriasi. Viena bulvė gali atstoti tris.

Įdomus faktas. Baltoji mišrainė yra kaip kokia garsenybė. Ji plačiai paplitusi Rytų Europoje, gerai žinoma Italijoje, Islandijoje, Danijoje, Norvegijoje, Jugoslavijoje, Rumunijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Turkijoje ir kitose šalyse. Skiriasi tik vietiniai pavadinimai. Ar žinojote, kad baltą mišrainę sukūrė visai ne mūsų močiutės, o prancūzas Liucien Olivier. Ir slavai sako ne balta mišrainė, o Olivjė salotos.

Balta mišrainė ir jos atsiradimo istorija

Lucien Olivier yra belgų-prancūzų kilmės šefas. Jis salotas sukūrė ~1860 metais gyvendamas Rusijoje. Jo prabangiame restorane rinkdavosi aukštuomenė. Iš tikrųjų pagal statusą tai buvo taverna, kuri garsėjo geru aptarnavimu.

Norėdamas įtikti savo lankytojams Olivier sukūrė gardžias salotas. Jos tapo tokios populiarios tarp miestelėnų, kad visi konkurentai irgi norėjo pardavinėti, todėl troško gauti receptą. Sklandė gandai, kad vienas iš varžovų slapčia įsibrovė į Olivier virtuvę, ko pasekoje kitame restorane atsirado labai panašios salotos.

Orginalaus recepto Olivier niekam neatskleidė iki pat mirties. Istoriniuose šaltiniuose rašo, kad Olivier salotose buvo salotos, vėžiai, ikrai, tetervinai, marinuoti ir švieži agurkai, kaparėliai užpilti naminiu majonezu.

Nesistebėkite, kad pirminė salotų sudėtis stipriai skiriasi. Salotoms populiarėjant reti ir brangūs produktai buvo pakeisti pigesniais ir žemiškesniais ingredientais.

Naudingi patarimai

Lietuvoje baltoji mišrainė gaminama iš virtų bulvių, morkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių, raugintų agurkų ir majonezo.

  • Jeigu norite gaivesnių salotų naudokite šaldytus šviežius žirnelius ir žalią agurką.
  • Jeigu norite daugiau gaivumo su saldumo prieskoniu naudokite saldų obuolį. Jei naudojate obuolį, geriau nedėkite kiaušinio.
  • Jeigu nemėgstate majonezo, salotas užpilkite aliejumi, pagardinkite citrinos sultimis.
  • Daugelis klausia ką pagaminti iš likusios baltos mišrainės. Gaminkite mišrainę su mėsa. Sudėkite mėsos likučius arba kumpį, įtarkuokite obuolio. Gausis visai kito skonio salotos.
  • Su virtomis daržovėmis labai tinka virtas veršienos liežuvis.
  • Jeigu norite kažko panašaus į Olivier salotas, naudokite krabų lazdeles, krevetes, kaparėlius.

Balta mišrainė receptas

Užtruksite apie 40 min.

mažesnis dubuo ~ 3 asmenims (žemiau surašiau didesnius kiekius)

  • 320 g virtų bulvių
  • 270 g virtų morkų
  • 130 g marinuotų arba raugintų agurkėlių (kai noriu gaiviau dedu žalią agurką)
  • 150 konservuotų žalių žirnelių (arba šviežių-šaldytų)
  • 3 kaimiški kiaušiniai
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 nubrauktas šaukštelis druskos
  • 5 šaukštai majonezo
  • žalumynų papuošimui (petražolės, laiškiniai česnakai)

didelis dubuo ~ 6 asmenims

  • 640 g virtų bulvių
  • 540 g virtų morkų
  • 260 g marinuotų arba raugintų agurkėlių (kai noriu gaiviau dedu žalią agurką)
  • 300 konservuotų žalių žirnelių (arba šviežių-šaldytų)
  • 6 kaimiški kiaušiniai
  • 1 nubrauktas šaukštelis juodųjų pipirų
  • 2 nubraukti šaukšteliai druskos
  • 10 šaukštų majonezo
  • žalumynų papuošimui (petražolės, laiškiniai česnakai)

Gaminimas

  1. Nuplaukite bulves, morkas ir su lupenomis virkite apie pusę valandos nuo tada kai užvirs vanduo. Didesnes bulves reikės virti truputį ilgiau. Morkas išgriebkite po 20 minučių. Išvirusias nupilkite ir atvėsinkite.
  2. Nulupkite bulves ir morkas, supjaustykite kvadratėliais.
  3. Išvirkite kiaušinius. Virkite apie 7 minutes. Supjaustykite kvadratėliais.
  4. Supjaustykite agurkus.
  5. Į didelį dubenį suberkite supjaustytas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus, nusunktus žirnelius, pabarstykite juodųjų pipirų ir druskos. Uždėkite majonezo ir išmaišykite.
  6. Papuoškite petražolėmis, virtu kiaušiniu arba kitais turimais žalumynais. Skanaus!
Balta mišrainė

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai