PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS

Klasikinė panakota (receptas)

Klasikinė panakota
Paskutinį kartą atnaujinta:

Panakota – itališkai Panna cotta („virtas kremas”) yra tas tobulas desertas kurį pagaminsi per penkias minutes. Švenčių metu tai tiesiog išsigelbėjimas, kai patiekalų daug, o laiko trūksta. Grietinėlės skonis ir šilkinė tekstūra nepaliks abejingų. Tik nepamišk, kad kremą turi pasiruošti dieną prieš.

Panakotą gaminu iš grietinėlės, pieno, cukraus, želatinos, vanilės ir šviežių uogų arba jų tyrės patiekimui. Pasiruoškite formelių (pagal svečių skaičių) arba vieną didelę formą į kuria supilsite jau paruoštą panakotą. Nepamirškite, kad tobula panakota paruošta iš vakaro. Nes tikrinti tą pačią dieną ar sustingo vienas vargas.

Nepaisant to, kad šio deserto pavadinimas „virtas kremas” (grietinėlė verdama kol ištirpsta želatina). Aš darau paprasčiau. Želatiną užpilu verdančiu pienu ir maišau kelias minutes dubenyje kol ji visiškai ištirpsta. Tada suberiu cukrų (galima naudoti medų), išmaišau ir šiltą pieną (su ištirpusia želatina) sumaišau su grietinėle.

Indus, kuriuose stingsta panakota ištepu aliejumi, taip lengviau išimti iš indo. Prieš išimant kelioms sekundėms įmerkiu į karštą vandenį ir atsargiai apverčiu. Žinoma galima patiekti tiesiog indeliuose, taip patogiau ir greičiau.

Viršų papuoškite šviežiomis uogomis arba trintų uogų tyre. Labai tinka karamelės padažas(tik tuomet į panakotą dėkite kiek mažiau cukraus).

Šis receptas atkeliavo iš šiaurės vakarų Italijos, Piedmonteso regiono. Italijoje tai visiems žinomas ir labai populiarus desertas. Nors šis receptas klasikinis, panakotą galite gaminti įvairiausių skonių. Pieną galima užvirti su šafranu, ragausite šafraninę panakotą. Galite sumaišyti su vaisių sultimis, kava, pistacijų kremu ar macha.

Jeigu norite riebesnės ir kremiškesnės panakotos, į ją dėkite dalį maskarponės. Jei norite liesesnės – graikiško jogurto arba kefyro.

Jei netoleruojate pieno, naudokite kokosų grietinėlę ir pieną. O vietoj želatinos galite naudoti agar agar miltelius. Panakota su kokosų pienu.

Klasikinė panakota receptas

5 porcijos (~po 135 g)

  • 400 g grietinėlės
  • 200 g pieno (aš kaip visada naudojau avižų)
  • 6 g želatinos 
  •  60-70 g cukraus (~ 4 šaukštai)
  • žiupsnelis vanilės
  • Avietės/braškės/šilauogės/prinokęs mangas/pasifloros (pasirinkti pagal save)
  • Keli mėtų lapeliai papuošimui (nebūtina)

Kaip gaminti panakota

  1. Į dubenėlį suberkite želatiną. Užpilkite verdančiu pienu ir maišykite tol kol visiškai ištirps. Įdėkite vanilės.
  2. Suberkite cukrų, išmaišykite.
  3. Pieną su ištirpusia želatina sumaišykite su grietinėle. Aš plaku su baltymų plakimo šluotele.
  4. Panakotos indelius ištepkite aliejumi. Supilstykite ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.
  5. Ryte indelius kelioms sekundėms įstatykite į verdantį vandenį, ištraukę apverskite, taip lengviau išimsite iš formelės. Ir vėl 10 min grąžinkite į šaldytuvą. Patiekti galite indeliuose, neišimant kremo .
  6. Patiekite su šviežiomis uogomis arba uogų tyre. Šviežias uogas sutrinkite šakute, jei norisi saldžiau įberkite šiek tiek cukraus. Papuoškite mėtų lapeliais. Skanaus!
Klasikinė panakota

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai