Savaitgalį kviečiame išsikepti sūdytos karamelės keksiukus. Tai – tikras gardumynas, kuriuo galite nustebinti savo šeimą ar draugus! Šie keksiukai yra tobula skonių pusiausvyra, kurioje saldi karamelė ir subtilus sūrumas susilieja į išskirtinį gardumyną. Šie keksiukai puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek kaip skanus desertas po vakarienės. Su šokolado drožlėmis ir gaiviu karamelės padažu šis desertas taps ne tik skaniu, bet ir vizualiai įspūdingu pasirinkimu.
Jums reikės:
200 g miltų
150 g cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/2 šaukštelio kepimo sodos
1 žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
100 ml pieno
100 g tirpinto sviesto (arba aliejaus)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
100 g šokolado drožlių (tamsus arba pieniškas, pagal skonį)
100 g karamelės (gali būti paruošta, arba naudoti karamelės padažą iš parduotuvės)
Sūdytos karamelės padažui:
100 g cukraus
50 g sviesto
100 ml grietinėlės (gali būti 35% riebumo)
1/2 šaukštelio druskos (geriausia tinka jūros druska)
Gaminimas:
Paruoškite sūdytą karamelę:
Į nedidelį puodą supilkite cukrų ir uždėkite ant vidutinės ugnies. Leiskite cukrui tirpti ir kartais pamaišykite, kol jis visiškai ištirps ir taps auksinės spalvos.
Kai cukrus ištirps ir taps karamelės spalvos, atsargiai įpilkite sviestą. Būkite atsargūs, nes karamelė gali šiek tiek burbuliuoti.
Tada įpilkite grietinėlę ir maišykite, kol mišinys taps vientisas. Galiausiai įdėkite druską ir dar kartą gerai išmaišykite.
Leiskite karamelės padažui atvėsti.
Keksiukų tešla:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (160°C su cirkuliuojančia oro sistema).
Į didelį dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą ir druską.
Kitame dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi. Tada įpilkite pieną, tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą, gerai išmaišykite.
Pamažu įmaišykite sausas sudedamąsias dalis į šlapius ingredientus ir maišykite, kol susidarys vientisa tešla.
Į tešlą įmaišykite šokolado drožles ir 2-3 šaukštus paruoštos karamelės (ne visą, kad liktų ir papuošimui).
Kepimas:
Paruoškite keksiukų formeles, jas ištepkite sviestu arba išklokite popieriniais formelėmis.
Tešlą paskirstykite formelėse (užpildykite apie 2/3 formos).
Kepkite 180°C temperatūroje apie 18-20 minučių, kol keksiukai taps aukso rudos spalvos ir įkišus pagaliuką jis išeis sausas.
Papuošimas:
Išėmę keksiukus iš orkaitės, leiskite jiems atvėsti. Po to, kai jie atvės, užpilkite šiek tiek sūdytos karamelės ant viršaus.
Jei norite, galite papuošti papildomai šokolado drožlėmis arba trupučiu druskos, kad suteiktumėte dar daugiau skonio ir tekstūros.
Patarimai:
Sūdytą karamelę galite pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve. Naudojant ją atšildytą, galite greičiau pagaminti keksiukus.
Jei norite, galite į tešlą įdėti ir džiovintų uogų, kad suteiktumėte šiek tiek rūgštelės ir kontrasto su saldžia karamele.