Ruduo yra ne tik obuolių, bet ir slyvų metas. Šį kartą dalinamės www.maistasantstalo.lt receptu – gardžiu slyvų pyragu. Jis yra labai skanus su pienu ir išgaruoja akimirksniu.
Slyvų pyragas
Naudojau 25 cm kepimo formą. Jeigu neturite – tešlą formuokite tiesiog ant kepimo skardos.
Tešlai reikės:
- 250 ml pieno (naudojau avižų)
- 7 g sausų mielių (1 pakelis)
- 445 g baltų miltų (naudojau eko speltą)
- 60 g cukraus
- žiupsnelis druskos
- 80 g sviesto (naudojau vegan block)
- 1 eko citrina (naudosime tik jos žievelę)
Slyvoms:
- 4 šaukštai apelsinų džemo (tepsime tešlos viršų)
- 550 g slyvų be kauliukų
- 4 šaukštai cukraus
- žiupsnelis maltos vanilės
Gaminimas
Tešla
- Pašildykite pieną. Jis turi būti šiltas, bet ne per karštas.
- Mieles suberkite į nedidelį dubenį, įdėkite pusę šaukštelio cukraus, šaukštą miltų ir truputį pieno(tik tiek kad išsimaišytų – keletą šaukštų). Viską gerai išmaišykite ir padėkite pastovėti, kol mielės aktyvuosis. Kai viršuje matysite daug putų žinokite, kad mielės jau pradėjo dirbti savo darbą.
- Į dubenėlį suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, užpilkite šiltu pienu ir maišykite kol visiškai ištirps.
- Nuplaukite citriną ir nutarkuokite jos žievelę.
- Į puodą, kuriame šildėte pieną sudėkite sviestą ir pašildykite ant nedidelės kaitros, kad išsilydytų.
- Pasiruoškite kepimo formą – įtieskite kepimo popierių. Naudojau 25 cm kepimo formą. (Jei neturite tokios formos, galite kepti ant skardos. Patieskite kepimo popierių ant kepimo skardos.
- Į didelį dubenį suberkite miltus, suputojusias mieles, pieną su cukrumi, citrinos žieveles ir išminkykite iki vientisos masės.
- Supilkite išlydytą sviestą. Jis turi būti šiltas, ne verdantis, kad nepakenktų mielėms). Išminkykite tešlą.
- Į paruoštą apvalią 25 cm kepimo formą įdėkite išminkytą tešlą. Paskleiskite tolygiai palikdami kiek aukštesnius kraštelius 1-2 cm. Jei kepsite be formos, suformuokite apie 25 cm skersmens blyną ir suformuokite kraštelius. Paruoštą tešlą padėkite šiltai pusvalandžiui, kad šiek tiek pakiltų.
- Įjunkite orkaitę 180°C viršus apačia. Skardą padėkite per vidurį.
- Pakilusią tešlą aptepkite apelsinų džemu.
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę, šimkite kauliukus ir sudėkite į dubenį.
- Suberkite cukrų, pabarstykite maltos vanilės, išmaišykite. Išdėliokite ant pyrago viršaus.
- Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje viršus apačia, padėkite per vidurį. Kepkite 45-50 minučių. Palaukite kol visiškai atvės. Skanaus!
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt