53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Vertingas maistas produktas

Kaip prisitaikyti prie sezono pokyčių: ekspertė pataria, ką valgyti rudenį ir žiemą

Atėjus rudens sezonui, mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: mažėja saulės šviesos, o šaltis skatina ieškoti šilumos ir jaukumo ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti ne tik išlaikyti energijos lygį, bet ir apsaugoti nuo peršalimo ligų bei niūrios nuotaikos,.

Didėja šilumos bei energijos poreikis

Prasidėjus šaltajam metų laikui, mūsų organizmas ima reikalauti daugiau energijos, kad galėtų palaikyti pastovią kūno temperatūrą ir sveiką imunitetą. Anot G. Urbonaitės, žiemą būtina į mitybą įtraukti daugiau riebalų ir baltymų, nes šios maistinės medžiagos suteikia sotumo ir padeda ilgiau išlikti energingiems.

„Šiuo laikotarpiu ypač svarbu valgyti šiltesnius, sotesnius patiekalus, tokius kaip troškiniai ar sriubos. Geriausiai tinka sezoninės daržovės: moliūgai, cukinijos, bulvės, burokėliai ir morkos. Šios daržovės yra ne tik skanios, bet ir turi daugybę organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų”, – teigia mitybos specialistė.

Ekspertė taip pat pataria nepamiršti angliavandenių, kurie padeda palaikyti energijos atsargas. „Rudens ir žiemos metu galite dažniau rinktis viso grūdo produktus: duoną, makaronus, košes. Į racioną įtraukite ir daugiau ankštinių augalų, tokių kaip lęšiai, pupelės bei žirniai, kurie yra ne tik sotūs, bet ir puikus baltymų bei skaidulų šaltinis”, – pažymi specialistė.

Vitaminai ir mineralai – apsauga nuo peršalimo ir streso

G. Urbonaitė pabrėžia ir vitaminų bei mineralų svarbą. Atėjus tamsiajam laikotarpiui svarbu užtikrinti, kad organizmas gautų reikiamą kiekį vitamino D. Jis turi didelę įtaką imuninei sistemai, nuotaikai ir energijos lygiui.

„Trūkstant saulės šviesos, ypač svarbu įtraukti į racioną žuvį, kiaušinius bei pieno produktus. Šie maisto produktai padės kompensuoti sumažėjusį vitamino D kiekį organizme”, – rekomenduoja specialistė.

Anot „Lidl” ambasadorės, vitaminas C, kurį galime rasti citrusiniuose vaisiuose ir kiviuose, stiprina imuninę sistemą ir gali apsaugoti nuo peršalimo ligų. Vertėtų nepamiršti ir magnio, kuris mažina streso bei nuovargio lygį. Jo galime gauti valgant riešutus, sėklas bei špinatus. Magnis svarbus nervų sistemos veiklai, be to, padeda gerinti miego kokybę.

Subalansuota mityba – raktas į gerą nuotaiką

G. Urbonaitė pabrėžia, kad mityba veikia ne tik kūno būklę, bet ir nuotaiką. Trūkstant B grupės vitaminų ar omega-3 riebalų rūgščių, gali padidėti nuovargis, irzlumas, sumažėti atsparumas stresui.

„Subalansuota mityba su pakankamu kiekiu gerųjų riebalų, pavyzdžiui, riešutų, alyvuogių aliejaus ar riebios žuvies ir sudėtinių angliavandenių – viso grūdo duonos, ryžių, avižų, padės išlaikyti stabilų energijos lygį ir gerą savijautą”, – sako specialistė.

Pagrindinės klaidos keičiantis sezonams

Mitybos specialistė pastebi, jog žmonės dažnai nesuvokia, kad keičiantis sezonui keičiasi ir skysčių poreikis. Šaltuoju metu sumažėja vandens suvartojimas, nes nejaučiame troškulio taip stipriai kaip vasarą. Ji rekomenduoja nepamiršti išgerti pakankamą kiekį vandens ar žolelių arbatos kiekvieną dieną, nepriklausomai nuo metų laiko.

Kita dažna klaida, anot G. Urbonaitės, yra nepakankamas daržovių vartojimas žiemą. „Šaldytos ar fermentuotos daržovės taip pat puikus būdas užtikrinti, kad organizmas gaus reikiamą vitaminų ir mineralų kiekį. Fermentuotos daržovės ne tik išlaiko maistinę vertę, bet ir yra puikus probiotikų šaltinis, kuris padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Vis dėlto, jei galimybės leidžia, net ir žiemą pirmenybę patartina teikti šviežioms daržovėms”, – teigia specialistė.

Mano išsaugoti straipsniai