JUS PASITINKA ATSINAUJINĘS TAVO VAIKAS
Dienos receptas: artėjant Velykoms – škotiški kiaušiniai

Dienos receptas: artėjant Velykoms – škotiški kiaušiniai

Velykos – ypatinga diena, kai galime susitikti su artimiausiais žmonėmis ir kartu praleisti daugiau laiko. Tačiau šią šventę būtų sunku įsivaizduoti prie tuščių stalų, juk brangius žmones taip gera nustebinti gardžiais valgiais ir netikėtais receptais. Maisto tinklaraštininkė, virtuvės šefė ir prekybos tinklo „Rimi” ambasadorė Goda Juknaitė dalijasi įkvepiančia patiekalo idėja ir kviečia pasigaminti škotiškų kiaušinių: tik vietoje tradiciniame jų recepte naudojamo maltos mėsos apvalkalo ji rekomenduoja naudoti vegetarišką trintų brokolių, gražgarsčių, žalumynų bei sūrio derinį. Receptų kūrėja pataria ir kaip išvirti tobulos konsistencijos kiaušinius bei atskleidžia, kokios gudrybės juos padės nulupti daug greičiau ir paprasčiau.

Kaip išvirti ne per kietus ir ne per minkštus kiaušinius?

Daugelis žmonių kiaušinius valgo kasdien, o ne tik per Velykas. Maistingiems pusryčiams juos galima paruošti turbūt dešimtimis skirtingų būdų: kepti, išplakti, virti su lukštu ar be jo.

Receptų kūrėja ir žinomo sostinės restorano šefė Goda Juknaitė dažnai gamina kiaušinius ir sako, kad norint juos paruošti tobulos konsistencijos – ne per kietus ir ne per minkštus – reikia žinoti bei pasinaudoti keletu gudrybių. 

„Pusryčius visuomet norisi pradėti gerai, nes skaniai pavalgius mus lydės geresnė nuotaiką ir į dienos darbų ritmą bei rutiną bus lengviau įsivažiuoti. Kai pusryčiams norisi daug laiko ir vargo nereikalaujančių patiekalų, dažnai renkuosi kiaušinius. Tai – vienas universaliausių ingredientų, kurį pravartu turėti namų šaldytuve. Kiaušiniai skanūs ir kepti, ir plakti, ir virti. Juos visuomet verdu tokia seka: pirmiausia puode užverdu vandenį, tuomet įberiu šiek tiek druskos (bet tai nėra būtina) ir tik tuomet sudedu kiaušinius bei juos verdu tiek laiko, kokios trynio konsistencijos siekiu: 5–7 minutes, jei norisi minkštų ir apie 10 minučių, jei norisi kietesnių kiaušinių”, – pasakoja G. Juknaitė.

Tačiau kiaušinių virimo laikas priklauso ir nuo jų dydžio bei šviežumo: „Švieži kiaušiniai įprastai išverda greičiau už nešviežius, tad jei skubate – rinkitės kuo šviežesnius.”

Vegetariškų škotiškų kiaušinių receptas pagal virtuvės šefę Godą Juknaitę:

Patiekalui reikės:

Kiaušinių;

1 vnt. brokolio;

1 vnt. šalotinio svogūno;

3 skiltelių česnako;

Saujos gražgarsčių;

50 g „Gaudos” sūrio;

Šviežių mėtų, krapų, svogūno laiškų;

Miltų;

Panko džiūvėsėlių;

Natūralus jogurto;

Aitriųjų paprikų dribsnių;

Alyvuogių aliejaus (kepimui);

Rapsų aliejaus (gruzdinimui);

Druskos ir pipirų pagal skonį. 

Kaip pasigaminti:

  1. Išsivirkite kiaušinius, kad tryniai išliktų skysti (arba kaip jums patinka). Į verdantį vandenį sudėkite kambario temperatūros kiaušinius ir virkite 5 minutes. Atvėsinkite kiaušinius ledo vonelėje ir juos nulupkite.
  2. Šalotinį svogūną supjaustykite ir įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepkite kartu su česnaku. Šiems gražiai apskrudus sudekite pjaustytą brokolį, apkepkite. Į trintuvą sudėkite keptuvėje patroškintas daržoves, gražgarstes, sūrį ir žalumynus, pagardinkite druska ir pipirais ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Tuomet formuokite kiaušinius. Rankomis arba naudodami maistinę plėvelę aplink virtus kiaušinius aplipdykite brokolių masę. Gautą rutulį dėkite į miltus, tuomet apvoliokite kiaušininio plakinyje ir galiausiai – panko džiūvėsėliuose. Jei turite laiko, pusvalandžiui palikite taip paruoštus kiaušinius šaldytuve.
  4. Nedideliame puode įkaitinkite rapsų aliejų, sudėkite pasiruoštus kiaušinius ir gruzdinkite juos, kol įgaus auksinį atspalvį.
  5. Patiekite škotiškus kiaušinius su natūraliu jogurtu bei smulkintais žalumynais.

Skanaus!

author avatar
super_admin
Mano išsaugoti straipsniai

SKAITOMIAUSI