Santorinio sala garsi ne vien tik saulėlydžiais ir baltais nameliais su mėlynais stogais, bet ir savo autentiškais patiekalais. Vienas tokių – „fava“, arba skaldytų žirnių piurė, gaminamas tik iš ten augančių ir netgi turinčių saugomos kilmės vietos nuorodą žirnių – vulkaninės kilmės saloje jie auga jau per 3,5 tūkst. metų.
Nors ir panaši į humusą, „fava“ išsiskiria savo itin švelnia, aksomine tekstūra ir maloniai saldžiu skoniu. Be to, pastarasis gaminamas iš skaldytų žirnių, o humusas – iš avinžirnių.
Patiekalui reikės:
500 g skaldytų žirnių
3 raudonųjų svogūnų
2 skiltelių česnako
2 citrinų sulčių
1 litro šilto vandens
100 ml alyvuogių aliejaus
Čiobrelio šakelės
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Kaparėlių, smulkintų petražolių papuošimui
Ruošimo eiga:
- Gerai nuplaukite skaldytus žirnius, nuvarvinkite juos kiaurasamtyje ir atidėkite į šalį.
- Iki vidutiniškai aukštos kaitros įkaitinkite keptuvę ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Tuomet susmulkinkite svogūnus, česnako skilteles ir sudėkite į keptuvę. Ten pat įdėkite ir čiobrelio šakelę.
- Vos svogūnams pradėjus karamelizuotis, suberkite žirnius ir viską išmaišykite. Supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską, pipirus ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite troškintis 40–50 minučių, kol žirniai suminkštės. Verdant žirniams, vandens paviršiuje gali pasirodyti baltos putos – nugriebkite jas.
- Žirniams visiškai suminkštėjus, išjunkite viryklę. Į keptuvę įpilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.
- Gautą masę sukrėskite į maisto trintuvą. Trinkite ją tol, kol pasieksite švelnią, kreminę tekstūrą, panašią į piurė.
- Paruoštą „fava“ įdėkite į dubenėlį ar pailgą lėkštę. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir papuoškite kaparėliais bei smulkintomis petražolėmis. Patiekite su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis, pitos duonele ar kitais užkandžiais.
Skanaus!