53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
sveikuoliški užkandžiai vaikams
receptai vaikams

Neapleiskite vaikų sveikatos per vasaros atostogas: šie patarimai pravers kiekvienai šeimai

Įsibėgėjus vaikų atostogų sezonui, neretai mažieji labiau įninka į ekranus, tad nukenčia laikas, kurį prieš tai buvo įprasta skirti fizinei veiklai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad sveikatai palankiam vaiko gyvenimo būdui reikalinga ne tik fizinė veikla, bet ir tinkama mityba, kurios pavyzdį namuose turėtų rodyti tėvai. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pažymi, kad dabar gera proga visai šeimai įsigyti sveikatai palankių maisto produktų pigiau ir sutaupyti ruošiantis į iškylas gamtoje.

Vienodas receptas visai šeimai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad tėvai dažnai stengiasi savo vaikams paruošti kokybišką maistą, tačiau patys neretai nepasirenka sveikų patiekalų: „Tos pačios mitybos taisyklės turėtų būti taikomos tiek namuose, tiek ir už jų ribų, ir jos turi būti vienodos visiems šeimos nariams. Jei tėtis ar mama renkasi ne sveikatai palankų maistą, sunku tikėtis, kad jų vaikai pasirinks kitaip. Dažnai vaikai nenoriai valgo net ir pilnavertį maistą, kuris jiems patiekiamas mokyklose ar darželiuose, ir dažnai atsisako tam tikrų produktų. Todėl labai svarbu, kaip jie maitinasi namuose vakare, savaitgaliais ir per atostogas. Įpratę prie sveikatai nenaudingų užkandžių, jie dažnai laiko ugdymo įstaigų maistą „neskaniu“.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad tėvai turėtų padėti vaikams išlaikyti reguliarius valgymo įpročius, nes, ypač paauglystėje, alkio jausmas grįžus namo tampa sunkiai suvaldomas, tad vertėtų pasiruošti vaikui užkandžių dėžutę su tuo, ką tėvai norėtų, kad jis valgytų.

„Tai pirmiausia turėtų būti sveikatai palankūs produktai: pilno grūdo duonos sumuštiniai su įvairiais ingredientais, sūrio gabalėliai, daržovės, vaisiai. Reikėtų atsižvelgti į vaiko dienotvarkę ir laiką, kurį jis praleidžia ne namuose. Dažnai susiduriu su atvejais, kai vaikai persivalgo, nes eina pas senelius ir ten gauna papildomą maistą, o paskui grįžta namo ir dar kartą valgo, taigi jie praktiškai pietauja du ar net tris kartus per dieną“, – dalijasi savo patirtimi ekspertė.

dr. Edita Gavelienė

Vasara – geriausias metas vaikams judėti

Vasaros atostogų metu lauke praleidžiamas laikas suteikia vaikams galimybę mokytis ir tobulėti taip, kaip ne visada įmanoma namuose ar mokykloje: lauko aplinkoje galima atrasti naujų dalykų, kurie skatina smalsumą ir kūrybiškumą. Be to, tokios veiklos, kaip vietos parkų tyrinėjimas, vietinių ūkių lankymas ar net sodininkystė, gali supažindinti vaikus su gamtos pasaulio įvairove.

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad kartais tėvams kyla sunkumų nusprendžiant, ką dėti vaikui į priešpiečių dėžutę, susiruošus į ilgesnę dienos išvyką gamtoje ar artimesniame miesto parke. Ekspertė siūlo tokiu atveju apsipirkti kartu su vaikais, nukreipiant jų dėmesį į sveikatai palankesnius produktus.

„Net ir tie vaikai, kurie nėra dideli daržovių mėgėjai, dažniausiai mielai valgo mini morkytes arba vyšninius pomidorus, kartu su viso grūdo duonos sumuštiniu. Taip pat vasarą lentynos būna pripildytos vaikams patrauklių vaisių, pavyzdžiui, persikų, mangų, bananų arbūzų ir kt. Be to, verta apsilankyti „Vikio“ skyrelyje, kur galima rasti ekologiškos linų sėmenų trapučių, avinžirnių trapučių su daržovėmis ar spirulina, obuolių sūrio ir daržovių traškučių. Vaikai taip pat mėgsta riešutus ir džiovintus vaisius – mūsų parduotuvėse šių produktų pasirinkimas yra labai platus, jie išties sveikesnė alternatyva saldumynams, o nuolaidų metu jų galima įsigyti pigiau“, – sako E. Krasauskienė.

Visos šeimos veiklos – ne tik lauke

Ji priduria, kad po ilgesnio pasivaikščiojimo lauke su vaikais taip pat smagi šeimos veikla galėtų būti pietų ar vakarienės ruošimas drauge. „Dauguma receptų gali būti ruošiami su visa šeima. Pavyzdžiui, prie meksikietiškos virtuvės takų ruošimo galės savaip prisidėti kiekvienas, o dabar yra puiki proga jų pasiruošti pigiau, mat iki liepos 15 d. „I Love Eco Tex Mex“ produkcijai taikoma net 35 proc.“, – atkreipia dėmesį „Rimi“ ekspertė.

RECEPTAS

Daržovių takai

Patiekalui reikės:

6–8 tortilijų;

  • 230 g ekologiško tako padažo;
  • 300 g ekologiško aitraus padažo;
  • Ekologiškų silpnai sūdytų kukurūzų traškučių;
  • 170 g virtų juodųjų pupelių;
  • 150 g kukurūzų (šviežių arba šaldytų);
  • 1 paprikos (raudonos, geltonos arba žalios), supjaustytos kubeliais;
  • 1 avokado, supjaustyto griežinėliais;
  • 150 g vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę;
  • 1 nedidelio raudonojo svogūno, smulkiai supjaustyto;
  • 1 laimo, supjaustyto skiltelėmis;
  • 20 g šviežios kalendros, susmulkintos;
  • 70 g smulkintų salotų arba mišrių žalumynų;
  • 50 g susmulkinto sūrio;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje ant vidutinės ugnies 2–3 min. pakepkite pupeles ir kukurūzus, kol pašils.
  2. Sudėkite kubeliais supjaustytą papriką ir kepkite dar 2 min., kol paprikos šiek tiek suminkštės, bet vis dar bus traškios.
  3. Pagal skonį šį mišinį pagardinkite druska ir pipirais. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
  4. Kvietines tortilijas įkaitinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies maždaug po 30 sek. iš kiekvienos pusės.
  5. Padėkite šiltą tortiliją ant lėkštės.
  6. Ant tortilijos užtepkite šaukštą ekologiško taco padažo.
  7. Į tortilijos vidurį įdėkite didelį šaukštą daržovių įdaro.
  8. Ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, vyšninių pomidorų, pjaustyto raudonojo svogūno, smulkintų salotų arba žalumynų mišinio ir pabarstykite sūrio.
  9. Pagal skonį apšlakstykite ekologišku aštriu padažu, ant viršaus užberkite šviežių kalendrų ir patiekite su laimo skiltelėmis.
  10. Takus patiekite su ekologiškais lengvai sūdytais kukurūzų traškučiais (taip pat galite patiekti likusį ekologišką tako ir aštrų padažą traškučiams pamirkyti).

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai