53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI

Dienos receptas: slyvų pyragas

Ruduo yra ne tik obuolių, bet ir slyvų metas. Šį kartą dalinamės www.maistasantstalo.lt receptu – gardžiu slyvų pyragu. Jis yra labai skanus su pienu ir išgaruoja akimirksniu.

Slyvų pyragas

Naudojau  25 cm kepimo formą. Jeigu neturite – tešlą formuokite tiesiog ant kepimo skardos.

Tešlai reikės:

  • 250 ml pieno (naudojau avižų)
  • 7 g sausų mielių (1 pakelis)
  • 445 g baltų miltų (naudojau eko speltą)
  • 60 g cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 80 g sviesto (naudojau vegan block)
  • 1 eko citrina (naudosime tik jos žievelę)

Slyvoms:

  • 4 šaukštai apelsinų džemo (tepsime tešlos viršų)
  • 550 g slyvų be kauliukų
  • 4 šaukštai cukraus
  • žiupsnelis maltos vanilės

Gaminimas

Tešla

  1. Pašildykite pieną. Jis turi būti šiltas, bet ne per karštas.
  2. Mieles suberkite į nedidelį dubenį, įdėkite pusę šaukštelio cukraus, šaukštą miltų ir truputį pieno(tik tiek kad išsimaišytų – keletą šaukštų). Viską gerai išmaišykite ir padėkite pastovėti, kol mielės aktyvuosis. Kai viršuje matysite daug putų žinokite, kad mielės jau pradėjo dirbti savo darbą.
  3. Į dubenėlį suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, užpilkite šiltu pienu ir maišykite kol visiškai ištirps.
  4. Nuplaukite citriną ir nutarkuokite jos žievelę.
  5. Į puodą, kuriame šildėte pieną sudėkite sviestą ir pašildykite ant nedidelės kaitros, kad išsilydytų.
  6. Pasiruoškite kepimo formą – įtieskite kepimo popierių. Naudojau  25 cm kepimo formą. (Jei neturite tokios formos, galite kepti ant skardos. Patieskite kepimo popierių ant kepimo skardos.
  7. Į didelį dubenį suberkite miltus, suputojusias mieles, pieną su cukrumi, citrinos žieveles ir išminkykite iki vientisos masės.
  8. Supilkite išlydytą sviestą. Jis turi būti šiltas, ne verdantis, kad nepakenktų mielėms). Išminkykite tešlą.
  9. Į paruoštą apvalią  25 cm kepimo formą įdėkite išminkytą tešlą. Paskleiskite tolygiai palikdami kiek aukštesnius kraštelius 1-2 cm. Jei kepsite be formos, suformuokite apie 25 cm skersmens blyną ir suformuokite kraštelius. Paruoštą tešlą padėkite šiltai pusvalandžiui, kad šiek tiek pakiltų.
  10. Įjunkite orkaitę 180°C viršus apačia. Skardą padėkite per vidurį.
  11. Pakilusią tešlą aptepkite apelsinų džemu.
  12. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę, šimkite kauliukus ir sudėkite į dubenį.
  13. Suberkite cukrų, pabarstykite maltos vanilės, išmaišykite. Išdėliokite ant pyrago viršaus.
  14. Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje viršus apačia, padėkite per vidurį. Kepkite 45-50 minučių. Palaukite kol visiškai atvės. Skanaus!
pyragas su slyvomis

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai