Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!

Šventinė kepta antis su mandarinais (receptas)

Žiemai įsibėgėjus, pasiilgstame ryškių spalvų ir gaivių skonių, todėl parduotuvėje retai praeiname pro mandarinus. Neapsieiname be jų ir per šventes: sultingieji mandarinai būna geriausias desertas po sunkesnių patiekalų. Kadaise neregėti europiečiams vaisiai atkeliavo iš Kinijos ir gana greitai išpopuliarėjo kitose šalyse. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip juos panaudoti įvairiems patiekalams bei primena, kad gruodžio 20–24 d. verta pasinaudoti akcija: kilogramas mandarinų kainuos tik 0,99 Eur.

Mandarinai – vienas iš Kalėdų atributų

Mandarinas iki šiol turi simbolinę reikšmę kinų tradicijose. Juos kinai vieni kitiems dovanoja per šventes, taip linkėdami turtų, sėkmės bei klestėjimo savo šeimos nariams, draugams ar verslo partneriams. Jais buvo įprasta puošti namus ir pasitinkant Naujuosius Metus.

Išpopuliarėję Europoje ir Amerikoje jie dažnai atsidurdavo Kalėdų kojinėse – tai būdavo paprasta dovanėlė vaikams (kartais dar pridedant saldumynų), nes brangioms dovanoms ne visi tėvai turėdavo pinigų. Be to, mandarinai dar praėjusio amžiaus viduryje kai kuriose šalyse buvo deficitinė prekė – jų buvo atvežama mažai, todėl vaikai nuoširdžiai džiaugdavosi šventėms radę kvapnių oranžinių vaisių.

Gardūs vaisiai bėgant laikui tapo vieni iš žiemos švenčių atributų dar ir todėl, kad šiltuose kraštuose jie sunokdavo vėlyvą rudenį, o į šiauresnes šalis atkeliaudavo tada, kai juose jau pasibaigdavo šviežių vaisių derlius. Laikomi tinkamomis sąlygomis mandarinai ilgai negenda ir yra vertinami kaip puikus vitamino C šaltinis. Be jo mandarinuose gausu ne tik mineralų, bet ir tokių svarbių maistinių medžiagų kaip skaidulos bei antioksidantai.

Atraskite netikėtus patiekalų derinius su mandarinais

„Nereikėtų apsiriboti šiuos vaisius valgyti tik kaip pavienį užkandį. Mandarinai pasižymi universalumu ir gali būti įvairiai pritaikomi kulinarijoje, tad vertėtų praplėsti savo kasdienį valgiaraštį, įtraukiant juos net ir į pagrindinius dienos patiekalus.“, – pasakoja Eglė Krasauskienė. Ekspertė pastebi, kad sultingi šio citrusinio vaisiaus gabaliukai puikiai tinka salotoms. Taip pat sumaniai panaudojus mandarinų sultis ir žievelę, galima pasigaminti pikantiško marinato arba glajaus, kuris paįvairinantis paukštienos, jūros gėrybių ar tofu skonius.
„Neabejotinai mandarinai tinka pyragų, keksiukų bei pačių įvairiausių d

esertų gamybai. Be to, mandarinų sultys yra puikus komponentas gaminant padažus ir kokteilius. Jais galima gardinti naminius varškės sūrelius, taip pat pasigaminti džemo, kuriuo galima gardinti konditerijos gaminius“, – siūlo E. Krasauskienė.

Kepta antis mandarinų padaže

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

2½ šaukšto augalinio aliejaus;
1 vnt anties (apie 2,2 kg);
125 ml Shaoxing ryžių vyno (galima keisti kitu baltu sausu vynu);
1 šaukšto cukraus;
50 g imbiero, stambiai supjaustyto griežinėliais;
1 vnt. česnako galvutės, perpjautos per pusę;
1 vnt. nelupto mandarino, perpjauto per pusę;
4 vnt. žvaigždinių anyžių;
4 vnt gvazdikėlių;
4 vnt. baltųjų pipirų žirnelių;
2 vnt. cinamono lazdelių;
1 vnt. ilgosios raudonosios aitriosios paprikos, perpjautos per pusę;
140 ml sojų padažo;
1 šaukštelio medaus, sumaišyto su 1 šaukšteliu šilto vandens;
2 saujų brokolių, perpjautų per pusę.

Mandarinų padažui reikės:

200 g rudojo cukraus;
125 ml mandarinų sulčių;
60 ml sojų padažo;
2 vnt. žvaigždinių anyžių;
2 vnt. cinamono lazdelių;
1 ilgos raudonosios aitriosios paprikos, perpjautos per pusę;
3 vnt. mandarinai, ssupjaustytų stambiais griežinėliais;
1 citrinos sulčių.

Kaip gaminti:

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus Wok arba didelėje gilioje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Įdėkite antį krūtinėlės puse į apačią ir apversdami apkepkite, kol visas paviršius taps auksinės spalvos (5-6 min.).
  2. Iš keptuvės išpilkite riebalų perteklių, tada supilkite vyną, cukrų, imbierą, česnaką, mandarinus, prieskonius, aitriąją papriką, 125 ml sojos padažo ir 750 ml vandens. Užvirinkite, sumažinkite ugnį iki silpnos, uždenkite ir troškinkite antį, kas 15 minučių apversdami, kol, smeigus iešmeliu į šlaunelę, išsiskirs šviesios sultys (1-1¼ valandos).
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 240 C.
  4. Išimkite antį iš keptuvės ir krūtinine puse į viršų padėkite ant aliejumi pateptos kepimo skardos grotelių. Apšlakstykite medaus mišiniu ir kepkite, kol ji taps tamsiai auksinė ir traški (10-12 min.). Palaikykite dar 15 minučių, tada išimkite ir supjaustykite gabalėliais.
  5. Tuo tarpu ant kepimo skardos paskleiskite pasmulkintus brokolius. Apšlakstykite likusiu aliejumi ir sojų padažu, pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir kepkite, kol jie suminkštės (10-12 min.).
  6. Mandarinų padažui puode ant vidutinės ugnies maišykite cukrų, mandarinų sultis ir 100 ml vandens, kol cukrus ištirps. Užvirinkite ir pavirkite, kol susidarys sirupas (7-8 min.). Įpilkite sojos padažo, sudėkite prieskonius ir aitriąsias paprikas, dar pavirkite (2-3 min.). Tada sudėkite mandarinų skilteles, įpilkite citrinos sulčių.
  7. Patiekite antį lėkštėje su brokoliniais kopūstais, apipilkite mandarinų padažu, pabarstykite žalumynais ir patiekite su garuose virtais ryžiais.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai