Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Restoraninis patiekalas namuose – vos už kelis eurus: 2 genialiai paprastos idėjos su šaldytomis midijomis

Midijos
Midijos

Šiandien gurmaniški potyriai neturi nei kainuoti brangiai, nei pareikalauti daug laiko ar šefo įgūdžių. Pavyzdžiui, midijos – subtilaus skonio, aromatingos, pilnos maistingų medžiagų, ypač greitai paruošiamos. Todėl nenuostabu, kad šios jūros gėrybės pelno simpatijas ne tik visame pasaulyje, bet vis populiarėja ir Lietuvoje, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. 

Tai, kad esame jūrinė valstybė, tradiciniame lietuviškame meniu gal ir nelabai atsispindi. Statistiškai vis dar valgome per mažai jūros dovanų, tačiau apsipirkimo įpročiai rodo, kad situacija keičiasi gerąja linkme, pastebi tinklo atstovė. 

„Kasdieniame lietuviškame racione įsigali vis daugiau įvairovės. Lietuviai vis dažniau išbando naujus receptus, savo virtuvėse bando atkartoti svetur ar restoranuose ragautus patiekalus, tad daugiau gamina iš žuvies, labiau įvertina jūros gėrybes. Šalia krevečių, didelio populiarumo sulaukia ir midijos. Jos atveria daug galimybių virtuvėje ir leidžia sukurti įspūdingą vakarienę vos per pusvalandį grįžus po darbo dienos. Tai įvertina tie, kurie nori pasilepinti pigiau ir greičiau nei laukiant užsakymo iš restorano“, – sako G. Kitovė.

Europietiška klasika: midijos balto vyno ir grietinėlės padaže

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 2 kg šaldytų midijų su kiautais, 2 šaukštų sviesto, 1 didelio svogūno, 2 česnako skiltelių, 1/2 citrinos, 230 ml sauso vyno, 300 ml riebios grietinėlės, pipirų, šviežių petražolių, patiekimui: šviežios duonos, citrinos skiltelių.

Gaminame:

  1. Dideliame puode vidutinio karštumo kaitroje išlydykite sviestą. Sudėkite smulkintus svogūnus ir česnaką ir dažnai maišant kepinkite 8-10 minučių, kol suminkštės, bet neparuduos. Į puodą išspauskite pusės citrinos sultis ir įmeskite ją pačią, kad suteiktumėte daugiau skonio.
  2. Padidinkite ugnį iki didžiausios, įpilkite vyno ir leiskite jam paburbuliuoti 3-4 minutes, kol padažo sumažės (taip geriau susibalansuos skoniai, o padažas bus tirštesnis).
  3. Sumažinkite ugnį iki mažos, įpilkite grietinėlės ir įberkite šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, leisite padažui lėtai paburbuliuoti vis maišant apie 3 minutes, tada sudėkite nusausintas midijas, išmaišykite, uždenkite puodą ir pašildykite midijas 4-5 minutes – tik kol jos sušils, nepervirkite. Išmeskite užsispyrusius dvigeldžius, kurie atsisako atsiverti.
  4. Papuoškite midijas petražolėmis. Patiekite su skrudinta duona ir citrinos skiltelėmis.

Greita gurmaniška vakarienė – pasta su midijomis ir pankoliu 

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 450 g šaldytų midijų be kiautų, 220 g makaronų (pvz., linguine), 3 česnako skiltelių, 1 pankolio gumbo, 1 šaukšto sviesto, ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio, ½ šaukštelio džiovinto čiobrelio, 1 puodelio grietinėlės, šviežių petražolių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės.
  2. Tuo metu didelėje keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite perpus perpjautą ir plonomis riekelėmis supjaustytą pankolį. Pakepkite apie 5-6 minutes, tuomet suberkite atšildytas ir nusausintas midijas, įmaišykite smulkintą česnaką, grietinėlę, prieskonius ir kepinkite dar 5 minutes, kol midijos sušils, tačiau neperkeps.
  3. Įdėkite išvirtus makaronus, viską sumaišykite ir patiekite, pabarstę petražolėmis.

Ar patiko straipsnis?