Jaukiai papuošus namus, svarbu pasirūpinti ir gardžiai kvepiančiu bei dailiai atrodančiu vaišių stalu. Štai trys receptai – ir smaližiams, ir ieškantiems gardaus užkandžio.
Beigli pyragas
Pyragas, vadinamas Beigli, yra tradicinis Vengrų kalėdinis desertas. Šį gardumyną vengrai įdaro aguonomis arba graikiniais riešutais. Jei mėgstate šimtalapį, tuomet tikrai verta paragauti ir šio pyrago!
Tešlai reikės:
500 g miltų;
250 g sviesto;
50 g cukraus;
2 kiaušinių;
20 g šviežių mielių;
1 l pieno;
žiupsnelio druskos.
Graikinių riešutų įdarui reikės:
300 g maltų graikinių riešutų;
200 g cukraus;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
50 g razinų;
vienos citrinos tarkuotos žievelės;
1 tarkuoto obuolio;
2 šaukštų medaus;
1 l pieno.
Gamyba
Mieles su žiupsneliu cukraus ištirpinkite 100 ml šilto pieno. Dubenyje sumaišykite miltus, sviestą, kiaušinį ir likusį cukrų. Įpilkite mielių mišinį ir minkykite, kol tešla bus vidutiniškai minkšta. Kai tešla taps lygi, padalinkite ją į 2 didesnes arba 4 mažesnes dalis. Uždenkite folija ir palikite šaldytuve maždaug 2 valandoms.
Paruoškite įdarą. Pirmiausiai pašildykite pieną su cukrumi. Mišinį pašildykite (nevirkite), nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite likusius ingredientus – riešutus, obuolį, medų, razinas, citrinos žievelę.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iš tešlos iškočiokite stačiakampio formą, kurios storis neviršytų pusės centimetro. Įklokite į skardą. Priklausomai nuo kepimo formos dydžio, galite pagaminti 2 didesnius arba 4 mažesnius ritinius.
Tolygiai paskirstykite įdarą ant tešlos, palikdami maždaug 1,5 centimetro laisvą kraštą. Suvyniokite ritinėlį – vyniotinį. Užlenkite kraštus, kad įdaras neištekėtų. Ant ritinėlių viršaus teptuku paskirstykite kiaušinio trynį. Leiskite išdžiūti ir padėkite ritinius į šalį maždaug pusvalandžiui. Tada ant ritinėlių viršaus paskleiskite kiaušinio baltymą ir dar kartą leiskite išdžiūti ir padėkite ritinius dar pusvalandžiui.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Šakute suformuokite nedideles skylutes ritinėlių viršuje. Sudėkite ritinius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite apie 30 minučių arba iki auksinės rudos spalvos. Prieš pjaustydami leiskite jiems atvėsti.
Veganiškas kalėdinis kepsnys
Puikus užkandis tiek veganams, tiek visavalgiams – sveikas, praturtintas gausybe gamtos gėrybių. Tai ir unikali stalo dekoracija – jei gaminsite šį kepsnį vainiko formos ir papuošite eglių šakelėmis bei džiovintomis spanguolėmis!
Reikės:
1 vidutinio svogūno (smulkiai pjaustyto);
2 skiltelių česnako (smulkiai pjaustytų);
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
300 g luptų ir smulkiai pjaustytų moliūgų;
200 g pjaustytų morkų;
150 g anakardžių riešutų;
150 g graikinių riešutų;
120 g duonos;
1/2 šaukštelio džiovintų rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių;
1 šaukštelis mielių ekstrakto;
1 šaukštelis pomidorų tyrės;
2 šaukštelių paprikos;
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gamyba
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Keptuvėje patroškinkite svogūną ir česnaką. Morkas išvirkite ir sutrinkite. Riešutus sumalkite iki trupinių masės. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Supilkite į žiedo formos skardą, viršų uždenkite folija ir kepkite 1 valandą, tuomet nuimkite foliją ir kepkite dar dešimt minučių. Papuoškite rozmarinų šakelėmis, šviežiais čiobreliais ir spanguolėmis.
Brandintas mielinis pyragas „Dresdner Stollen“
Tikriausiai visos šeimininkės pritars, kad šis pyragas – pagrindinis žiemos švenčių akcentas. Gaminamas trumpiau nei puoselėjamas ir brandinamas, mat jį gaminti geriausia likus bent savaitei iki vaišinimosi.
“Stollen“ – jau nuo XV amžiaus gaminama vokiška duona, praturtinta džiovintais vaisiais. Įvairiose pasaulio šalyse brandinti mieliniai pyragai vadinami vis kitaip, tačiau jie turi simbolinę reikšmę – suburti visą šeimą ir dalintis šiuo pyragu. Štai Italijoje per Kalėdas valgomas “Panettone“ brandintas pyragas, įdarytas džiovintais vaisiais ir uogomis.
Reikės:
1 kg įvairių džiovintų vaisių (ypač tiks razinos, spanguolės, abrikosai, slyvos);
1 apelsino žievelės ir sulčių;
150 ml viskio ar romo;
250 g minkšto sviesto;
200 g rudojo cukraus;
175 g miltų;
100 g maltų migdolų;
½ šaukštelio kepimo miltelių;
2 šaukštelių maišytų prieskonių – cinamono, kardamono, gvazdikėlių;
4 didelių kiaušinių;
kapotų pistacijų ar lazdyno riešutų.
Gamyba
Į didelę keptuvę sudėkite džiovintus vaisius, apelsiną, sviestą, cukrų, alkoholį. Užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite 5 minutes. Vaisių mišinį supilkite į didelį dubenį ir palikite atvėsti 30 min. Orkaitę įkaitinkite iki 150C, į 20 cm pyrago skardą įtieskite kepimo popierių.
Į vaisių mišinį suberkite miltus, migdolus, kepimo miltelius, prieskonius, įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite.
Supilkite paruoštą tešlą į skardą, paviršių išlyginkite mentele. Kepkite 2 valandas. Iškepusį pyragą palikite atvėsti skardoje.
Jei norite, kad viršus atrodytų šventiškai ir puošniai, apliekite jį cukraus pudros – citrinos sulčių kremu ir apibarstykite kapotais riešutais – pistacijomis, lazdyno riešutais.
Recepto autorius – “Skanios Bajalių istorijos”.
Įprastus desertus, sausainius, imbierinį namelį dekoruokite ne saldainiais, o džiovintais vaisiais, maltais riešutais – taip sukursite ne tik unikalų ir ryškų, bet ir sveikesnį Kalėdinį patiekalą.