Lietiniai – tai vienas universaliausių patiekalų, kuriais mėgaujasi tiek maži, tiek dideli. Jie gali būti patiekiami saldūs arba pikantiški, tačiau bene populiariausias pasirinkimas – lietiniai su varške. Šis receptas ne tik paprastas, bet ir labai skanus, tinkantis tiek pusryčiams, tiek desertui ar net lengvai vakarienei.
Ingredientai lietiniams
- 2 kiaušiniai
- 500 ml pieno
- 200 g miltų
- 1 valg. šaukštas cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 2 valg. šaukštai aliejaus (tešlai ir kepimui)
Ingredientai įdarui
- 400 g varškės
- 1 kiaušinis
- 2–3 valg. šaukštai cukraus (pagal skonį)
- 1 a. šaukštelis vanilinio cukraus
- 2 valg. šaukštai grietinės (nebūtina, bet suteikia kremiškumo)
Gaminimo eiga
- Tešlos paruošimas.
Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską ir gerai išplakite. Po truputį supilkite pieną, maišydami įsijokite miltus, kad nesusidarytų gumuliukų. Galiausiai įmaišykite aliejų. Tešla turi būti skysta, priminti grietinėlę. - Blynų kepimas.
Keptuvę įkaitinkite, patepkite trupučiu aliejaus ir pilkite po samtį tešlos. Kiekvieną blyną kepkite po 1–2 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. - Įdaro paruošimas.
Varškę sutrinkite šakute arba elektriniu trintuvu. Įmuškite kiaušinį, įberkite cukraus, vanilinio cukraus, įmaišykite grietinę. Masė turi būti vientisa, kreminė. - Lietinių paruošimas su įdaru.
Ant kiekvieno lietinio dėkite po šaukštą varškės įdaro, sulankstykite į vokelį arba susukite. - Patiekimas.
Lietinius galima dar kartą lengvai pakepinti keptuvėje su sviestu arba pašauti kelioms minutėms į orkaitę, kad apskrustų. Patiekite su grietine, uogiene ar šviežiomis uogomis.

Patarimai
- Norint šventiškesnio varianto, lietinius galima užpilti grietinės ir kiaušinio plakiniu bei šauti į orkaitę – gausite tarsi apkepą.
- Jei mėgstate saldžiau, į varškės įdarą galima įdėti razinų ar smulkintų džiovintų abrikosų.
- Lengvesnei versijai cukrų galima pakeisti medumi ar agavų sirupu.