Šiuo metų laiku mūsų parduotuvių lentynose šalia kitų vaisių puikuojasi oranžiniai persimonai – vaisiai, apie kuriuos mes, lietuviai, daug nežinome. Kuo gi ypatingos šios oranžinės valgomos „saulutės”?
Rytietiška persimonų kilmė
Persimonų (kuriuos kai kurie vadina svetimžodžiu „churma”) tėvynė yra Kinija, iš kurios jie atkeliavo į Rytų Aziją, po to pavergė japonų širdis (ir skrandžius) ir tik 19 amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo kitose šalyse. Suniku patikėti, bet faktas – egzistuoja apie 500 skirtingų rūšių persimonų, iš kurių pas mus labiausiai paplitusios vos kelios.
TAIP PAT SKAITYKITE:
9 dažniausios jaunų tėvų klaidos
75 -erių lietuvis nori tapti vyriausiuoju Europos tėčiu
Kuo naudingi persimonai?
Persimonuose gausu maistinių skaidulų, kurios yra labai naudingos mūsų virškinimo sistemai. Juose naudingųjų mikroelementų yra du kartus daugiau, negu, pavyzdžiui, obuolyje. Kalis, kalcis, magnis, geležis, fosforas,vitaminai A, C – visa tai slepiasi persimone. Persimoną galima vadinti tonizuojančiu vaisiumi – jį valgant sumažėja nuovargis, raminama nervų sistema, jis gerina apetitą.
Kam patartina valgyti?
Persimonai priskiriami dietiniams produktams, jie turi teigiamos įtakos virškinimo sistemai. Persimonuose yra pektino, medžiagos, kuri reguliuoja virškinimo sistemą, todėl šie vaisiai tinka, jei žmogus skundžiasi virškinimo ir žarnyno problemomis. Jame esanti fruktozė ir gliukozė teigiamai veikia kraujagyslių ir širdies sistemos darbą. Tačiau dėmesio: persimonų per daug valgyti nerekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.
Persimonai nėra kaloringi vaisiai (100 gramų vaisiaus apie 30 kcal), tačiau jie puikiai malšina alkio jausmą. Taip yra dėl ląstelienos, kurios gausu persimonuose. Jie tinka norintiems sulieknėti, arba gali būti puikiais užkandžiais tarp valgių. Persimono sultys, sumaišytos su šiltu vandeniu gali būti geriamos esant peršalimui arba kosuliui.
Kaip laikyti persimonus?
Pirkdami persimonus atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą bei sunokimą. Geriausia nepirkti visai neprinokusių arba atvirkščiai, per daug minkštų, pernokusių,vaisių. Ant persimonų paviršiaus neturėtų būti juodų dėmelių.
Jeigu nusipirkote nepakankamai prinokusių persimonų, galite sunokinti juos ir namuose, padėję vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės. Po dienos ar dviejų jie jau bus prinokę. Laikyti namuose persimonus reikia gana atsargiai, daug nečiupinėjant ir nepažeidžiant jų paviršiaus, nes jie yra tam jautrūs.
Persimonai – sezoniniai vaisiai, todėl norint jų ragauti įvairiais metų laikais, galima užsišaldyti.