Miškai ir sodai sunokino įvairiausių uogų. Vasarą vaikai jas valgo rieškučiomis. Kokių gerųjų savybių turi mėgstamiausios lietuvių uogos?
Vyšnios mažina rūgimą ir puvimą žarnyne, žadina apetitą, o sultys padeda atsikosėti, bet gali sukelti alergiją.
Trešnės gerina apetitą, gydo mažakraujystę, padeda užkietėjus viduriams. Jei vaikas kam nors alergiškas, trešnių reikėtų duoti atsargiai.
Serbentai skatina žarnyno veiklą, malšina jo uždegimą, sugeria nuodingąsias medžiagas ir padeda joms pasišalinti, gydo vitaminų stoką, stiprina organizmo atsparumą ligoms. Raudonieji serbentai žadina apetitą, žarnyno judesius, tad tinka užkietėjus viduriams. Alergija turintiems labiau patartini baltieji.
Braškės, žemuogės gydo mažakraujystę, gerina apetitą, padeda organizmui virškinti, bet dažnai sukelia alergiją.
Mėlynės stabdo mažakraujystę, gelbsti viduriuojant, gerina regą, gydo reumatą, odos ligas, skalaujant gerklę sultimis ar uogų nuoviru mažėja uždegimas.
Avietės gydo mažakraujystę, padeda organizmui virškinti, stiprina jo apsaugą, neleidžia daugintis bakterijoms, o jų arbata padeda išprakaituoti ir mažina temperatūrą. Patariama nepiktnaudžiauti sergant inkstų uždegimu.
Gervuogės šiek tiek laisvina vidurius (gerai sunokusios), ramina, padeda atsikosėti ir gelbsti užkimus.
Bruknės tinka gydant vitaminų stoką, karščiuojant gerai malšina troškulį, šiek tiek laisvina vidurius ir skatina išsiskirti šlapimą, švelnina reumatą.
Spanguolės gydo avitaminozę, žadina apetitą, padeda virškinti maistą, naikina bakterijas, o sultys ir nuoviras gerai malšina troškulį karščiuojant.
Šaldant daugelis uogose esančių vertingų medžiagų, taip pat skonis, kvapas išlieka nepakitę, todėl tai puiki proga apsirūpinti uogų teikiamomis dovanomis žiemai.
Straipsnį apie tai, kaip reikia taisyklingai šaldyti uogas, skaitykite ČIA.