Ryžiai – angliavandenių šaltinis. Juose yra ląstelienos, baltymų, mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų.
Daugiausiai maisto savybių turi nevalyti rudi ryžiai, tačiau juos virti reikia du kartus ilgiau. Desertams tinkamiausi trumpagrūdžiai ryžiai, o ilgagrūdžiai vartojami sriuboms, antriesiems patiekalams arba salotoms.
Kalakutiena su ryžiais
Reikia:
0,5 kg kalakuto krūtinėlės;
2 nedidelių svogūnų;
1 stiklinės daržovių sultinio;
pusės stiklinės grietinėlės;
šaukštelio aliejaus;
pipirų.
Mėsą nuplaukite, pabarstykite druska, pipirais. Svogūnus supjaustykite kubeliais. Puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite mėsą, įdėkite svogūnų ir kepkite, kol jie pageltonuos. Įpilkite sultinį ir troškinkite pusę valandos. Supilkite grietinėlę.
Sultinys su ryžiais
Reikia:
morkų;
petražolių šaknies;
saliero;
krapų ir petražolių lapų;
viščiuko krūtinėlės;
lauro lapo, druskos ir prieskonių pagal skonį;
100 gramų ryžių.
Užvirinkite litrą vandens. Įdėkite nuplautą, nusausintą ir supjaustytą kubeliais viščiuko krūtinėlę, užvirinkite, o po minutės įdėkite ryžius ir uždengusi puodą virkite ant mažos ugnies. Morkas, petražolių šaknį, salierą supjaustykite kubeliais ir kartu su prieskoniais įdėkite į verdančią sriubą. Kai daržovės bus minkštos, į sriubą suberkite supjaustytus petražolių ir krapų lapelius.
Ryžių kotletukai
Reikia:
350 gramų virtų ryžių;
120 gramų trinto fermentinio sūrio;
2 šaukštų sviesto;
2 kiaušinių;
džiūvėsėlių;
aliejaus;
pomidorų sulčių;
druskos ir pipirų.
Į dubenėlį sudėkite ryžius, trintą sūrį, druską ir pipirus. Viską išmaišykite. Ištirpdykite sviestą ir supilkite į ryžius. Įpilkite vieną išplaktą kiaušinį ir viską sumaišykite. Pasiruoškite lėkštę su džiūvėsėliais ir lėkštutę su suplaktu kitu kiaušiniu. Suformuokite nedidelius kotletėlius, pavoliokite juos džiūvėsiuose, vėliau kiaušinyje ir dar kartą džiūvėsiuose. Valandai įdėkite į šaldytuvą. Įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletukus, kad būtų auksinės spalvos. Patiekite su pomidorų sultimis.
Aviečių desertas
Reikia:
pusės stiklinės aviečių;
pusės stiklinės kubeliais supjaustyto ananaso;
stiklinės biriai išvirtų ryžių;
pusės stiklinės grietinėlės.
Stiklinio indelio dugną išklokite plonu išvirtų ryžių sluoksniu, ant viršaus užpilkite grietinėlės. Papuoškite avietėmis ir ananasu.