Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Dienos receptas: naminė bulvių duona

Dienos receptas: naminė bulvių duona

Žinoma apie juodą, baltą duoną… bananų duoną… Tačiau ar tekę girdėti apie bulvių duoną? Kviečiame išbandyti ir paragauti!

XVI a. Europoje pradėjus auginti bulves, įvyko revoliucija žemės ūkyje ir daugelyje žemyno dalių buvo sušvelninta opi bado problema. Taip pat šios daržovės tapo pagrindine kultūra daugelyje Europos šalių ir net iki šiol bulvės yra išlikusios populiariu, bet ir pigiu maisto produktu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jos – vitamino C šaltinis, tad ir žiemos laikotarpiu yra tinkamos imuniteto stiprinimui.

Naminė bulvių duona 

Duonai reikės:

300 ml drungno vandens;

30 g ir 5 g cukraus (padalyti);

7 g aktyvių sausų mielių;

600 g miltų;

240 g virtų, sutrintų bulvių;

10 g druskos;

90 g suminkštinto sviesto ir sviesto kepimo indui patepti;

30 g ištirpinto sviesto;

Šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga: 

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite drungną vandenį ir 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Ant viršaus užbarstykite mielių ir palikite pastovėti, kol pradės putoti (apie 10 minučių). Įmaišykite mieles į vandenį.
  2. Į didelį dubenį suberkite miltus, likusius 2 šaukštus cukraus ir druską. Švariomis rankomis palaipsniui įmaišykite mielių mišinį (šiuo metu jis bus sausas ir trupantis), tada sudėkite bulves ir kruopščiai išmaišykite, kol neliks sausų vietų. Po 1 šaukštą įmaišykite suminkštintą sviestą, tada išverskite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite iki vientisos masės dar 2-3 minutes. 
  3. Didelį dubenį patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite tešlą į dubenį. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite kambario temperatūroje, kol tešla padvigubės, maždaug 1 valandą. Tuo tarpu sviestu patepkite dviejų kepimo formų vidų. 
  4. Švarų paviršių lengvai pabarstykite miltais, tada ranka suspauskite kumštį ir švelniai įspauskite į pakilusios tešlos vidurį. Išverskite tešlą ant paviršiaus, porą kartų paminkykite ir suformuokite rutulį. Tešlą perpjaukite per pusę. Į paruoštas kepimo formeles sudėkite kiekvieną pusę pjūviu žemyn. Vėl uždenkite ir leiskite pakilti dar 45 minutes. (Šiuo metu tešla turėtų būti pakilusi virš kepimo skardos kraštų.) Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C maždaug 30 minučių po 45 minučių kildinimo.
  5. Aptepkite kepinių viršų puse ištirpinto sviesto ir kepkite ant vidurinės orkaitės lentynos apie 30 minučių.
  6. Iškeptus duonos kepalus aptepkite likusiu ištirpintu sviestu. Prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai