Greitas gyvenimo tempas, nereguliarus maitinimasis ir stresas dažnai apkrauna mūsų organizmą – tiek fiziškai, tiek emociškai. Todėl iškrovos dienos tampa vis populiaresniu sprendimu norintiems atsikvėpti, atstatyti pusiausvyrą organizme, paspartinti medžiagų apykaitą bei paskatinti svorio mažėjimą. Iškrovos dienos nereikalauja ilgalaikių įsipareigojimų, tačiau gali būti puiki pradžia sveikesniam gyvenimo būdui.
1. Vandens diena
Tai pati paprasčiausia ir kartu viena sunkiausių iškrovos dienų. Jos metu vartojamas tik vanduo – bent 2–3 litrai per dieną. Ši diena leidžia organizmui pailsėti nuo virškinimo, tačiau nerekomenduojama ją kartoti dažniau nei kartą per mėnesį. Prieš pradėdami – pasitarkite su gydytoju.

2. Daržovių diena
Visą dieną vartojamos tik šviežios, virtos arba garintos daržovės. Jos kupinos skaidulų, kurios padeda išvalyti žarnyną ir palaikyti sotumo jausmą. Rekomenduojama rinktis žaliąsias daržoves: brokolius, špinatus, cukinijas, kopūstus.
3. Obuolių diena
Obuoliai – tai natūralus antioksidantų, skaidulų ir vandens šaltinis. Dienos metu galima suvalgyti 1–1,5 kg obuolių, paskirstant juos per 5–6 valgymus. Obuoliai padeda išvalyti kepenis, žarnyną ir sumažinti uždegiminius procesus.
4. Kefyro diena
Puiki galimybė pagerinti žarnyno mikroflorą. Per dieną rekomenduojama išgerti apie 1,5 litro kefyro (1 % riebumo), padalinto į kelias porcijas. Norint išlaikyti sotumo jausmą, galima pridėti šaukštą sėlenų arba maltų linų sėmenų.
5. Grikių diena
Grikiai – maistingi, lengvai virškinami ir neturintys glitimo. Iš vakaro užpilkite stiklinę grikių karštu vandeniu (nevirti!), ryte valgysite išbrinkusius. Tokią dieną galima valgyti tik grikius be prieskonių ir druskos, geriant daug vandens arba žolelių arbatos.
6. Šviežiai spaustų sulčių diena
Geriausiai tinka vaisių ir daržovių sultys be pridėtinio cukraus. Tokia diena aprūpina organizmą vitaminais ir antioksidantais, padeda sumažinti uždegimą bei pagerinti odos būklę. Sultis gerkite kas 2–3 valandas.
7. Žaliųjų kokteilių diena
Tai skanus ir maistingas būdas detoksikuoti organizmą. Į kokteilius dėkite špinatus, agurkus, salierus, obuolius, citrinas, imbierą ar linų sėmenis. Žalieji kokteiliai suteikia energijos ir pagreitina medžiagų apykaitą.
8. Raugintų daržovių diena
Rauginti kopūstai, agurkai ar kitos daržovės turi probiotikų, stiprinančių žarnyno mikroflorą. Tokia diena padeda sumažinti pilvo pūtimą, skatina virškinimą. Rinkitės natūralius, be acto raugintus produktus.
9. Baltymų diena
Tinka aktyviai sportuojantiems ar siekiantiems neprarasti raumeninės masės. Per dieną galima valgyti kiaušinius, natūralią varškę, liesą mėsą ar žuvį, derinant su garintomis daržovėmis. Tokia diena suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.
10. Monodieta pagal sezoną
Pasirinkite vieną sezoninį produktą – pavyzdžiui, vasarą – arbūzą ar uogas, rudenį – moliūgą, žiemą – raugintus kopūstus. Visa diena skirta tik tam vienam produktui, taip mažinant organizmo apkrovą ir įvedant lengvą detoksikaciją.