KONKURSAS!

7 būdai, kaip gardžiai panaudoti pomidorų derlių

Pomidorų padažas / Shutterstock
Pomidorų padažas / Shutterstock

Jei tavo darže šiemet pomidorai pasistengė kaip reikiant – metas juos išnaudoti ne tik salotoms. Štai 7 praktiški ir skanūs būdai, kaip suvaldyti pomidorų laviną.


1. Naminė pomidorų padažo klasika

Sutrink prinokusius pomidorus, pakepink su česnaku, svogūnu, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir prieskoniais – turi bazę, kuri tiks prie visko: nuo makaronų iki picų. Užšaldyk ar užkonservuok – rudeniop padėkosi sau.

Pomidorų padažas / Shutterstock
Pomidorų padažas / Shutterstock

2. Orkaitėje kepti pomidorai – skonio bomba

Perpjauk pusiau, pabarstyk druska, pipirais, čiobreliais ar rozmarinu ir kepk žemoje temperatūroje (apie 120°C) kelias valandas. Rezultatas? Koncentruoto skonio „saldainiukai“, kurie tinka ir užtepėlėms, ir sumuštiniams, ir šiaip vieni.


3. Pomidorų sriuba – ne tik lietingoms dienoms

Tradicinė ar su šlakeliu kokosų pieno, čili ir imbieru – pomidorų sriuba gali būti ir jauki, ir egzotiška. Gali virti didesnį kiekį ir užšaldyti porcijomis šaltoms dienoms.


4. Salsa: pomidorų gaiva iš Meksikos

Smulkiai pjaustyti pomidorai, svogūnas, česnakas, kalendra, laimo sultys ir čili – greitai paruošiama, šviežia ir aitriai gaivi. Tobula prie tortilijų, mėsos ar net kaip priedas prie keptų daržovių.


5. Lėto virimo pomidorų džemas

Taip, tai ne klaida – saldus–rūgštus pomidorų džemas su cukrumi, actu, cinamonu ar čili puikiai tinka prie sūrių, mėsos ar net ant skrebučio su sviestu. Eksperimentuok ir atrask naują mėgstamiausią skonį.


6. Pomidorų sultys – natūralus energijos šaltinis

Naminės pomidorų sultys – ir skanu, ir naudinga. Gali gardinti druska, pipirais, citrinos sultimis, o norint – net pasidaryti savo „Bloody Mary“ versiją (su ar be alkoholio).

Pomidorų sultys / Shutterstock

7. Džiovinti pomidorai – žiemos delikatesas

Supjaustyk griežinėliais, sudėk į džiovyklę arba kepk labai žemoje temperatūroje orkaitėje su šiek tiek druskos ir alyvuogių aliejaus. Sudėk į stiklainius su aliejumi – tiks makaronams, salotoms, sumuštiniams ar šiaip užkandžiui.



Įdomūs video:

Mano išsaugoti straipsniai