53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Verdam kruopų košę vaikui: kokią rinktis

Verdam kruopų košę vaikui: kokią rinktis

Pradėjus primaitinimą prie bet kurio naujo maisto kūdikį reikia pratinti atsargiai, stebint, ar neberia, nepučia pilvo, neviduriuoja. Rekomenduoja naują produktą (daržovės, kruopos, mėsa ir t.t.) duoti kas mėnesį. Tačiau kruopos yra tos pačios grupės, tik skirtingos rūšies produktas, todėl galima kas savaitę išbandyti vis kitą.

Nuo ko pradėti?

Geriausia pradėti nuo ryžių (labai retai kada alergizuoja), vėliau duoti avižų ir t. t. Dažniausiai vaiką išberia nuo manų ir grikių kruopų. Kruopas reikėtų kaitalioti, kad vaikas gautų įvairesnių maisto medžiagų. Artėjant metams, jei nuo jokios rūšies vaikui nestreikuoja pilvas ir neberia odos, galima paruošti kelių grūdų kruopienės arba parduotuvėje nupirkti jau paruoštą kruopų mišinį, pagamintą specialiai kūdikiui. 

Ryžiai. Jie laikomi dietiniu maisto produktu, rekomenduojamu vaikams jau nuo 6 mėn. Šios kruopos nedirgina žarnyno, turi maisto medžiagas surišantį poveikį, todėl tinka kūdikiui, kurio laisvesni viduriai. Be abejo, jei vaikas sunkiau ar rečiau tuštinasi, ryžius geriau keisti avižomis. 

Avižos. Jų kruopos yra labai maistingos ir yra daugiau ląstelienos nei kitose. Avižinė košė labai patartina kūdikiui, kurio viduriai kieti, nes turi dirginamąjį poveikį žarnynui, skatina peristaltiką (judesius), kad vaikui šiek tiek lengviau pasituštinti. Kai vaikui pučia pilvą, paviduriuoja, avižų, žinoma, geriau neduoti.

Grikiai. Grikiai vertinami dėl mažiausio poveikio žarnynui ir skonio. Nevalyti, su luobele (nesuvirškinama ląsteliena), grikiai gerina peristaltiką, treniruoja žarnyną. Be to, luobelėje taip pat yra vertingų ir ypatingą skonį suteikiančių maisto medžiagų, kurių nėra pačioje kruopoje. Vaikui net atrodo, kad tai skirtingos košės. Tačiau kūdikį pratinant prie košių, geriau tinka grikiai be luobelės, nes košė būna vientisa, tinkama dar nepratusiam gerai kramtyti ir nuryti.

Miežiai. Jie šiek tiek skatina susitraukinėti žarnas, bet truputį mažiau nei avižos. Miežinės kruopos yra vertingesnės nei perlinės (tai tie patys miežiai, bet poliruoti), nes jose daugiau mineralinių medžiagų, baltymų, ląstelienos. Perlinių kruopų košė gana skani ir kai kurie mažyliai ją labai mėgsta. Jos galima duoti nuo 10 mėn. amžiaus (smulkių miežinių – anksčiau).

Manai. Tai iš kviečių pagamintos kruopos, kurios turi daug angliavandenių ir mažai kitų maistinių medžiagų, yra kaloringos. Patys kviečiai kieti ir vien iš kviečių mažiems vaikams košės neišvirsi. Bet to, kviečių košė nėra labai skani, net ir didesni vaikai retai valgo. Todėl mažyliams verdama manų košė. Bet dabar medikai pataria jos duoti kūdikiui iki 1 m. kuo rečiau ir tik į pirmų metų pabaigą, nes gali sukelti alergiją. Manai labiau tinka visiškai nealergiškam vaikui, kuriam trūksta svorio.

Mano išsaugoti straipsniai