53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Šį kartą ant mūsų stalo garavo balandėliai – tinginėliai. Tinginėliai dėl to, kad kopūstą ne verdame atskirai ir vėliau pakuojame mėsą į paruoštus lapus, o tiesiog kopūstą įtarkuojame į maltą mėsą. Tiek ir to tingėjimo. O šiaip skonio reikalas. Arba įvairovės reikalas – vieną savaitę gali būti balandėliai – darbštuolėliai, kitą – tinginėliai. Aktualu ir vaikams, kurie atskirai kopūsto nenori valgyti – šitaip užslėpto jie jo net nepastebės, chi, chi.

Kukuliams reikės:

500 g maltos mėsos;

~100 g ryžių;

2 kiaušinių;

100-150 g kopūsto;

1 morkos;

1 svogūno;

žiupsnelio druskos, pipirų.

Padažui reikės:

3-4 v.š. pomidorų padažo;

200 ml grietinėlės;

500 ml vandens;

2-3 česnako skiltelių;

mėgstamų prieskonių, žalumynų;

lauro lapų.

Gaminimas:

Visų pirma išverdame ryžius. Įkaitiname orkaitę iki 200 C. Kol šie virs ir vės, pasiruošiame maltą mėsą. Kopūstus ir svogūną smulkiai supjaustome (kopūstą galima ir sutarkuoti burokine tarka), morką sutarkuojame. Norint minkštesnių kopūstų, juos galima pakepinti arba apvirti 3-4 min., bet tikrai nebūtina.

Į maltą mėsą beriame druskos, pipirų, įmušame kiaušinius, sudedame daržoves ir ryžius. Viską sumaišome ir formuojame kukulius. Juos išdėliojame į kepimo indą ir užpilame paruoštu padažu. Pakaišiojame kelis lauro lapus.

Asmeninio albumo nuotr.

Jei lieka paruoštos maltos mėsos – atidedu į šaldiklį – bus smagu jos rasti, kai norėsis greitų pietų. Padažui pomidorų padažą sumaišome su grietinėle, vandeniu, prieskoniais, smulkintu česnaku ir kitais žalumynais. Beje, vietoj padažo kukulius galima užpilti ir tiesiog sultiniu. Arba pasidaryti kitokį padažą, kurį aš naudoju kukuliams su ryžiais.

Kukulius su padažu uždengiame folija ir kepame orkaitėje 50 min. Dar 10 min pakepame be folijos, kad kukuliai šiek tiek apskrustų. Aš dar likusias kelias minutes mėgstu įjungti grill orkaitės funkciją, kad dar gražiau patiekalas apskrustų.

Asmeninio albumo nuotr.

Patiekiame su mėgstamu garnyru ir daržovėmis.

Asmeninio albumo nuotr.

Kepimo temperatūra: 200 C.

Kepimo laikas: 50 min (su folija) ir 10 min (be folijos).

Šaltinis: sukaramele.blogspot.com

Mano išsaugoti straipsniai