KONKURSAS!

Žemaičių blynai – mėgstamas savaitgalio pietų pasirinkimas: tradicinis receptas su šiuolaikišku prieskoniu

Žemaičių blynai / Shutterstock
Žemaičių blynai / Shutterstock

Kai norisi sotaus, nostalgiško ir šeimos stalą vienijančio patiekalo, daugelis lietuvių prisimena vieną iš vaikystės klasikų – žemaičių blynus. Šie traškūs išorėje, minkšti viduje bulvių blyneliai su mėsingais įdarais ne tik gardūs, bet ir neatsiejami nuo savaitgalio pietų tradicijų.


Ingredientai (4 asm.):

Bulvių masei:

  • 1 kg virtų bulvių (geriausia – iš vakaro, atvėsusių)
  • 1 kiaušinis
  • 3–4 šaukštai kvietinių miltų
  • Druskos pagal skonį

Mėsos įdarui:

  • 300 g virto arba kepto maltos kiaulienos ar jautienos (galima ir mišinį)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • Žiupsnelis pipirų, kmynų ar mėgstamų prieskonių

Kepimui:

  • Aliejaus arba sviesto mišinys
Žemaičių blynai / Shutterstock
Žemaičių blynai / Shutterstock

Gaminimo eiga:

1. Paruoškite bulvių masę

  • Virtas bulves pertrinkite arba sumalkite mėsmale.
  • Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir po truputį berkite miltus, kol masė bus pakankamai tvirta formuoti blynelius, bet ne per sausa.
  • Atsargiai neperkraukite miltais – kuo mažiau, tuo puriau.

2. Paruoškite įdarą

  • Smulkiai supjaustykite svogūną, apkepkite keptuvėje iki auksinės spalvos.
  • Įmaišykite virtą mėsą, pagardinkite prieskoniais ir trumpai pakepinkite su svogūnu.
  • Jei mėgstate – įdėkite šaukštelį sviesto ar šviežių žolelių dėl sultingumo.

3. Formuokite blynus

  • Šaukštu imkite bulvių masę, suformuokite paplotėlį ant rankos.
  • Įdėkite šaukštelį įdaro, užspauskite kraštus ir suformuokite ovalų blynelį.
  • Dėkite į keptuvę, įkaitintą su aliejumi ar sviestu.

4. Kepkite

  • Kepkite vidutinėje kaitroje, kol blyneliai taps gražiai auksiniai iš abiejų pusių.
  • Leiskite šiek tiek atvėsti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Patiekimas ir patarimai

Tradiciškai žemaičių blynai patiekiami su grietine arba keptų svogūnų – spirgučių padažu, tačiau šiuolaikiškas variantas gali būti:

  • Jogurtinis padažas su krapais ir česnaku;
  • Moliūgų ar burokėlių čatnis – rudens skonio gaivai;
  • Gaivios salotos su obuoliais ir morkomis šalia, kad subalansuotų patiekalo sunkumą.

Norite lengvesnės versijos?

  • Vietoje mėsos naudokite trumpai troškintus grybus, lęšius ar net varškę su žolelėmis.
  • Kepkite blynus orkaitėje ant kepimo popieriaus, patepdami paviršių alyvuogių aliejumi – mažiau riebalų, bet vis tiek trašku!

Kodėl verta kepti žemaičių blynus savaitgalį?

  • Tai puikus būdas panaudoti likusias bulves ar mėsą iš savaitės patiekalų;
  • Įtraukia visą šeimą – vaikai gali padėti formuoti;
  • Sužadina malonius prisiminimus iš vaikystės, bet leidžia kurti ir savo tradiciją.



Įdomūs video:

Mano išsaugoti straipsniai