Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?
Turi būti prinokusios
Bruknės yra žinomos kaip antiseptinių savybių turinčios uogos. Jos yra naudojamos ne tik virtuvėje įvairių patiekalų gamybai, bet ir medicinoje – vaistų bei papildų gamybai.
Bruknėse yra daug naudingųjų medžiagų: mineralinių medžiagų – geležies, kalio, kalcio, taip pat vitamino C ir P, B grupės vitaminų. Taip pat pektinų, svarbių mūsų virškinimo sistemai. Senoliai anksčiau sakydavo, kad kiekvienam vaikui prieš valgį reikia duoti sukrimsti keletą bruknių.
Tačiau rinkti ir vartoti reikėtų tik gerai sunokusias uogas, nes pusiau prinokusios visų šių išvardintųjų gerųjų savybių neturi.
Kaip išsaugoti žiemai
Vienas paprasčiausių būdų – nuplautas bruknes užpilti šaltu vandeniu ir uždarytame inde (pvz. stiklainyje) pastatyti į šaldytuvą.
Žiemai galima pasiruošti ir „antigripino”: švarias uogas sumalti ir sumaišyti su medumi. Taip pat laikyti šaltai, ir darganotuoju metu naudoti kaip košės pagardą, paskaninti arbatą ar tiesiog kas dieną suvalgyti po šaukštelį imuniteto stiprinimui bei ligų profilaktikai.
Turbūt, girdėjote, kad daugiausia naudingųjų savybių uogos išsaugo tada, kai yra trinamos mediniu grūstuvu, o ne metaliniu kombainu.
Trečias būdas išsaugoti bruknes: užšaldyti jų šaldiklyje.
Taip pat galima prisidžiovinti bruknių, dabar daug šeimų turi elektrinių džiovyklių. Sudžiovintomis uogomis galėsite pagardinti kepinius, kompotus ar kitus patiekalus.
Bruknių uogienės
Bruknių uogienės dažniausiai verdamos maišant bruknes su kitomis uogomis ar vaisiais, bene labiausiai paplitusios bruknių uogienės su obuoliais ir/arba kriaušėmis. Panašiai uogienei virti reiktų: 1 kilogramo bruknių, apie 700g cukraus ir 1 kg kriaušių.
Tokios uogienės valgomos ne tik desertui, bet ir naudojamos kaip pagardas mėsos padažams.
Varškės pyragas su bruknėmis
Jūsų dėmesiui – rudeniu kvepiantis varškės pyragas su bruknėmis. Jam prireiks apie 1-1,5 stiklinės bruknių.
Tešlai reikia:
80 gramų kambario temperatūros sviesto;
1 kiaušinio;
0,5 arbatinio šaukštelio sodos;
1 valgomojo šaukšto cukraus;
1 stiklinės miltų.
Visus produktus sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą 30 minučių.
Varškės įdarui reikia:
500 gramų 9 procentų riebumo varškės;
0,5 stiklinės cukraus;
2 kiaušinių;
1 valgomojo šaukšto manų kruopų;
100 gramų grietinės;
vanilės.
Gaminimas:
Viską, išskyrus manus, kruopščiai sumaišome
Pyrago viršui reikia:
3 kiaušinio baltymus išplakti su 3 šaukštais cukraus.
Tešlą įdėti į kepimo formą, ant viršaus pabarstyti manų kruopų ir suberti uogas. Tada užpilti varškės masę ir kepti apie 30 minučių. Tada išėmus ant viršaus užpilti išplaktus baltymus ir kepti, kol įgaus auksinę spalvą.
Skanaus!