Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Dienos receptas: šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Dienos receptas: šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Kriaušės yra vienas iš seniausių pasaulyje auginamų vaismedžių, savo išskirtiniais vaisiais žavintis ištisas kartas. Nesvarbu, ar tai vasaros popietė, ar žiemos metas – šie vaisiai tampa puikiu užkandžiu išalkus, puošia kepinius bei desertus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kriaušės itin praturtina žmogaus mitybą, kadangi savyje turi daug vitamino C. 

Skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis

Kriaušės iš kitų vaisių išsiskiria savo skoniu, struktūra ir naudingosiomis medžiagomis. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir  antioksidantų.

„Visų pirma, kriaušės vertinamos dėl vitamino C ir skaidulų. Tai puikus antioksidantų, ypatingai antocianinų, šaltinis. Jie yra svarbūs širdies ligų, cukrinio diabeto, vėžio profilaktikai. Kaip ir kituose vaisiuose, kriaušėse yra kalio, kuris būtinas eilei organizmo funkcijų, pavyzdžiui, širdies veiklos užtikrinimui. Taipogi šie vaisiai yra svarbus skaidulų šaltinis.Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulinių medžiagų, kurių didžiąją dalį sudaro itin naudingi pektinai, – sako dr. E. Gavelienė. 

Visgi, gydytoja įspėja, kad kasdienė vaisių norma neturėtų viršyti 200–300 gramų. Tam, kad gautume skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų, specialistė rekomenduoja vartoti kuo įvairesnius vaisius. Be to, prieš juos valgant reikėtų atkreipti dėmesį į odelę, kadangi joje gali būti nepageidaujamų priedų: „Nors pati vaisiaus odelė yra geras skaidulų šaltinis, gali būti, kad iš toli atvežtos kriaušės bus pasidengusios vaisių vašku, o kuo daugiau jo patenka į žmogaus organizmą, tuo labiau apsunkinamas virškinimo procesas. Todėl atvežtinių kriaušių odeles patariama nulupti.

RECEPTAS 

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Pyragui reikės: 

3 nuluptų kriaušių;

125 g. sviesto;

125 g. cukraus;

2 kiaušinių;

3 šaukštų pieno;

100 g. miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių;

25 g. nesaldintų kakavos miltelių;

100 g. sutrintų migdolų;

Cukraus pudros pabarstymui.

Glaistui reikės: 

150 g. juodojo šokolado;

150 ml. plaktos grietinėlės.

Gaminimo eiga: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, ir išklokite 20 cm skersmens skardą kepimo popieriumi.
  2. Nulupkite kriaušes, išskobkite jų šerdis ir supjaustykite gabalėliais. Nepridegančioje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto, suberkite 1 šaukštą cukraus pudros, kriaušes ir kepkite ant gana didelės ugnies 5-7 minutes, kol pradės keisti spalvą. Atvėsinkite ir nusausinkite kriaušes ant popierinio rankšluosčio.
  3. Į indą įdėkite 125 g sviesto ir 125 g cukraus, išplakite juos elektriniu plakikliu. Įmuškite kiaušinius, po to supilkitepieną. Persijokite miltus, kakavą ir kepimo miltelius, tada įmaišykite maltus migdolus. Vėliau švelniai įmaišykite kriaušių gabalėlius.
  4. Tešlą šaukštu dėkite į išklotą skardą ir kepkite 40-45 min. arba kol neliks neiškepusios tešlos. Prieš patiekdami, palikite 15 minučių atvėsti skardoje.
  5. Šokoladą sulaužykite į karščiui atsparų dubenį, supilkite grietinėlę ir pastatykite virš puodo su vos verdančiu vandeniu. Maišykite kas kelias minutes, kol šokoladas ištirps;
  6. Apibarstykite pyragą cukraus pudra ir patiekite kartu su karšto šokolado padažu.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai