“Nėra didelio skirtumo, ar duosite vaikui vištos, ar putpelių kiaušinių. Jei mėsą įvedame į mitybos racioną apie šeštą mėnesį, tai už 2 savaičių galima duoti paragauti kiaušinio trynio, o dar už savaitės – baltymo. Dviejų savaičių laikotarpis reikalingas tam, kad pastebėtumėte alerginę reakciją, kuri ne visada atsiranda tą pačią dieną pavalgius tam tikro produkto”, – sako profesorius gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
Galina Zagrebnevienė, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja sako, kad kiaušinis yra labai rizikingas produktas ir reikia laikytis griežtų higienos reikalavimų: “Kiaušinį visuomet gerai nuplaukite ir virkite ne trumpiau nei 10 minučių. Salmonelių gali būti ne tik ant kiaušinio, tačiau ir jo viduje, jei višta sirgo salmonelioze. Tačiau salmonelių bakterijos nepakenčia aukštos temperatūros, tad kietai virtame kiaušinyje jų jau nebeturėtų būti”.
Anot G. Zagrebnevienės, iš parduotuvės pirktus kiaušinius kartu su visa pakuote dėkite į šaldytuvą – taip sumažės rizika bakterijoms pasklisti visame šaldytuve.
Daugiau žiūrėkite video reportaže.
Šis video – Vilniaus miesto savivaldybės sveikatos biuro socialinio projekto “Mažylio mityba ir aplinkos higiena” dalis.