Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
varškės keksas receptas
serbentų receptai

Pradedame serbentų sezoną! Varškės keksas su serbentais

Šis keksas tikrai išsiskirs iš visų kada nors gamintų! Jis iškepa minkštutis lyg pūrus debesėlis. Keksas yra maloniai drėgnas su varške ir švelnia serbentų rūgštele. Rekomenduojama gaminti su raudonaisiais serbentais, tačiau tikrai tiks ir juodieji! Taip pat tinka ir kitos mėgiamos uogos kaip vyšnios ar mėlynės. Atvėsusį keksą labai tinka pabarstyti cukraus pudra ar namie ruoštu glajumi.

Varškės keksas su serbentais

INGREDIENTAI:

PORCIJŲ SKAIČIUS: 12

320 gramųkvietinių miltų
3 vienetaikiaušinių
200 gramųraudonųjų serbentų (arba juodųjų)
160 gramųcukraus (arba pagal skonį)
100 gramųsviesto
100 gramųvarškės 9%
90 mililitrųpieno
2 šaukšteliaikepimo miltelių
1 šaukštelisvanilinio cukraus
1 šaukšteliscitrinos žievelės
PAPUOŠIMUI:
šiek tiekraudonųjų serbentų
šiek tiekcukraus pudros
Varškės keksas su serbentais

Kekso paruošimas

  1. Įjungti orkaitę kaisti iki 180 C temperatūros (kepimo režimas – viršus-apačia, be vėjelio).
  2. Pasiruošti ingredientys: sviestą ištirpinti ir palikti atvėstil varškę sutrinti šakute, kad neliktų stambių gabalėlių; miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
  3. Į dubenį įmušti kiaušinius, berti cukrų ir vaniliniu cukrų. Plakti elektriniu plakikliu dideliu greičiu 5-7 min iki masė pabals ir tūris ženkliai padidės, o cukrus beveik ištirps.
  4. Toliau plakant plona srovele supilti tirpintą atvėsusį sviestą ir suberti smulkiai tarkuotą citrinos žievelę.
  5. Plaktuvo greitį sumažinti iki manimalaus ir toliau plakant sudėti varškę. Tuomet supilti pieną ir dar vos vos paplakti, kad jis įsimaišytų.
  6. Į tešlą per kelis kartus sudėti miltų ir kepimo miltelių mišinį, kaskart švelniais judesiais išmaišant konditerine mentele, kad neliktų sausų miltų.
  7. Į paruoštą masę suberti serbentus. Švelniai išmaišyti.
  8. Pailgą kekso formą iškloti kepimo popieriumi. Sukrėsti tešlą ir mentele išlyginti paviršių.
  9. Keksą kepti iki iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 50 minučių. Po maždaug 45 minučių patikrinti ar keksas iškepė (tą padaryti su mediniu pagaliuku), jei ne – pakepti dar 5 min ir vėl patikrinti.
  10. Keksui iškepus, orkaitės kaitrą išjungti ir dureles vos praverti. Po 10 minučių dureles atidaryti iki pusės ir po kurio laiko išimti keksą iš orkaitės. Tuomet išimti iš kepimo formos ir leisti visiškai atvėsti.
  11. Prieš patiekdami keksą galite papuošti šviežių serbentų šakelėmis ir/ar pabarstyti cukraus pudra.
Mano išsaugoti straipsniai