Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
3 žaliavalgiški receptai: salotos

3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis

Vasara – puikiausias metas pradėti maitintis sveikiau, arba bent jau išmėginti žaliavalgiškus patiekalus. Taip mano žaliavalgiškų receptų meistrė Gražina Gum, siūlanti išbandyti tris skirtingus patiekalus.

M.Požerskytės nuotr.

Gražina Gum, socialiniame tinkle Facebook įkūrusi žaliavalgiškų receptų svetainę nori paneigti mitą, jog žaliavalgiai maitinasi nuobodžiai, tik lapais ir daržovėmis.

Pasak jos, taip nėra, o žaliavalgiški patiekalai turi gerą savybę, kad yra lengvai paruošiami. „Man svarbu, kad žmonės galėtų maitintis sveikiau, atrastų savo derinius ir pajaustų, kad ir sveikas maistas gali būti labai gardus”, – sako moteris.

Gražina Gum pasidalino trimis žaliavalgiškais receptais.

Mėlynių pyragaitis
raw tortukas

Reikia:

– 2 stiklinių maltų migdolų riešutų sumaišytų per pusę su saulėgrąžomis,

– 2 stiklinių datulių be kauliukų  (prieš tai reikia pamerkti šiltame vandenyje valandai, kol suminkštės ir sumalti maisto smulkintuvu su S formos peiliuku arba su blenderiu),

– 3 v.š kokoso aliejaus,

– žiupsnelio druskos,

– 1,5 a.š malto cinamono,

– nutarkuotos 1 laimo žievelės,

– 0,5 litro mėlynių arba juodųjų serbentų.

Riešutus kartu su saulėgrąžomis išmaišome su sutrintų datulių mase, žiupsneliu druskos, cinamonu.

Į pasirinktą torto formą dedame sluoksnius iš gautos masės. Išklojus pirmą sluoksnį, beriame uogas, apibarstome tarkuota laimo žievele. Tada sluoksniuojame dar kartą.

Viršų puošiame uogomis ir tarkuota laimo žievele. Dedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų.

Pomidorų ir špinatų salotos

Reikia:

– Ryšulėlio špinatų,

– kelių susmulkintų vyšninių pomidoriukų,

– keletas lapelių baziliko.

Padažui:

– saujelės sumaltų anakardžio riešutų,

– šlakelio citrinos sulčių,

– žiupsnelio druskos,

– valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

– valgomojo šaukšto medaus.

Jei viską sumaišius padažas atrodo per sausas – reikia įpilti šlakelį vandens. Patiekiant apibarstyti maltais juodais pipirais ir baziliko lapeliais.

Kokteilis “Serbentų šėlsmas”

Reikia:

– 1 stiklinės juodųjų serbentų,

– 1 kriaušės,

– 1 obuolio,

– ryšelio burokėlių lapų arba mongoldų (pastarieji švelnesnio skonio),

– vandens, kad apsemtų sudedamąsias dalis malant.

Visas sudedamąsias dalis sumalame trintuvu. Galime papildomai pasaldinti šaukšteliu medaus. Tai itin maistingas kokteilis.

Skanaus ir į sveikatą!

Apie receptų autorę: Gražina Gum – projekto „Žalia mityba” Lietuvoje vadovė, žalio maisto baro „Raw42″ įkūrėja, žaliosios mitybos specialistė, jau nuo 2007 metų savarankiškai tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food (liet. žalio maisto) virtuvės šefus JAV.

Veda žalio maisto ruošimo kursus, stovyklas – mokymus, skaito paskaitas, organizuoja įvairius susitikimus su žinomais Lietuvos ir pasaulio žaliavalgiais, pvz., Viktorija Butenko, Viktoru Kulvinsku.

Išleido V. Kulvinsko bestseleriu tapusia knygą „Kaip išlikti XXI amžiuje”.  2012 metais pasirodė pirmoji Gražinos lietuviška žalio maisto receptų knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai”.

Nuotraukos: Monikos Požerskytės.

Mano išsaugoti straipsniai