Maistinės muselės – tai mažos, vos kelių milimetrų dydžio vabzdžiai, kurie dažniausiai atsiranda virtuvėje ar sandėliuke. Jos dauginasi itin greitai, todėl, pastebėjus pirmuosius vabzdžius, svarbu imtis priemonių iš karto. Nors muselės nėra pavojingos sveikatai, jos gali užteršti maistą ir tapti tikru namų galvos skausmu.
Kodėl atsiranda maistinės muselės?
Dažniausiai muselės į namus patenka su užkrėstais produktais arba per atvirus langus. Jos mėgsta šiltą, drėgną aplinką ir greitai dauginasi ten, kur yra maisto likučių.
- Užkrėsti miltai, kruopos, džiovinti vaisiai.
- Nesandariai laikomi maisto produktai.
- Šiukšlių dėžė ar komposto kibiras virtuvėje.
- Drėgnos vietos, kuriose užsilaiko trupiniai ar maisto likučiai.

Kaip naikinti maistines museles?
1. Suraskite šaltinį
Pirmasis žingsnis – patikrinti visus produktus spintelėse. Atidarykite miltų, kruopų, riešutų, džiovintų vaisių pakuotes. Jei pastebite vabzdžių ar lervų – produktus nedelsdami išmeskite.
2. Išvalykite spinteles
- Išimkite visus produktus.
- Spinteles kruopščiai išplaukite karštu vandeniu su sodos ar acto tirpalu.
- Nepamirškite plyšių ir kampų – būtent ten gali likti lervų.
3. Laikykite produktus sandariai
Miltus, kruopas ir kitus birius produktus laikykite stiklainiuose ar sandariuose plastikiniuose induose. Tai užkirs kelią muselių plitimui ateityje.
4. Pasitelkite natūralias priemones
- Actas – padėkite atvirą indelį su obuolių actu ir keliais lašais indų ploviklio. Muselės pritraukiamos kvapo, tačiau skystis sutraukia jų sparnelius, todėl jos paskęsta.
- Lavos lapeliai ir gvazdikėliai – laikomi spintelėse jie veikia kaip natūrali atbaidanti priemonė.
- Citrusinė žievelė su gvazdikėliais – atbaido vabzdžius kvapu.
5. Naudokite spąstus
Galima įsigyti specialių lipnių juostų muselėms gaudyti arba pasidaryti savadarbius spąstus – stiklainį su saldžiu skysčiu, uždengtą maistine plėvele ir mažomis skylutėmis. Muselės įlenda, bet išskristi nebegali.
Kaip užkirsti kelią pasikartojimui?
- Reguliariai tikrinkite produktų galiojimo laiką.
- Naujas kruopas ar miltus prieš dedant į spintelę kelioms dienoms galite įdėti į šaldiklį – taip sunaikinamos lervos.
- Visada iš karto išmeskite šiukšles su maisto atliekomis.
- Nepalikite atvirų vaisių ar džiūstančių trupinių ant stalviršių.