Vos prasidėjus kalendoriniam pavasariui, po ilgos ir niūrios žiemos, norisi kuo daugiau vitaminų bei žalumos lėkštėse. Siūlome šį sveikuolišką daržovių pyragą, kuris patiks ir mažiesiems šeimos nariams!
Pyragui reikės:
1 stiklinės tarkuotų morkų;
1 stiklinės tarkuotos cukinijos;
1 stiklinės rudojo cukraus;
2 vnt. lengvai išplaktų kiaušinių;
125 g ištirpinto sviesto;
2 stiklinių persijotų miltų;
1 a. š. sodos;
3 v. š. pieno;
1 a. š. chia sėklų (pasirinktinai).
Gaminimo eiga:
- Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi.
- Dideliame dubenyje sumaišykite morkas, cukinijas, cukrų ir kiaušinius. Įmaišykite sviestą, miltus ir pieną.
- Jei naudojate, pridėkite chia sėklų. Maišykite mediniu šaukštu, kol visi ingredientai susimaišys.
- Supilkite mišinį į skardą, išlyginkite viršų.
- Kepkite 180 °C temperatūroje 30-40 min.
- Iškeptą pyragą palaikykite 5 minutes, kad atvėstų ir perdėkite ant grotelių.
- Kai visiškai atvės, aptepkite kreminiu sūrio glajumi arba citrininiu sviesto glajumi.
Patarimas: rudąjį cukrų galite keisti medumi.
Skanaus!
Morkų nauda sveikatai
Morkose esantys karotinoidai sumažina širdies ligų riziką. Taip pat tyrimai parodė, kad žmonės suvalgantys 6 morkos ir daugiau per savaitę turi mažesnę insulto tikimybę. Morkose esančios maistinės skaidulos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.Tyrimai parodė, kad rūkaliai, kurie nevalgo morkų, turi tris kartus didesnę tikimybę susirgti plaučių vėžiu. Vitamino A trūkumas gali pabloginti regėjimą, o morkuose yra beta karotino, kuris organizme verčiamas į vitaminą A.
Cukinijų nauda
Pati naudingiausia cukinijų savybė – sureguliuoti vandens balansą organizme. Cukinijos padeda pašalinti iš organizmo druskų perteklių, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Tinka ir dietinei mitybai. Reguliariai vartojamos cukinijų šviežiai spaustos sultys ramina nervų sistemą ir gerina žarnyno veiklą. Tačiau sergantiems inkstų akmenlige jomis piktnaudžiauti nereikia.