Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Kosmetika
Kosmetika

Žiemos pavojai: vaistininkė dalijasi, kas gali sugadinti jūsų kosmetiką

Sveika gyvensena neatsiejama nuo maisto papildų, įvairių vitaminų vartojimo ar kosmetikos bei kremų naudojimo. Labiau rūpintis savimi žmonės ypač linkę šaltuoju metų laikotarpiu, kai niūriame lietuviškame danguje saulė šviečia rekordiškai trumpai. Tačiau ekspertai ragina atkreipti dėmesį, kad žiemos šaltukas gali neigiamai paveikti naudojamų produktų kokybę. Kaip to išvengti?

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė pabrėžia, kad perkant maisto papildus ar vitaminus, svarbu atkreipti dėmesį, kokiomis sąlygomis atkeliauja užsakyti produktai. Prieš įsigyjant prekę, gyventojams patariama pasitikslinti gamintojo rekomendacijas dėl produktų laikymo sąlygų.

Kokie produktai jautriausi šalčiui? 

Vitaminai ar maisto papildai laikomi žemoje temperatūroje gali prarasti veiksmingumą, pakeisti savo konsistenciją ar skonį. Ypač jautrūs šalčiui yra žuvų taukai ir omega-3 riebiosios rūgštys. Vaistininkė sako, kad netinkamomis sąlygomis laikomi maisto papildai gali nukeliauti į šiukšliadėžę, o išleisti pinigai – į balą. 

Vaistininkė Laura Vanagaitė

„Šalčio poveikis priklauso nuo papildų formos. Pavyzdžiui, laikant skystus maisto papildus šaltyje, gali atsiskirti veikliosios medžiagos ir susidaryti nuosėdos. Šalčiui jautriausi yra vitaminai C ir B. Taip pat žemoje temperatūroje mažėja probiotikų veiksmingumas, nes gali būti pažeistos bakterijų stabilumą užtikrinančios medžiagos. Jei maisto papildas yra emulsija, pavyzdžiui, žuvų taukai, žema temperatūra gali sukelti riebalų ir vandens sluoksnių atsiskyrimą. Kapsulių ar tablečių forma taip pat gali keistis – jos deformuojasi, o tai paveikia veikliųjų medžiagų išsiskyrimą“, – pasakoja L. Vanagaitė.

Vaistininkė Laura Vanagaitė atkreipia dėmesį, kad nukentėti gali ne tik maisto papildai, bet ir įvairūs kremai, losjonai ar serumai. „Jei jų sudėtyje yra aliejų ir vandens emulsijų, šaltis gali sukelti sluoksniavimąsi. Geliniuose produktuose atsiranda grūdelių, o šalčio paveiktas produktas gali greičiau sugesti. Dažnai kremuose naudojami peptidai, kurie veikia kaip senėjimą stabdančios sudedamosios medžiagos, žemoje temperatūroje gali prarasti savo aktyvumą“, – atskleidžia specialistė.

Svarbu pasirinkti tinkamą pristatymo būdą

Jei nurodoma, kad užsakytų produktų sudėtis ar pakuotė gali būti jautri šalčiui, siuntos pristatymui galima rinktis viduje esančius paštomatus. Tokius paštomatus siūlanti „Smartpost Itella“ Lietuvoje turi virš 300 siuntų atsiėmimo vietų įvairių patalpų viduje. Bendrovė, valdanti didžiausią paštomatų tinklą Šiaurės Europoje, puikiai supranta temperatūrų pokyčių įtaką šalčiui ar karščiui jautriems produktams.

Prekėms pasiekus namus, svarbu dar kartą patikrinti etiketėje nurodytas laikymo sąlygas. Jeigu jose nurodyta, kad produktas turi ar gali būti laikomas šaldytuve, pirmiausiai rekomenduojama įsitikinti, kad jo pakuotė yra sandari, o jei produktas buvo labai šaltas, į šaldytuvą jį perkelti prieš tai kiek palaikius kambario temperatūroje. Kitu atveju, gali susidaryti kondensatas, kuris paveikia drėgmei jautrius produktus. Kiti produktai, tokie kaip tabletės, kapsulės ar miltelių pavidalo produktai įprastai gali būti laikomi ir kambario temperatūroje. 

Mano išsaugoti straipsniai