Pasiilgti ridikėliai tinka tiek tradicinėse lietuviškose, tiek egzotiškesnėse salotose – jie ne tik gaivūs ir gardūs, bet ir naudingi organizmui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ridikėliai – tikras flavonoidų, suteikiančių jiems ryškią spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis.
Sezoninė mityba – palanki organizmui
Ridikėliai, laiškiniai svogūnai ir švieži kopūstai – pirmosios pavasarinės daržovės ant mūsų stalo, tad dabar pats metas nepamiršti jų įtraukti į savo racioną: pjaustyti ne tik salotoms, gardinti sumuštinius, bet kramsnoti ir vienus, kaip užkandį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pavasarį, kaip ir visais metų laikais, tinkamiausi yra sezoniniai ir vietiniai maisto produktai, kurie suteikia mums reikalingų maistinių medžiagų.
„Ridikėliai yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, apsaugo nuo sukietėjimų ir uždegimų. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves, gausime pakankamą kiekį flavonoidų“, – teigia gydytoja dietologė.
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
2 ryšulėlių ridikėlių, supjaustytų plonais griežinėliais;
½ puodelio pipirnės arba kitų smulkialapių salotų;
3 šaukštų augalinio aliejaus;
1 didelės citrinos;
2 didelių kietai virtų kiaušinių, supjaustytų griežinėliais;
1 žiupsnelio baltojo cukraus;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Dubenyje sumaišykite ridikėlius ir salotas.
- Puodelyje sumaišykite aliejų, iš citrinos išspaustas sultis, druską, pipirus ir cukrų. Supilkite ant salotų ir išmaišykite. Papuoškite kiaušinio griežinėliais.
Skanaus!