Ruduo Lietuvoje – tai metas, kai vis dažniau norisi susisukti į šiltą pledą, klausytis lietaus barbenimo į palangę ir rankose laikyti garuojantį puodelį kažko ypatingo. Kad ir kaip bebūtų, ruduo – jau už mėnesio… Karštas šokoladas – tai ne tik gėrimas, bet ir ritualas, primenantis vaikystę, Kalėdas ir jaukius vakarus su artimaisiais. Jei manote, kad gardų karštą šokoladą galima gauti tik kavinėje ar iš parduotuvinio miltelių pakelio – klystate. Šiandien parodysime, kaip visai paprastai, naudojant natūralią kakavą, susikurti tikrą skonio stebuklą savo virtuvėje.
Reikės (2 porcijoms):
- 2 šaukštelių nesaldintos kakavos miltelių
- 2 šaukštelių cukraus (galite reguliuoti pagal skonį)
- 1,5 puodelio pieno (apie 375 ml – tinka ir augalinis: avižų, migdolų, sojų)
- Žiupsnelio druskos
- 1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina, bet suteikia papildomo jaukumo)
- Gabalėlio juodo šokolado arba 1 šaukšto šokolado drožlių (papildomam tirštumui ir skoniui)

Gaminimo eiga:
- Sumaišykite sausus ingredientus.
Į nedidelį puodą suberkite kakavą, cukrų ir žiupsnelį druskos. Šie trys ingredientai sukuria pagrindinį skonį – saldų, bet ne per saldų, su malonia kakavos kartumele. - Įpilkite šiek tiek pieno ir išmaišykite.
Supilkite apie 2–3 šaukštus pieno ir maišykite, kol gausite vientisą masę be gumuliukų. Tai svarbus žingsnis – taip išvengsite kakavos miltelių sulipimo vėliau. - Užvirkite.
Supilkite likusį pieną ir šildykite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Kai tik pradeda kilti pirmieji burbuliukai – sumažinkite ugnį. - Įdėkite šokolado.
Jei naudojate šokolado gabalėlį ar drožles – įmaišykite dabar. Jis suteiks gėrimui tirštumo ir gilesnio skonio. Maišykite, kol visiškai ištirps. - Pagardinkite vanile.
Nukelkite nuo ugnies ir įlašinkite vanilės ekstrakto. Tai – paskutinis akcentas, suteikiantis jaukumo aromatą ir papildomą šilumos jausmą.
Patiekimas ir idėjos:
– Klasika: patiekite su šviežiai plakta grietinėle ar zefyriukais.
– Prieskonių mėgėjams: įberkite žiupsnelį cinamono ar net kajeno pipirų – šiek tiek aitrumo puikiai dera su kakava.
– Veganiška versija: naudokite augalinį pieną ir augalinės kilmės šokoladą.