Gardžiai ir taupiai: kaip paruošti kiaulieną, kad netektų išlaidauti

Kiaulienos šonkauliai / Pexels
Kiaulienos šonkauliai / Pexels

Ruduo – tai metas, kai virtuvėje norisi jaukumo ir šilumos. Ilgėjantys vakarai ir vėsesni orai skatina dažniau rinktis sotesnius patiekalus: troškinius, keptą mėsą ar aromatingus šonkaulius. Tačiau išleidžiant vis daugiau maistui, daugeliui kyla klausimas – kaip gardžiai pavalgyti neištuštinant piniginės? Prekybos tinklo „Rimi“ atstovai pateikia patarimų ir dalijasi sočiais kiaulienos receptais, kuriuos gaminant neteks išlaidauti.

Vienas iš atsakymų slypi paprastume – kiauliena išlieka ne tik viena universaliausių, bet ir viena prieinamiausių mėsos rūšių, kurią galima paruošti dešimtimis būdų.

Kaip taupyti gaminant iš kiaulienos?

Planuokite kelioms dienoms. Troškinio puodas gali tapti vakariene ir pietumis rytoj. Dalį galima užšaldyti.

Likusią mėsą naudokite kitur. Troškinio mėsa tinka į apkepus ar suktinukus, šonkaulių likučiai – prie daržovių salotų.

Rinkitės universalias dalis. Sprandinė ar mentė – dalys, tinkančios įvairiems patiekalams.

Derinkite su sezoninėmis daržovėmis. Kopūstai, bulvės, morkos – pigūs priedai, kurie suteikia sotumo.

Nepamirškite pasiūlymų. Prekybos tinklų atstovai pripažįsta, kad būtent kiaulienai taikomos populiariausios nuolaidos. Prieš einant į parduotuvę, visada peržiūrėkite tuo metu taikomus pasiūlymus arba planuokitės apsipirkimą pagal tai, kada yra numatomos nuolaidos jūsų norimiems produktams.

Rudeniški patiekalai: šilta, sotu ir taupu

Kad rudens virtuvė taptų jaukesnė, prekybos tinklas „Rimi“ siūlo du paprastus, bet labai sočius receptus, kurie nereikalauja didelių išlaidų.

Kepti kiaulienos šonkauliai

Reikės:

  • 1,5 kg kiaulienos šonkaulių
  • 4 skiltelių česnako
  • 3 šaukštų medaus
  • 3 šaukštų sojų padažo
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • Druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį

Gaminimo eiga:

Šonkaulius nuplaukite, nusausinkite. Iš česnako, medaus, sojų padažo ir pomidorų pastos paruoškite marinatą. Ištrinkite juo šonkaulius, palikite bent 2 valandoms (geriausia – per naktį). Kepkite 180 °C orkaitėje apie 1,5 val., kol mėsa suminkštės ir gražiai apskrus.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis ir kiauliena

Reikės:

  • 300 g kiaulienos
  • 200 g perlinių kruopų              
  • 100 g morkų
  • 40 g svogūno 
  • 100 g kukurūzų            
  • 100 g konservuotų pupelių
  • Prieskonių pagal skonį
  • 2 šaukštų aliejaus     

Gaminimo eiga:

Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabaliukais. Dėkite į įkaitintą keptuvę, pilkite truputėlį aliejaus ir apkepkite, berkite prieskonių pagal skonį. Kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje. Apkepkite svogūną. Išvirkite morkas, sutarkuokite burokine tarka. Visus ingredientus sumaišykite. Maišant patroškinkite dar apie 2-3 min.

Tokie patiekalai ne tik šildo rudens vakarais, bet ir primena, kad gardžiai pavalgyti galima už prieinamą kainą. Kiauliena išlieka universali, o sumaniai planuojant ir sekant pasiūlymus, net ir sočiausi rudens stalai nepaplonins piniginės.

Siekiant sutaupyti daugiau laiko ir dar patogiau apsipirkti, produktus šiems receptams ar savaitgalio pirkiniams galima užsisakyti „Rimi“ internetinėje parduotuvėje.