PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS

Nereikės nei cukraus, nei virti aliejuje – sveikos, pigios ir greitos spurgytės iš bananų

Spurgos
Spurgos

Spurgos – visuotinai dievinamas desertas, netgi turintis savo dieną. Pirmąjį birželio penktadienį pasaulyje minima spurgų diena, kuomet nepasimėgauti šiuo skanėstu būtų nuodėmė.

Ar lietuviai – spurgų tauta?

Iš Prancūzijos į Lietuvą prieš porą dešimtmečių gyventi persikėlęs tinklo konditeris pastebi – lietuviai gerokai didesni smaližiai nei desertais garsėjantys prancūzai. Tad nenuostabu, kad ir spurgos dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

„Lietuviai išties mėgsta įvairovę konditerijos skyriuje. Tarp bandelių populiariausi yra kruasanai, tačiau dažnas nepraeina ir pro spurgas. Populiaru purios, drėgnos varškės spurgos – daugeliui jos iškart siejasi su nerūpestinga vaikyste, kai tokias kepdavo mama ar močiutė. Pirkėjai mėgsta ir klasiką – mielines spurgas su įvairiais įdarais. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau širdžių užkariauja amerikietiško stiliaus „donut“ spurgos – jų glaistų, skonių, pagardų įvairovei sunku atsispirti. Lietuvių meilė spurgoms net ir mūsų konditerius įkvėpė birželio mėnesio naujieną – spurgytes su šokolado ir lazdynų riešutų įdaru“, – sako G. Kitovė.

Sveikos bananinės spurgytės 

Porcijos: 14 spurgyčių

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 3-4 bananų, 30 ml avokadų arba rapsų aliejaus, 110 g miltų, 9 k kepimo miltelių.

Gaminame:

1.     Visų pirma labai gerai sutrinkite bananus į tyrę. Šiam receptui juos rekomenduojama sutrinti trintuvu – vien šakute sunkiai pavyks išgauti visiškai glotnią tekstūrą. Turite gauti 1 puodelį bananų tyrės (240 g).

2.     Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Patepkite mini keksiukų arba mini spurgyčių formą aliejumi.

3.     Į indą supilkite bananų tyrę ir aliejų. Maišykite mentele, kol mišinys taps vientisas. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir maišykite, kol gausite vienalytę tešlą.

4.     Išdėliokite tešlą į mini keksiukų formą – vienai spurgytei dėkite maždaug po 1,5 šaukšto, tačiau reikalingas tešlos kiekis gali skirtis pagal formą.

5.     Šaukite į orkaitę ir kepkite 20–25 minučių. Spurgyčių paviršius turi būti auksinės spalvos, o kai šiek tiek jas paspausite, tešla turi atšokti atgal.

6.     Prieš valgant, palaukite, kol spurgytės visiškai atvės. Jei norite, prieš patiekiant jas galite apibarstyti cinamonu ar cukraus pudra.



Įdomūs video:

Mano išsaugoti straipsniai