Pesto padažas – receptas atkeliavo is Genujos, Italijos. Genuja yra Ligurijos regiono sostinė. Tradicinis itališkas pesto receptas labai paprastas.
Pesto padažo receptas gaminamas iš Europinių kedrų riešutų, rupios druskos, česnako, šviežio baziliko lapų ir kietojo sūrio. Italijoje naudojamas Parmigiano-Reggiano (lietuviškai parmezanas) arba Pecorino Sardo sūris ir alyvuogių aliejus.
PESTO PADAŽAS RECEPTAS
- pusės stiklinės kedro riešutų (galite naudoti bet kuriuos kitus mėgstamus riešutus, jeigu tai anakardžiai, lazdyno riešutai ar graikiniai, prieš tai būtina išmirkinti)
- 2 valgomieji šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 česnako skiltelė
- žiupsnelis druskos
- 2 stiklinės baziliko lapelių
- 60 g šalto spaudimo alyvuogių aliejaus (galima daugiau jeigu reikia)
- pora žiupsnių tarkuoto kietojo sūrio (galima dėti daugiau ar mažiau pagal kiekvieno skonį)
Kaip pasidaryti pesto padažą
- Riešutus, česnaką ir citrinų sultis sudėkite į elektrinę trintuvę ir trinkite kol viską susmulkinsite.
- Sudėkite baziliką ir trinkite vėl. Įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Suberkite sūrį ir trinkite kol gausis vientisa masė. Jeigu norite veganiško pesto, tiesiog nedėkite sūrio.
KAIP GAMINA ITALAI
Visi ingredientai sudedami į specialią marmuro grūstuvę, tada su medine trintuve sugrūdami iki vientisos kreminės konsistencijos.
Pirmiausia sudedami riešutai, česnakas, viskas sutrinama iki vientisos masės. Tada sudedami nuplauti ir nusausinti baziliko lapai, beriamas tarkuotas sūris ir pilama šiek tiek tyro, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, kad geriau išsimaišytų sūris.
Pesto padažą šeimininkės sudeda į švarų indelį, ant viršaus užpila šiek tiek aliejaus, kad ilgiau išsilaikytų. Šaldytuve paruoštą padažą galima laikyti savaitę.
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt