Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Risotto
Risotto / Shutterstock

3 klasikiniai receptai tobulam itališkam risotto

Itališkas risotto – tai kreminės konsistencijos ryžių patiekalas, kuris pasižymi sodriu skoniu ir nepriekaištinga tekstūra. Nors jo gamyba reikalauja šiek tiek kantrybės, tinkamai laikantis taisyklių ir naudojant kokybiškus ingredientus, galite pasigaminti autentišką itališką risotto savo namuose.

Risotto
Risotto / Shutterstock

Pagrindiniai patarimai tobulam risotto

Tinkami ryžiai: naudokite Arborio, Carnaroli arba Vialone Nano ryžius – jie turi daug krakmolo, kuris suteikia risotto kreminę tekstūrą.
Nuolatinis maišymas: Risotto reikia nuolat maišyti, kad iš ryžių išsiskirtų krakmolas.
Karštas sultinys: ryžius būtina troškinti palaipsniui pilant karštą sultinį – taip jie išlaiko struktūrą ir tolygiai sugeria skystį.
Pabaigoje – sviestas ir parmezanas: tai suteikia ypatingą glotnumą ir sodrumą.


Klasikinis risotto alla Milanese (su šafranu)

Šis ryškiai geltonas risotto yra tikras Milano pasididžiavimas. Jo ypatingas ingredientas – šafranas, kuris suteikia subtilų prieskonį ir gražią spalvą.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 300 g Arborio ryžių
  • 1 l vištienos arba daržovių sultinio
  • 1 mažas svogūnas
  • 60 ml sauso baltojo vyno
  • 1 g šafrano (mirkytas 2 šaukštuose šilto vandens)
  • 50 g sviesto
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimas.

  • Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviesto gabalėlį, pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol jis taps permatomas.
  • Suberkite ryžius ir maišydami pakepkite 1–2 minutes, kol jie taps lengvai permatomi.
  • Supilkite vyną ir leiskite jam išgaruoti.
  • Po truputį pilkite karštą sultinį, nuolat maišydami, kad ryžiai sugertų skystį.
  • Kai liks apie 10 minučių iki gaminimo pabaigos, įmaišykite mirkytą šafraną.
  • Kai ryžiai taps minkšti, bet dar turės šiek tiek struktūros („al dente“), įmaišykite likusį sviestą ir parmezaną.
  • Patiekite karštą, papuošę papildomu parmezanu.

Jūros gėrybių risotto (Risotto ai Frutti di Mare)

Tai ypatingai aromatingas patiekalas, kuriame susijungia jūros gėrybių skonis ir kreminė tekstūra.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 300 g Arborio ryžių
  • 1 l žuvies arba daržovių sultinio
  • 250 g krevečių
  • 200 g midijų (su kiautais arba be jų)
  • 200 g kalmarų (supjaustytų žiedais)
  • 1 mažas svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 ml sauso baltojo vyno
  • 50 g sviesto
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai, švieži petražolės

Gaminimas.

  • Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
  • Suberkite ryžius ir kepkite maišydami, kol jie taps blizgūs.
  • Supilkite vyną ir leiskite jam išgaruoti.
  • Po truputį pilkite sultinį, nuolat maišydami.
  • Kai ryžiai beveik suminkštės, suberkite jūros gėrybes ir virkite dar 5–7 minutes.
  • Pabaigoje įmaišykite sviestą, šviežias petražoles, pagardinkite druska ir pipirais.
  • Patiekite su citrinos skiltelėmis.

Grybų risotto (Risotto ai Funghi)

Tai puikus pasirinkimas rudeniškam vakarui, ypač jei naudojate aromatingus miško grybus, tokius kaip baravykai ar voveraitės.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 300 g Arborio ryžių
  • 1 l daržovių arba vištienos sultinio
  • 300 g grybų (šviežių arba džiovintų, pavyzdžiui, baravykų)
  • 1 mažas svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 ml sauso baltojo vyno
  • 50 g sviesto
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai, švieži čiobreliai arba petražolės

Gaminimas.

  • Jei naudojate džiovintus grybus, pamirkykite juos šiltame vandenyje 20 minučių, tada nusausinkite.
  • Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
  • Suberkite grybus ir kepkite, kol išgaruos skysčiai.
  • Įdėkite ryžius ir maišydami kepkite 1–2 minutes.
  • Supilkite vyną ir leiskite jam išgaruoti.
  • Po truputį pilkite sultinį, maišydami, kad ryžiai nepriliptų prie dugno.
  • Kai ryžiai bus beveik išvirę, įmaišykite sviestą, parmezaną ir petražoles.
  • Patiekite su papildomu parmezano sūriu ir šviežiais čiobreliais.
Mano išsaugoti straipsniai