Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Velykoms kiaušinius patiekite kitaip: išbandykite šiuos paprastus ir pigius receptus

Velykoms kiaušinius patiekite kitaip: išbandykite šiuos paprastus ir pigius receptus

Velykos – šventė, kurios metu svarbiausiu stalo akcentu tampa kiaušiniai. Vieni juos pagardina įdarydami įvairiais pagardais, kiti gamina mišraines ar kepa triufelius, o dar kiti iš kiaušinių gamina net ir pikantiškus pyragus. Tinklaraščio „Running Vita“ autorė bei „Maximos“ egzotiškų receptų idėjų partnerė Vita Marija Murėnaitė šiemet siūlo neriboti fantazijos ir šiuolaikiniam Velykų stalui išbandyti išskirtinių skonių patiekalus su kiaušiniais, juolab, kad tam puikiai pravers ir šiuo metu prekybos tinke vykstantis Azijos mėnuo. Neatrasti skoniai ne tik nustebins išraiškingumu, bet ir padės sumaniai panaudoti po šventės likusius nesuvalgytus virtus kiaušinius.  

Azijos virtuvė jau seniai užkariavo viso pasaulio gurmanų širdis dėl receptuose naudojamos skonių ir aromatų gausos – prieskoninių daržovių ir žolelių įvairovės, netikėtų kontrastų, padažų ir pagardų naudojimo lengvai pagaminamuose patiekaluose. Vienas tokių patiekalų yra aromatingieji ramenai – intensyvaus skonio sultinys su mėsa, daržovėmis, makaronais ir virtu kiaušiniu.

„Neretai šis patiekalas vadinamas komforto maistu (angl. Comfort Food). Ir išties atrodo, kad jo paragavus sušyla ir skrandis, ir siela. Visgi tikroji šios sriubos žvaigždė yra specialiai ruošiamas kiaušinis: virtas jis marinuojamas sojos padaže, prieskoniuose bei, nors netikėta, ir arbatoje. Žolelių ar žalioji arbata puikiai tiks marinavimui bei skonių jūrai“, – pagyrų ramenams negaili receptų kūrėja Vita Marija Murėnaitė.

Netikėtas pasirinkimas velykiniam stalui

Šiemet Velykas švęsime kovo pabaigoje, tad soti, skrandį šiluma užliejanti sriuba gali būti puikus patiekalo variantas svyruojantiems pavasario orams. Be to, tai ne tik gardi bei abejingų nepaliekanti sriuba, bet ir tvarus sprendimas velykiniam stalui.

Pasak „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, ruošiant šią sriubą galima itin lengvai sunaudoti likusius kiaušinius. Dėl to šis patiekalas gali puikiai tikti ir pirmajai, ir antrajai šventės daliai.

„Pastebėjome, kad ramenams skirtus greitai paruošiamus makaronus mūsų pirkėjai labai mėgsta, o ypač, kai visą kovą vyksta Azijos skonių teminis mėnuo, ši prekė tapo dar populiaresnė. Ir visai nenuostabu, nes jie leidžia nebrangiai išbandyti bei atrasti naujus skonius, trumpam nusikelti į atostogas primenančius kraštus. Tad kodėl egzotišku skoniu nepasimėgauti ir per Velykas, ypač tada, jei po šventinių pusryčių lieka nesuvalgytų virtų kiaušinių? O ypač, kai dar tik vykstant apsipirkti šventiniam stalui aktualių prekių, vienoje vietoje galite rasti ir išbandyti išskirtinius skonius, siūlomus tik ribotą laiką. Dar nematyti ir neragauti pagardai, padažai, egzotiniai grybai, jūros dubliai ir kiti Azijos skoniai taip pat puikiai tiks norint paruošti išraiškinguosius ramenus“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pasigaminti itin lengva

Klasikiniai ramenai, anot V. M. Murėnaitės, pasižymi ne tik sotumu bei riebumu, bet kartais net ir ilgu gaminimo procesu. Iš Japonijos kilusio patiekalo sultinys gali būti verdamas iki keliolikos valandų, o jam paruošti prireikia gausos kitų ingredientų. Visgi, pasak jos, nusiminti ar nuleisti rankų – neverta, nes paprastesnę, tačiau vis tiek labai gardžią šios sriubos versiją gali pasigaminti kiekvienas savo namų virtuvėje nesugaišdamas daug laiko.

„Visa paslaptis – naudoti greitai paruošiamus makaronus ir juos pagardinti kuo įvairesniais pagardais. Čia taisyklių nėra, tad rinkitės tuos ingredientus, kurie jums patinka bei išbandykite ir atraskite naujus derinius, skonius,“ – virtuvės mitus griauna tinklaraštininkė.

Be to, kaip tikina V. M. Murėnaitė, kokybiškas pusgaminis – greitai paruošiami makaronai, paskanintas gausa skirtingų ingredientų bei prieskoninių žolelių gali pakilti į kitą lygį ir išties priminti autentiškame ramenų restorane patiekiamą sriubą.

Gaminant ramenus, žinoma, verta nepamiršti ir mėgstamų baltymų – mėsos ar žuvies, taip pat aliejų ir, galų gale, kiaušinio. Norint sriubą paskaninti daržovėmis, jas reikėtų rinktis draugiškas kepimui, pavyzdžiui, morkas, cukinijas ar grybus.

Kiaušiniai Velykų stalui – kitaip

Kad Velykų stalas šiemet būtų įvairesnis, populiaraus tinklaraščio „Running Vita“ kūrėja ir receptų knygos „Kaip per sviestą“ autorė sutiko pasidalinti greitai pagaminamų ramenų ir marinuotų kiaušinių receptais.

Nepamirškite, kad šie receptai – puikus būdas taip pat panaudoti ir po šventės likusius kiaušinius. Jie ne tik tiks gardiems azijietiškiems receptams, bet ir išvengsite maisto švaistymo problemos.

Greitai paruošiami ramenai su pagardais. Gardžiam ir lengvai paruošiamam patiekalui reikės:

·       aliejaus (kepimui);

·       svogūno;

·       aitriosios paprikos;

·       virto arba marinuoto kiaušinio (pagal skonį);

·       kelių česnako skiltelių;

·       imbiero šaknies;

·       pakelio greitai paruošiamų makaronų;

·       mėgstamų daržovių;

·       šaukšto sviesto;

·       prieskoninių žolelių (kalendros arba laiškinių svogūnų).

Gaminimas. Puode įkaitinkite 1–2 šaukštus mėgstamo aliejaus ir jame porą minučių pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, aitriąją papriką, sutarkuotą česnako skiltelę ir gabaliuką imbiero šaknies. Tuomet suberkite prieskonius, kurie yra makaronų pakuotėje, pjaustytus pievagrybius, plonomis juostelėmis supjaustytas morkas, cukiniją ar kitas pasirinktas mėgstamas daržoves.

Viską pakepinkite apie 30 sekundžių, užpylę ant greitai paruošiamų makaronų pakuotės nurodytu kiekiu vandens. Tuomet sudėkite ir makaronus. Galiausiai į makaronus ir sultinį įdėkite virtą ar marinuotą kiaušinį, uždenkite puodą dangčiu ir pavirkite apie 3 minutes. Pabaigai įdėkite šaukštą sviesto ir prieskoninių žolelių.

Marinuoti kiaušiniai. Šiam išskirtiniam užkandžiui reikės:

·       kiaušinių;

·       imbiero šaknies;

·       lauro lapo;

·       česnako;

·       sojos;

·       žolelių arba žaliosios arbatos.

Gaminimas. Pirmiausia išvirkite kiaušinius. Užvirkite vandenį ir sudėkite į jį norimą kiekį kiaušinių, pavirkite juos 6,5 minutės ir tuomet perkelkite į ledinį vandenį. Kol virs kiaušiniai, į stiklainį, kuriame marinuosite kiaušinius, įdėkite kelis gabalėlius imbiero šaknies, lauro lapą bei kelis sutraiškytus česnakus.

Užpilkite juos 2 dalimis sojos ir 1 dalimi pasirinktos arbatos. Nuluptus kiaušinius atsargiai panardinkite į marinatą, uždenkite indą ir palikite nakčiai marinuotis šaldytuve. Ryte ragaukite.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai