Kai norisi sotaus, nostalgiško ir šeimos stalą vienijančio patiekalo, daugelis lietuvių prisimena vieną iš vaikystės klasikų – žemaičių blynus. Šie traškūs išorėje, minkšti viduje bulvių blyneliai su mėsingais įdarais ne tik gardūs, bet ir neatsiejami nuo savaitgalio pietų tradicijų.
Ingredientai (4 asm.):
Bulvių masei:
- 1 kg virtų bulvių (geriausia – iš vakaro, atvėsusių)
- 1 kiaušinis
- 3–4 šaukštai kvietinių miltų
- Druskos pagal skonį
Mėsos įdarui:
- 300 g virto arba kepto maltos kiaulienos ar jautienos (galima ir mišinį)
- 1 nedidelis svogūnas
- 1 skiltelė česnako
- Žiupsnelis pipirų, kmynų ar mėgstamų prieskonių
Kepimui:
- Aliejaus arba sviesto mišinys

Gaminimo eiga:
1. Paruoškite bulvių masę
- Virtas bulves pertrinkite arba sumalkite mėsmale.
- Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir po truputį berkite miltus, kol masė bus pakankamai tvirta formuoti blynelius, bet ne per sausa.
- Atsargiai neperkraukite miltais – kuo mažiau, tuo puriau.
2. Paruoškite įdarą
- Smulkiai supjaustykite svogūną, apkepkite keptuvėje iki auksinės spalvos.
- Įmaišykite virtą mėsą, pagardinkite prieskoniais ir trumpai pakepinkite su svogūnu.
- Jei mėgstate – įdėkite šaukštelį sviesto ar šviežių žolelių dėl sultingumo.
3. Formuokite blynus
- Šaukštu imkite bulvių masę, suformuokite paplotėlį ant rankos.
- Įdėkite šaukštelį įdaro, užspauskite kraštus ir suformuokite ovalų blynelį.
- Dėkite į keptuvę, įkaitintą su aliejumi ar sviestu.
4. Kepkite
- Kepkite vidutinėje kaitroje, kol blyneliai taps gražiai auksiniai iš abiejų pusių.
- Leiskite šiek tiek atvėsti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Patiekimas ir patarimai
Tradiciškai žemaičių blynai patiekiami su grietine arba keptų svogūnų – spirgučių padažu, tačiau šiuolaikiškas variantas gali būti:
- Jogurtinis padažas su krapais ir česnaku;
- Moliūgų ar burokėlių čatnis – rudens skonio gaivai;
- Gaivios salotos su obuoliais ir morkomis šalia, kad subalansuotų patiekalo sunkumą.
Norite lengvesnės versijos?
- Vietoje mėsos naudokite trumpai troškintus grybus, lęšius ar net varškę su žolelėmis.
- Kepkite blynus orkaitėje ant kepimo popieriaus, patepdami paviršių alyvuogių aliejumi – mažiau riebalų, bet vis tiek trašku!
Kodėl verta kepti žemaičių blynus savaitgalį?
- Tai puikus būdas panaudoti likusias bulves ar mėsą iš savaitės patiekalų;
- Įtraukia visą šeimą – vaikai gali padėti formuoti;
- Sužadina malonius prisiminimus iš vaikystės, bet leidžia kurti ir savo tradiciją.